1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Çalışan Çalışmayan, Dul, Yetim, Yaşlı, Öğrenci, Ev Hanımı 687 TL Destek Ödemesi Yapılacak
Çalışan Çalışmayan, Dul, Yetim, Yaşlı, Öğrenci, Ev Hanımı 687 TL Destek Ödemesi Yapılacak

Çalışan Çalışmayan, Dul, Yetim, Yaşlı, Öğrenci, Ev Hanımı 687 TL Destek Ödemesi Yapılacak

SGK, elektrik tüketim desteği, sağlık, gıda, barınma, yakacak aile yardımları kaç TL, başvuru şartları nedir? İşte son dakika haberi ve detaylar haberimizde

A+A-

Elektrik tüketim desteği kapsamında yapılan ödemeler, diğer sosyal yardımlar için yapılan muhtaçlık hesabında ve gelir tespitinde dikkate alınmıyor. 'Dar gelirliye elektrik tüketim desteği' uygulaması 1 Mart 2019'da başlamıştı. Destek, bu yıl da devam ediyor. Bakanlık ihtiyaç sahibi olarak gördüğü her haneye aylık olarak düzenli 87 TL tutarına kadar olmak üzere elektrik yardımında bulunuyor.

Bu yapılan yardım sayesinde eve gelen elektrik faturalarından 87 TL düşülüyor ve artan bedel alınıyor. Artan tüketim bedeli ise hanedeki kişiden alınıyor. Örnek olarak; bir haneye gelmiş olan 117 TL bir elektrik faturası var ise 87 TL bedel düşülüyor. Hanenin elektrik borcu ise 30 TL oluyor.

Düzenlemeden, 10 milyon muhtaç aile yararlanıyor. Sosyal yardımlar, ihtiyaç sahibi vatandaşlara program türlerine göre tahsis edilmektedir. Gıda, barınma, yakacak gibi temel ihtiyaçları da kapsayan bu yardımlar, birçok program türünde verilmektedir. Peki SGK, sağlık, gıda, barınma, yakacak aile yardımları kaç TL, başvuru şartları nedir? İşte son dakika haberi ve detaylar nutuk.com.tr'de

Devlet Yardımlarını Nereden Alabilirsiniz?

Ödemeler düzenli olarak PTT aracılığıyla yapılıyor. Devletten düzenli sosyal yardım alan ihtiyaç sahipleri, PTT'ye geçerli kimlik belgesi ve mesken elektrik faturası ibraz ederek söz konusu yardımdan faydalanıyor. Elektrik tüketim desteğinden yararlanacak hak sahibinin Türk vatandaşı olması şartı aranıyor.

Devlet Yardımları Ne kadar Ödeniyor?

Destek miktarı, evde yaşayan kişi sayısına göre değişiyor.

Buna göre;

  • 2 kişi yaşayan evlere aylık olarak 75 kWh,
  • 3 kişi yaşayan evlere aylık olarak 100 kWh,
  • 4 kişi yaşayan evlere aylık olarak 145 kWh,
  • 5 veya daha çok kişinin yaşamını sürdürdüğü evlere aylık olarak 150 kWh karşılığında TL tutarına çevrilerek bu yardım gerçekleştirilir. 

Devlet Yardımları Hangi şartlar var?

Hanedeki kişi başına düşen gelirin asgari ücretin 3'te 1'inden az olması gerekiyor. 2020 itibarıyla bu tutar 701 lira. Dört kişilik ailede gelir 2.804 liranın altındaysa, bu haktan yararlanabilir. Başvurular ilçelerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına yapılıyor. Sosyal yardım alanlar da bu haktan yararlanıyor.

1 - AİLE YARDIMLARI

Gıda Yardımları Başvurusu

İhtiyaç sahibi ailelerin temel gıda ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca verilen desteklerdir. Ramazan ayı ve Kurban Bayramı öncesinde yılda iki kez Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıflarına bu amaçla ilave kaynak aktarılmaktadır.

Barınma Yardımları

Oturulamayacak derecede eski bakımsız ve sağlıksız evlerde yaşayan muhtaç vatandaşlara evlerinin bakım ve onarımı için ayni veya nakdi olarak yapılan yardımlardır. Bu yardım programı sayesinde evlerinin bakımını yapamayacak durumda olan ve kötü şartlarda hayatını idame ettiren vatandaşlar sağlıklı ve sıcak bir yaşam ortamına kavuşmaktadır.

Eşi Vefat Etmiş Kadınlar Yönelik Yardım Programı

Kadınların yoksulluktan daha fazla etkilendiği gerçeğinden hareketle oluşturulan "Eşi Vefat Etmiş Kadınlar için Bir Nakit Sosyal Yardım Programı Geliştirilmesine Yönelik Araştırma Projesi" Boğaziçi Üniversitesi ile işbirliği içerisinde yürütülmüş ve 2010 yılı Aralık ayı itibarıyla proje tamamlanmıştır. Projenin tamamlanmasını müteakip kanıta dayalı sosyal politika anlayışı çerçevesinde, 29.12.2011 tarih ve 2011/8 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fon Kurulu kararı ile eşi vefat etmiş kadınlara yönelik düzenli nakdi sosyal yardım programı başlatılması kararı alınmıştır. 2012 yılı Şubat ayı itibarıyla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları tarafından vatandaşların başvuruları alınmaya başlanmıştır.

Muhtaç Asker Ailelerine Yönelik Yardım Programı

2013 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca zorunlu askerlik hizmetini yürüten er ve erbaşların ihtiyaç sahibi ailelerine yönelik düzenli nakdi yardım programı başlatılmıştır. Askere giden kişi evli ise, programdan resmi nikâhlı eşi faydalandırılır. Askere giden kişi bekâr isebaşvuru önceliği annenindir; anne hayatta değil ise baba başvuruda bulunabilir.

Ücretsiz Kitap Yardımı

2003–2004 eğitim-öğretim yılından itibaren kaynağı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonundan aktarılmak suretiyle MEB tarafından ilköğretim öğrencilerinin kitapları ücretsiz verilmektedir.

Öğrenci Barınma, Taşıma, İaşe Yardımı

Taşımalı sistem dışında kalan ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin ulaşım, öğle yemeği, barınma vb. ihtiyaçlarına yönelik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca verilen desteklerdir.

Engelli Öğrencilerin Okullarına Ücretsiz Taşınması

"Özel Eğitime Gereksinim Duyan Öğrencilerin Okullara Erişiminin Sağlanması İçin Ücretsiz Taşınması Projesi" Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü, (mülga) Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı ve Genel Müdürlüğü işbirliği ile 2004–2005 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmaktadır.

YAŞLI VE ENGELLİLERE YÖNELİK YARDIMLAR

65 Yaş Aylığı Yardımı Başvurusu

65 yaşını doldurmuş olan,
Nafaka bağlanmamış veya nafaka bağlanması mümkün olmayan,
2828 sayılı Kanun kapsamında harçlık almayan,
Sosyal güvenlik kurumlarından bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan,
Uzun vadeli sigorta kollarına tabi olacak şekilde çalışmayan,
Kendisi ve eşi dikkate alınmak suretiyle kişi başına düşen ortalama aylık geliri, asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden az olan Türk vatandaşlarına bağlanır.

2022 sayılı Kanun Kapsamında Uygulanan Engelli Yardımları

1. %40-%69 arası oranında engeli bulunan vatandaşlara yönelik ödemeler

2. %70 ve üzeri oranda engeli bulunan vatandaşlara yönelik ödemeler

3. 18 Yaş Altı Engelli Yakını Yardımı

65 yaş aylığı da denilen bu ödemeleri alabilmek için zor olan şartlar düzenlemelerle daha da esnek hale getirildi. Üstelik bu aylıklar çok düşük miktarda iken, zamlarla yükseltildi. Halen 65 yaş aylığı olarak 601,57 lira ödeme yapılıyor. Üstelik bu tutar Temmuz’da memur maaş katsayısında artışla yükselecek. 2020 yılının ilk altı aylık enflasyon rakamlarına göre 65 yaş aylığı  672.00 TL'den 711,00 TL'ye yükseldi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
İlgili Haberler