1. HABERLER

  2. SSK

  3. SGK - SSK - Bağkur ve memurları dikkat! 4 Bin TL ödeme yapılacak… Emekli ikramiyesi ne kadar oldu?
SGK - SSK - Bağkur ve memurları dikkat! 4 Bin TL ödeme yapılacak… Emekli ikramiyesi ne kadar oldu?

SGK - SSK - Bağkur ve memurları dikkat! 4 Bin TL ödeme yapılacak… Emekli ikramiyesi ne kadar oldu?

Çalışma hayatına devam eden vatandaşlardan - emeklilere, memurlardan - dul ve yetim aylığı alan herkesi ilgilendiren müjde. Hesaplama yapılınca 4 bin TL gözüken emekli maaşlarında son durum... Kısa dönem askerlik için borçlanma olacak mı? Yurt dışında malul aylığı alanlar ülkemizde alabilecek mi? Akla gelen tüm soruların yanıtları...

A+A-

İcra kesintisi olanların emekli olduklarında toplu ikramiyelerine ek koyulur mu?

Emekli ikramiyeleri - kıdem tazminatları - maaşlarda haciz söz konusu olabiliyor. Eğer vatandaşların icra borçları varsa devlet bunu tahsis edebilmek adına farklı durumları ortaya koyarak kesintiler yapabiliyor.

Doğum borçlanması yapmak isteyenler dikkat... Nasıl emekli olabilirim?

Devlet tarafından anneler için doğumdan önce ve doğumdan sonra olmak üzere birçok yardım sunuyor. Verdiği nakdi yardımların yanı sıra doğumların avantajlarından bir tanesi de doğum borçlanması oluyor. Her çocuk için  2şer yıl doğum borçlanması hakkı veriliyor ve en fazla üç çocuk için yapılabiliyor. Böylece anneler üç çocuk ile tam 6 yıl erken emekli olma hakkını elde ediyor.

Sigorta giriş tarihlerine göre ne kadar süre prim ödemesi ve sigortalı çalışma yapılması gerektiğine dikkat etmek gerekir. Ardından gerekli şartlar ile eşleştirmeler yapılarak yaş şartları yerine geldiği zaman erken emekli olma hakları doğacaktır.

Bordrolu çalışanların emekli maaşlarının düşmesine engel olmak için nelere dikkat etmesi gerekir?

Bordrolu çalışan vatandaşlar her 5 yılda bir kazanç bildirimi yapar. Hesaplanan maaşların altına düşmemek için her 5 yılda bir bildirilen primlerin bir önceki bildirimden daha aşağıda olmamasına dikkat etmek gerekir. Prim tutarları iki asgari ücret altına inmediği sürece aylık bağlanma oranları ve miktarı artacaktır.

Sigorta çıkışının yapılıp yapılmadığı nasıl öğrenilir?

4A statüsünde çalışma hayatına devam eden vatandaşlar geçmiş yıllarda olan giriş çıkış bildirgelerini eskiden kendileri göremiyordu. Fakat e-devlet üzerinde gelen güncelleme ile artık bunlara rahat bir erişim imkanı geldi. Böylece anlık olarak görebilecekler ve emekli olmak için ne kadar borçlanma yapmaları gerektiğini bilecekler.

Kendi iş yerinde sigortalı çalışılır mı?

Vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konulardan bir tanesi de 4a statüsü ile emekli olabilmek için kendi iş yerinde sigortalı çalışıp çalışamayacakları oluyor. Fakat maalesef ki böyle bir durum söz konusu değildir. Kendi iş yeri olan vatandaşların 4b ile yani bağkur ile emekli olma hakları yer alacaktır.

Babası ülkemizde ölen birisi Almanya'da ikamet ediyorsa yetim aylığı alabilir mi?

Anne ya da babaların 1.10.2008 tarihinden daha öncesinde vefat ettilerse çocukları nerede olursa olsun yetim aylığı alma haklarına sahipti. Fakat bu tarihten sonra ölen anne ve babaların maaşları 5510 sayılı kanunda bulunan 34. madde gereğince artık ödenmiyor. Yurtdışında herhangi bir maaş ya da gelirin olmaması gerekiyor.

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler