1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. SGK Yeni Bir Düzenleme Yaptı! Artık Çalışmayanlar da Emekli Olabilecek…
SGK Yeni Bir Düzenleme Yaptı! Artık Çalışmayanlar da Emekli Olabilecek…

SGK Yeni Bir Düzenleme Yaptı! Artık Çalışmayanlar da Emekli Olabilecek…

Bir işte çalışmayan vatandaşların emekli aylığı alabilmek için isteğe bağlı sigorta yapma hakları geldi. 2008 yılından bu yana isteğe bağlı olarak sigortalı olma hakları veriliyor. Bağkur kapsamı ile daha erkenden emekli olmak mümkün. Emekli olabilmek adına uzun süre prim ödeme şartı kalktı. Son 3.5 yıl içerisinde 4A statüsü ile çalışan vatandaşlar erken emekli olmak için hakları elde edebiliyor.

A+A-

SSK statüsü ile daha az prim sayesinde daha erken emekli olmak da mümkün. Bağkur ödeme sistemine göre yüzde otuz oranları ile artış göstermeye devam ediyor. Sosyal güvenlik sistemlerine bakılarak birden fazla statü ile çalışma hayatına devam edenler için son 7 yıllık durumları inceleniyor.

Daha uzun süreyle prim ödemek mümkün

2008 yılından daha erken SSK statüsü ile sigorta primi ödemeye başlamış olan vatandaşlar Bağkur statüsü ile beraber yer almaya başladıklarının farkında olmadıkları anlarda daha geç emekli olacaklar. Bunun için ilk prim ödemelerinin başladığı anlarda tam 5 bin prim ödemesi yeterli olan kişiler için şu an meydana gelen değişiklik ardından 9 bin prime dahil oldular.

Son 1261 gün dikkat.

İsteğe bağlı olarak yapılan sigortalar sayesinde daha erken emekli olunabilecek. Bu anlarda son 7 yıl içerisinde hangi statü ile devam edildiyse onla emekli olma hakları veriliyor.

İsteğe bağlı olarak sigorta primi ödemeye devam eden vatandaşlar için hesaplar ayrı bir şekilde devam etmeli. SSK içerisinde tabi olarak yer alanlar için hangi yaşlar ile emekli olunursa olunsun o tarihten geriye doğru tam 1261 gün yani 3.5 yıl bakmak gerekir. Ödemelerini kesip 4A statüsü ile işte başlamak gerekir.

Kimler isteğe bağlı sigorta yapma hakkına sahip?

  1. TC vatandaşı olanlar ve ülkemizde ikamet edenler
  2. Zorunlu olarak sigortalı olma gerekçelerinin olmadığı şekilde çalışmak
  3. Sigortalı bir şekilde çalışma hayatı devam ederken ay içerisinde 30 günden daha az çalışmak ya da tam çalışmamak
  4. Kendi sigortalıkları nedeni ile aylık almıyor olmak
  5. En az 18 yaş ve üzerinde olmak
  6. SGK kurumlarında kendi isteği ile sigortalı olma taleplerinde bulunma şartları aranır.

Aylık 649 TL prim

İsteğe bağlı olarak sigorta yaptıranlar için brüt asgari ücret tutarının tam 7.5 katı olanlar için kendi belirledikleri tutar üzerinden yüzde otuz ikilik bir oran ile ödeme yaparlar. Asgari ücret üzerinden ödeme yapmak isteyen vatandaşlar için 2018 yılında aylık olarak 649,44 TL prim ödemesi geldi.

Hak sahiplerine aylık bağlanacak.

En az 5 yıl boyunca prim ödemelerine devam eden fakat ödemeler bitmeden hayatını kayıp edenlerin eş ya da çocuklarının yanı sıra anne ya da baba gibi hak sahiplerine de ödemeler yapılır. Ölüm aylığı bağlanırken bağlanılacak aylık sırasında 9 bin prim ödemesi yapılmış olarak hesaplamalar yapılır.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler