1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Son Dakika: Gelişmeler Belli Oldu! Aşılar ne zaman başlanacak? Kimlere ne zaman aşı yapılacak? Korona virüs aşısı…
Son Dakika: Gelişmeler Belli Oldu! Aşılar ne zaman başlanacak? Kimlere ne zaman aşı yapılacak? Korona virüs aşısı…

Son Dakika: Gelişmeler Belli Oldu! Aşılar ne zaman başlanacak? Kimlere ne zaman aşı yapılacak? Korona virüs aşısı…

Korona virüse karşı antikor düzeyinde olacak aşı çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Gelen bilgilere göre ilk aşının 11 Aralık tarihinde başlanacağı yönünde oluyor. Yapılacak olan aşılar kaçar kişilik gruplarda olacağı ve ne şekilde ilerleyeceğine dair tüm detaylar merak ediliyor.

A+A-

Sağlık bakanlığı toplum bilimleri kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan; ülkemizdeki aşı stratejisinde ilk grup ve son grubu kimlerin oluşturacağına dair açıklamalarda bulundu.

14 gün boyunca deneme aşamaları olacak aşının ilk olarak 11 Aralık tarihinde uygulanacak olması planlamalar arasında. Aşının Çin’den ülkemize gelmesi ile beraber aşı çalışmaları başlayacak. Her ne kadar test süreçleri 14 gün denilse bile 15 ila 20 gün arasında sürecek gibi duruyor. Yapılacak aşılama çalışmalarının en erken 25 – 26 Aralık tarihleri arasında olması ön görülen bilgiler arasında.

Yapılacak aşı stratejisi kapsamında en riskli gruplar öncelikli olacak. Ardından polis, asker ve öğretmenlere uygulanırken peşine hizmet sektöründe istihdam edenler en son da geri kalan bireylere uygulamalar yapılacak.

Gruplar belli oldu

  1. İlk gruplarda en riskli olan kişiler yer alacak.
  2. İkinci grupta polis, asker, öğretmenler yer alacak.
  3. Üçüncü grup aşı çalışmalarında hizmet sektöründe yer alanlar olacak.
  4. En son geri kalan tüm vatandaşlara aşı çalışmaları uygulanacak.

Sağlık bakanlığı toplum bilimleri kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan açıklamada bulundu.

  1. Tedarik ve lojistik alanlarında yeterli bir güce sahibiz.
  2. İlk aşı çalışmalarına 25 ve 26 Aralık tarihinde başlanacağı Prof. Dr. Ateş Kara tarafından bildirildi.

Aşı değerlendirmelerinde nelere dikkat edilecek?

Asıl hedef aşıya en erken sürede ulaşmak olurken ana kriter güvenlik olacak. Sadece bu sürelerde değil 3, 6 ve 12 ay sonra da bir sorun olmaması için emin olmak gerekir. Güvenliğine emin olmak ana kriter olacak.

Ülkemizde aşı güvenilirliği nasıl test edilecek?

Ülkemiz genel olarak tüm aşı üreticileri ile iletişim halinde. İlk süreçlerde tedarik adımları garantiye alındı ve inaktif aşı var. Bir yandan da mRNA aşısı bulunuyor. İnaktif aşının tarihi ve ne zaman geleceği belli oldu. mRNA aşı çalışmaları için hala görüşmeler hız kesmeden devam ediyor. Her iki aşı da mümkün olduğu kadar yeterli miktarda temin edilmek için uğraşılıyor. Hızlı temin etmek kadar bir yandan da güvenlik adımları önemli olacak. Ülkemiz bu aşıyı hemen tamam alacağım demeden önce ilk olarak verilerine bakıyor ve inceliyor.

Aşılar nasıl muhafaza edilecek?

İnaktif yapılı aşılar ölü aşı olmasından dolayı buzdolabı koşullarında çok rahat bir şekilde temin edilecekken 2 ila 8 derece arasında muhafaza edilebilecek. Bu durumları mutlaka değerlendirmek gerekirken büyük bir avantajımız var. mRNAaşısının bilgileri taşımasından dolayı daha çok yıkılması ön planda olacak ve eksi 70 derecenin daha altında muhafaza etmek gerekir. Lojistik açıdan biraz kısıtlayıcı olması ön olanda olabilir. Fakat bu durum karşısında uygun bir alt yapımız olduğu için ülkemiz için pek de zor bir süreç olmayacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.