1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Toplu Para Ödeyerek Erken Emekli Olabilirsiniz! İşte O Formül
Toplu Para Ödeyerek Erken Emekli Olabilirsiniz! İşte O Formül

Toplu Para Ödeyerek Erken Emekli Olabilirsiniz! İşte O Formül

Çalışan kişilerin en büyük isteği erken emekli olmaktır. Türkiye’de erken emekli olmak için belirli sayıda sigorta yılının dolması gerekir. Belirlenen yaşı doldurmak ve belirlenen sayıda gün için prim ödemesi yapmak gerekir. Kanunlara göre önceki yıllarda çalışılmamış zamanlar için ödeme yapılabilir. Fakat bazı ayrıcalıklı durumlar ile toplu ödeme yapılarak çalışılmamış zamanlar satın alınabilir.

A+A-

Çalışan kişilerin en büyük isteği erken emekli olmaktır. Türkiye’de erken emekli olmak için belirli sayıda sigorta yılının dolması gerekir. Belirlenen yaşı doldurmak ve belirlenen sayıda gün için prim ödemesi yapmak gerekir. Kanunlara göre önceki yıllarda çalışılmamış zamanlar için ödeme yapılabilir. Fakat bazı ayrıcalıklı durumlar ile toplu ödeme yapılarak çalışılmamış zamanlar satın alınabilir. Sigortalı kişilerin borçlanma yapabilecekleri süreler, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun’ları kapsamında 41. Maddeye eklenen şartlar ile düzenlemeye girmiştir.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Kapsamına Dahil Olanlar

  • Kadınlar sigortalı işe başlamalarının ardından en fazla üç çocuğa kadar doğum için borçlanma yapabiliyorlar. İçeride kalan toplam 2160 gün toplu ödeme ile ödenebiliyor ve kadın emekli olabiliyor. Çalışma yılını doldurmuş olan ve emeklilik yaşına dahil olan kadınlar, eksik prim şartını ödeyerek 6 yıl önceden emekli olabilirler.
  • Yedek subay okullarında eğitim görülen zamanlar da toplu olarak ödenebiliyor. Sigorta başlangıç tarihinden sonra işe girmiş olan kişiler, askerlikte geçen gün sayısı kadar sigorta başlangıçlarını öne çekebiliyorlar. Bu şarta dahil olanlar 12 ay erken emeklilik fırsatına sahiptir.
  • Eğer kişi emekli sandığı içerisinde çalışıyor ise ücretsiz olarak kullandığı izinleri borçlanabilir.
  • Sigortalı olmayan ve doktora yapmak için yurtdışına giden kişiler de bu şarta dahildir. Yurtdışında geçen zamanlarını borçlanabilir ve emeklilik hesaplarına yansıtabilirler.
  • Yeni mezun bir avukat öğrencisi, staj zamanında geçen sigortasız zamanlarını borçlanabilir. Stajda geçmiş olan zamanlar toplu ödeme yapılarak satın alınabilir.
  • Sigortalı bir işte çalışan kişi, eğer hapse atılır ya da nezarethane altında kalırsa günlerini borçlanabilir. Hapishaneden çıkan kişi, hapishanede geçen sürelerini ödeme yaparak tamamlayabilir.
  • Tıp doktorlarının asistanlık süreleri içerisinde geçen zamanlar için borçlanması mümkündür.
  • Çalışan kişi herhangi bir grevde bulunur ve çalışmaz ise, bu zamanlarını borçlanabilir.
  • Çalıştıkları yerden istifa eden kişiler, çalışmadıkları süreleri borçlanarak toplu bir şekilde ödeyebilirler.
  • 30 günden az çalışmış olan kişiler de borçlanarak 30 günü tamamlama hakkına sahiptir.

www.nutuk.com.tr

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler