1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Teklif Meclis'te 25 yıl evli kalan emekli olacak!
Teklif Meclis'te 25 yıl evli kalan emekli olacak!

Teklif Meclis'te 25 yıl evli kalan emekli olacak!

Meclise arz edilen yasa ev kadınlarını heyecanlandırdı.Ev hanımları borçlanarak emekli olabilir TBM(Tüketici Başvuru Merkezi) Sosyal Güvenlik komisyon başkanı Duman, TBMM'ye aktarılan teklifin kanunlaşması halinde ev hanımlarının çalışmasa bile borçlanarak emekli olabildiğini söyledi.

A+A-

Eğer yasa teklifi 2020 yılında kanunlaşırsa 1995 yılı ve öncesinden sonra evli olan ve 1970 yılı veya öncesinde doğmuş ev kadınlarının borçlanarak emekli olabileceğini söyleyenen Ali Duman, kanunlara göre yurt dışında gurbetçi olarak yaşayan Türk vatandaşı olan kadınların borçlanma yapması mümkünken, ülkemizde yaşayan kadınlarında bu yasayı uzun zamandır beklediğini söyledi.
Ve şu bilgileri verdi:

Günümüz şartlarında ev hanımlarının borçlanabileceği 2 farklı yöntem vardır. Bunlardan ilki analık borçlanması en fazla 2160 gündür ikincisi ise yurt dışında çalışan veya ikamet ettiği sürelerdir. 

Yılbaşından sonra asgari ücrete gelen zamla birlikte borçlanmanın tutarı da değişmiştir.2020 yılından itibaren yurt dışı borçlanmasının günlük asgari ücreti 44.14 lira, diğerlerinde ise 31.39 liradır.

Mecliste kanunun onaylanması halinde ev kadınları borçlanması yurt dışı gibi yapılırsa hiç çalışmayan kadınlarına 7.200 gün için 317 bin 808 lira ve annelik borçlanması gibi yapılırsa yirmi iki bin lira ödeneceği belirtildi Değişik bir yöntemle ev hanımlığı borçlanması için daha mantıklı bir tutar belirlenirse yararlanabilecek kişi sayısı çok daha fazla olacağı söylendi

Borçlanarak Emekli olabilenler

Konuyla ilgili sorulan soruları cevaplayan Ali Duman, '' Ülkemizde milyonlarca ev hanımı çalışmaması nedeniyle emekli olamıyor'' dedi.

 2008 yılından itibaren çalışmaya başlayan kadınlar için ise emekli olabilmeleri için 7.200 gün yani toplamda 20 yıl çalışması gerekir. İş hayatına girmeyen yada emekli olabilecek kadar sürede çalışmayan ev hanımları ise emeklilik gibi çoğu sosyal haktan yararlanabiliyorlar.

6 ocak 2020 tarihi 2/2492 esas no ile TBMM Komisyonu'na aktarılan kanun teklifine göre en az 25 yıl evli olmak şartıyla 50 yaşını doldurmasına rağmen emekli olamayan ev hanımları emekli olabiliyor

Kaynak: Nutuk.com.tr

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
İlgili Haberler