1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 'Taşeron' 4D sistemi değişiyor! Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor..! En az 1880 TL tediye bayram ikramiyesi
'Taşeron' 4D sistemi değişiyor! Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor..! En az 1880 TL tediye bayram ikramiyesi

'Taşeron' 4D sistemi değişiyor! Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor..! En az 1880 TL tediye bayram ikramiyesi

Son Dakika: kadro alarak iş hayatlarına başlayan 4d'li taşeron işçileri için tediye ilavesi ne zaman ve ne kadar verilecek? En az 1880 tl olan ikramiye ile bayram müjdesi!

A+A-

4D taşeron olarak yer alan çalışanla için alınan kararlardan sonra 30 haziran itibari ile belediyeler üzerinde yaklaşık olarak 450 bin işçi kadroya geçti. Her ne kadar korona dönemlerinden dolayı sürekli toplu sözleşme imzalama ertelenmiş olsa bile ara dönem tamamlanması başarıldı. Üye olarak yer aldıkları sendikalardan ayrılmaları ardından belediye ve il özel idarelerine bağlı olarak toplu bir şekilde sözleşme yapma haklarını elde ederek sendikaya geçme hakkı elde ediliyor. Her yıl düzenli olarak kamuda çalışanlar için verilen tediye  ödemeleri yeni sözleşme yapanlar için de ödenecek. Bu sene erken gelen kurban bayramı öncesi tediye ödemesi olacak mı olmayacak mı merak edilen sorular arasında. 52 günlük yediye ödemelerinin 4 taksitle yapılması ve her taksitte 13 günlük kısmının ödenmesi işçilerin yüzlerini güldürüyor.

Kasım ayı geldiği zaman kadroya geçmiş bir şekilde iş hayatına devam eden kişiler için benzer süreç uygulanacak. 2021 yılına gelindiğinde ise tüm taşeron olarak yer alan çalışanların kamu kurumlarında olan çalışanlar ile aynı ücretin yanı sıra aynı sosyal haklara sahip olması düzeni bekleniyor.

Tediye ödemesi ne zaman verilecek ve kimlere ödenecek?

Bayram yaklaşırken üçüncü taksit tediye ödemesi ne zaman verilecek çok sık araştırılan konular  arasında. Kamuda görev alan işçiler için her yıl düzenli olarak verilen 52 gün tutarındaki ilave  tediye ödemesi dört taksit ile ödemesi gerçekleştiriliyor. 2020 yılının ilk ödemesi 31 Ocakta olurken ikincisi 22 mayısta gerçekleştirildi. Üçüncü ve dördüncü olarak yer alacak ödemelerin ise ağustos ve aralık aylarında olması şu an ön görüler arasında. Kurban bayramının 31 temmuza denk gelmiş olması ise taksitlerin daha erken ödenecek olduğu düşüncelerini beraberinde getirdi. Resmi gazeteler içerisinde karar Cumhurbaşkanlığı onayından geçince yayımlaması yapılacak.

İlave tediye nedir ve 13 günlük ücreti ne kadar?

4Dli olarak yer alan taşeron işçilerine ödenen ödeme, 52 günlük değerinde verilen bir haktır. Kamu işçilerine ödenir ve kamu idaresi tarafından verilir. 2020 yılında Ocak ve Mayıs aylarında olmak üzere 13'er günlük iki taksit ödemesi gerçekleşirken Ağustos ve Aralık ayında diğer taksitlerin ödenmesi bekleniyor. Aylık kazanç hesaplarından, fazla mesai yapılması, evli ve çocuklu olmak, hafta ve genel tatil ücretleri bu noktada dikkate alınmıyor. İlave tediye olarak yer alan durumların esas ücretlerinin yer alması aylık toplamına uygun bir şekilde ayarlanıyor.

İlave tediyeden prim kesilmesi olur mu?

İlave tediye ödemeleri de SGK primlerine tabi tutulan işlemler arasında yer alıyor. Hal böyle olunca SGK üzerinden prim kesilmesi yapılır. Yüzde 15 oranında sigorta primi kesilmesi yapılırken yüzde 15 oranında gelir vergisi kesintisi söz konusu.

Tediye ödemesi ne kadar olacak?

2020 yılında toplam 4 taksit ile ödenen 52 günlük tediye ödemesi 13 gün üzerinden ödenir. Asgari ücretli yer alan işçiler için en az 13 gün ödemesi 911,17 TL olacak. Brüt ücreti 3000 TL olan maaş için 929,3 TL olacak. Vergi dilimleri yükselen işçiler adına ödenecek olan ilaveden yüksek vergi kesilmesi yapılacaktır.

Belediye işçilerine ödenmeyecek

Belediye bünyesinde yer alan taşeronlar için tediye ödemesi zorunluluğu bulunmuyor. Sadece kamu ve kurumlarında yer alan kişiler için tediye ödemesi yer alırken belediye şirketinde  olan kişiler için de ödenmeyecek.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
65 Yorum
İlgili Haberler