1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. SON DAKİKA..! İşsizleri sevindirecek müjdeli haber son dakika olarak geçti..!
SON DAKİKA..! İşsizleri sevindirecek müjdeli haber son dakika olarak geçti..!

SON DAKİKA..! İşsizleri sevindirecek müjdeli haber son dakika olarak geçti..!

SON DAKİKA..!  İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi!

A+A-

SON DAKİKA..! İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi!

İş gücü piyasasında, korona virüs pandemisinin ardından normalleşme sürecinin hızlandırılması; yeni tip korona virüs pandemisi gerekçesi ile iş sözleşmelerinin fesh edilmesini engelleyen uygulamayla kısa çalışma uygulamasının uzatılması, Soma madem işçilerinin kıdem tazminatının ödenmesine ilişkin olan düzenlemelerin de içinde bulunduğu “İşsizlik Sigortası Kanunu” ve diğer bazı kanunlar, değiştirilmesi için TBMM’ye sunuldu.

Bu kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından onaylandı. Ak partili milletvekilleri tarafından sunulan bu kanun; 'İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi' ve Yükseköğretim Kanunu'nun kamu kuruluşları ve vakıflarda görevlendirme düzenlemesi kapsamında Türkiye Bilimler Akademisinde görevlendirilenlerin sosyal ve mali hakları emsalleri ile eşitleniyor.

Kısa Çalışma Ödeneği Süresi Uzatılacak!

Sunulan bu kanun teklifinde Covid-19 pandemisi gerekçesi ile Cumhurbaşkanı’nın kısa çalışma başvurusunu 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatabilme yetkisi de genişletilecek. Buna göre kısa çalışma ödeneği, sektöre bağlı olarak uzatılabilecek.

Aynı zamanda teklif kapsamında ekonominin de normale dönmesi için iş yerlerinde çalışma sürelerinin eski çalışma sürelerine dönmesine ilişkin düzenlemeler yer alıyor.

Buna göre, Kovid-19 salgını kaynaklı zorlayıcı sebebe bağlı olarak özel sektör iş yerlerinde kısa çalışma ödeneğinden yararlananlar ile nakdi ücret desteğinden yararlananların çalıştıkları iş yerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönülmesi halinde sigortalı ve işveren paylarının tamamı 31 Aralık 2020 tarihini geçmemek üzere 3 ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.

İş verenlere her 1 ay için sağlanması planlanan destek süresi, kısa çalışma ödeneğinden yararlananlar için kısa çalışma ödeneğinin alındığı aylık ortalama gün sayısını, nakdi ücret desteğinden yararlandırılanlar için ise nakdi ücret desteği aldıkları aylık ortalama gün sayısını geçemeyecek.

3 Aylık Süre 6 Aya Kadar Uzatılabilir!

Cumhurbaşkanı kararına göre, düzenlemede bulunan üç aylık süre; sektöre bağlı olarak bir bütün halinde ya da ayrı ayrı olarak 6 aya kadar uzatılabilecek.

İş akitlerinin feshedilmesinin önüne geçilecek

Korona Virüs salgını gerekçesi ile işçilerin iş akitlerin fesh edilmesini engelleyecek düzenleme; uygulama süresini 3’er ay aralıklarla 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılması için Recep Tayyip Erdoğan’a yetki verecek.

Öte yandan belirli süreli hizmet ya da iş sözleşmelerinde de sözleşme süresinin bitmesi, iş yerinin herhangi bir nedenden ötürü faaliyetlerini durdurarak kapanması; ilgili düzenlemeye göre fesih istisnalarının arasında yer alıyor.

Soma maden ocağında 2014 yılında ortaya gelen kaza neticesinde; Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumunun taraf olduğu sözleşmede bulunan Atabacası, Işıklar, Geventepe kömür madenlerinde çalışan, kıdem tazminatlarını alamayan işçilerin tazminatları; Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu tarafından karşılanacak.

Yabancı ve Yerli Plakalı Araçlar, Aynı Cezayı Alacak!

Toplu taşıma araçlarının engelli bireylerin konforuna uygun olmasını sağlamak amaçlı yapılan yükümlülükler yeniden düzenlendi. Bu hükümler kapsamında 1. Kez denetlenip, eksikliği olduğu tespit edilen ya da daha öncesinde tespit edilip; düzeltilmesi için süre verilenlere ilave süre tanınacak.

Ek olarak oto yollardan geçiş ücreti ödemeyerek geçen yerli plakalı araçlar da, yabancı plakalı araçlar ile aynı cezayı alacak.

Eğitim de Düzenleme Kapsamında!

Korona virüs salgını sebebi ile eğitimlerin aksaması ve bazı sınavların yapılamamasından ötürü oluşan uzman ve doktor eksiğini önlemek için; İş sağlığı ve güvenliği kanununun 50 personelden az olan ve tehlikeli konumda yer alan iş yerleri, kamuya ait iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi görevlendirmesine ilişkin hükümlük; ertelenecek.

İnternete İlişkin Düzenlemeler de Mevcut!

Komisyonda İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadale Edilmesi Hakkındaki Kanun'a madde ihdas edildi.

Bu ihdasa göre, kullanıcıların bireysel haklarına, özel yaşamın gizliliğine ve diğer hak – özgürlüklere aykırı olan, aynı zamanda çocukların psikolojik ve fiziksel gelişimlerine zarar verici şekilde internet kullanımının engellenebilmesi amacı ile TBMM bünyesinde Dijital Mecralar Komisyonu kurulacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum