1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Uzmanlardan korkutan İstanbul depremi uyarısı geldi! Fay hatları uyandı, suskun kalsa bile sessizliğini koruyamayacak…
Uzmanlardan korkutan İstanbul depremi uyarısı geldi! Fay hatları uyandı, suskun kalsa bile sessizliğini koruyamayacak…

Uzmanlardan korkutan İstanbul depremi uyarısı geldi! Fay hatları uyandı, suskun kalsa bile sessizliğini koruyamayacak…

İstanbul Avcılar mevkiinde meydana gelen 3,2 büyüklüğündeki deprem, her ne kadar istenmese bile akıllara sadece 1999 yılında meydana gelen büyük Marmara depremini getirdi.

A+A-

İstanbul Avcılar mevkiinde meydana gelen 3,2 büyüklüğündeki deprem, her ne kadar istenmese bile akıllara sadece 1999 yılında meydana gelen büyük Marmara depremini getirdi.

Gölcük merkezli başlayan Marmara depremi Avcılar semti İstanbul sınırlarının en çok hasar gören bölümlerinden bir tanesi de olmuştu. Avcılarda geçtiğimiz akşam meydana gelen 3,2 büyüklüğündeki deprem, akıllarda bir anda İstanbul için beklenen büyük deprem geliyor mu soru işaretlerini de oluşturdu. Deprem uzmanları tarafından yapılan yorumlar sırasında; ‘’ Bölgede meydana gelen depremin fay hattının maalesef ki aktif olarak yer aldığını, beklenen İstanbul depremi için her geçen saniye sürenin yaklaşıyor olduğu ‘’ tarzında açıklamalar da geldi.

İstanbul Avcılar mevkiinde geçtiğimiz akşam meydana gelen 3,2 boyutundaki deprem herkesin korku dolu anlar yaşamasına neden oldu.

Büyük İstanbul depremi geliyor mu?

Prof. Dr. Naci Görür sosyal medya hesabından yaptığı açıklaması sırasında; "Marmara'da meydana gelen 3.2'lik deprem, deprem beklediğimiz Kumburgaz fayı üzerinde. Bu saatten sonra kilitli olan Kumburgaz fayı üzerinde olan depremler hiç hoş değil, rahatsız edici" notunu düştü. Gelen açıklamanın ardından da akıllarda büyük İstanbul depremi için zaman mı geliyor soruları oluşturdu.

Bu deprem uyarmak için geldi.

Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi ve deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy da konu hakkında açıklama yaptı. Açıklaması sırasında; ‘’ Beklenen o büyük İstanbul depremi için süre her an yaklaşıyor.

 Yalova ve Kumburgaz orta kısımlarında kalan Kuzey Anadolu fay hattı açıklarında oluşması bekleniyor. Son olarak geçtiğimiz akşam gerçekleşen 3,2 boyutundaki deprem her ne kadar suskun gelse bile sessiz kalacak gibi durmuyor.

 Bu bölgeler içerisinde meydana gelen her küçük deprem insanların kaygılanmasına neden oluyor. Öncü mü olacak yoksa bunun ardından beklenen büyük deprem gelir mi net bir şey söylemek zor. 3,2 boyutunda gerçekleşen deprem bir ucu Kumburgaz bir ucu Yalova açıklarında yer alan Kuzey Anadolu fay hattı olması aslında ne kadar aktif olduğunu da belli ediyor.

Bu fay hattı her ne kadar suskun olarak bulunuyor olsa bile pek de sessiz bir fay değildir. Gelen bu depremin genel olarak uyarıcı bir şekilde yer alacağına bakmak gerekir. Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan binaların yapısına çok dikkat etmek gerekir. Kuzey Anadolu fay hattının doğu kısmında bulunan yer 1999 yılında büyük Marmara depremine neden olan yer. Kuzey Anadolu fayı üzerinde 1912 yılında da 7,4 büyüklüğünde deprem olduğunu unutmamak gerekir. Arada olan bölgeler boşken hem de simsik boşluklar bulunuyor. Bu gün olmasa bile bir gün bu boşluklar dolacak.

Bu durum tabi ki de halk için o beklenen büyük depreme çok az bir zaman kaldığını gösteriyor. Fakat bilim adamı olarak bu deprem şu gün ya da şu zaman olacak diye bir tarih vermek de mümkün olmuyor. ‘’ şeklinde açıklaması ile dikkatleri çekti.

Bu fay çok hareketli…

Jeofizik uzmanı, Doğu hareketleri araştırma derneği gözlem kurulu kısa adı ile DOHAD yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu da konu hakkında bir açıklamada bulundu. Yapmış olduğu açıklaması sırasında; ‘’ Kuzey Anadolu fay hattının üzerinde hem 1912 yılında 7,44 büyüklüğü ile hem de 1999 yılında çok büyük bir deprem meydana geldi. Çok uzun zamandır bu alanda bir deprem meydana gelmiyordu. Şu an meydana gelen deprem her ne kadar sadece 3,2 boyutunda çok küçük bir deprem olarak gelse bile, aslında fayın hala hareket halinde olduğunu yeniden gösterdi. Aktif olarak hala devam ediyor.’’ açıklaması ile konuşmasını noktaladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.