1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Son Dakika Korkutan açıklama geldi! 1998’den önce doğanlar dikkat! Hemen anında test yaptırmanız gerekiyor!
Son Dakika Korkutan açıklama geldi! 1998’den önce doğanlar dikkat! Hemen anında test yaptırmanız gerekiyor!

Son Dakika Korkutan açıklama geldi! 1998’den önce doğanlar dikkat! Hemen anında test yaptırmanız gerekiyor!

Uzmanlardan ülkemizdeki milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren önemli son dakika bir açıklama geldi. Türkiye genelinde yaklaşık üç milyon Hepatit B taşıyıcısı olduğu belirtildi. Uzmanlar durumun kritik olduğunu ifade ederek hemen test yapılmasını istedi.

A+A-

Uzmanlardan ülkemizdeki milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren önemli bir açıklama geldi. Türkiye genelinde yaklaşık 3 milyon Hepatit B taşıyıcısı olduğu belirtildi. Uzmanlar durumun kritik olduğunu ifade ederek hemen test yapılmasını istedi.

Türkiye genelinde 3 milyon civarında Hepatit B taşıyıcısı bulunuyor. Uzmanlar açıklamasında bu kişilerin yüzde 90’ının taşıyıcı olmadığını belirterek “1998’den önce doğanlar mutlaka test yaptırsın” uyarısında bulundu.

1998’DEN ÖNCE DOĞANLAR MUTLAKA TEST YAPTIRMALI

Dünya Hepatit Günü’nde konuşan Prof. Dr. Onur Yaprak, “En çok korktuğumuz Hepatit C ve B. HepatitB 1998 yılından beri Türkiye’de rutin aşılama programında. Önerimiz; 1998 yılından önce doğanların mutlaka test yaptırmaları. Kronik karaciğer hastalıklarının yüzde 60-70 nedenini ülkemizde hepatitler oluşturuyor. Ülkemiz geneline baktığımızda 3 milyon hepatit B taşıyıcısı var. Kişilerin yüzde 90’ı hasta olduğunun veya taşıyıcı olduğunun farkında değil. Amacımız 2030 yılına kadar bu virüsleri ülkemizden temizlemek” dedi.

CİDDİ KONTROL YAPILMASI LAZIM

Toplumda hepatit virüslerine karşı farkındalığın oluşturulmasının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Fulya Günşar, “Bugün 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü ülkemizde de viral hepatitler gerçekten sirozun, kronik hepatitin, karaciğer kanserinin ve transplantasyonun en önemli nedenleri arasında. Bu tür hastalıkların önemini vurgulamak istiyoruz. Bu hastalıklar biraz sessiz ve sinsi hastalıklar, son ana gelinceye kadar belirti vermiyor. O nedenle biz farkındalığı artırmaya çalışıyoruz.

O nedenle bu işlemleri yaptırırken kullanılan aletlerin yeteri kadar sterilizasyon yapılıyor mu, yapılmıyor mu bunları da kontrol ettirmeliler. Benzer şey; gençlerimiz arasında dövmeler de çok moda. O dövme merkezlerinde de ciddi kontrollerin alet, edevat açısından yapılması lazım” şeklinde konuştu.

YÜZDE 90’I FARKINDA DEĞİL

Karaciğerdeki kronik rahatsızlıkların önemli oranda Hepatit’ten kaynaklandığını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Onur Yaprak, “Bilinen 5 tip hepatitimiz var, A, B, C, D ve E şeklinde. Bunların içerisinde en çok korktuğumuz; hepatit C ve B bulaşma yolları da farklı. B ve C’de genellikle kan teması, cinsel temas şeklinde temel bulaşma yolları var. Bunların içinde kronikleşen siroz ve karaciğerde kansere yol açan hepatit C ve B. Özellikle B ve C üzerine bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz.

Hepatit B’ye karşı eğer aşısız iseler aşılarını yaptırmaları, eğer Hepatit C pozitif iseler mutlaka bir ilaç tedavisine başlanması ve vücuttan bunun atılmasının sağlanması. Dünya genelinde yılda 1 milyon insan bu Hepatit B ve C’ye bağlı hastalıklar nedeniyle maalesef hayatını kaybediyor.

Kronik karaciğer hastalıklarının da yüzde 60-70 nedenini ülkemizde hepatitler oluşturuyor. Ülkemiz geneline baktığımız zaman 3 milyon Hepatit B taşıyıcısı var, yaklaşık 400 bin civarında hepatit C pozitif kişi var. Bu kişilerin yüzde 90’ı hasta olduğunun veya taşıyıcı olduğunun farkında değil. Amacımız 2030 yılına kadar bu virüsleri ülkemizden temizlemek” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.