1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. SGK - SSK BAĞ-KUR'lu olanlara büyük müjde! 6 yıl erken emekli olabilirsiniz... İşte Detaylar
SGK - SSK BAĞ-KUR'lu olanlara büyük müjde! 6 yıl erken emekli olabilirsiniz... İşte Detaylar

SGK - SSK BAĞ-KUR'lu olanlara büyük müjde! 6 yıl erken emekli olabilirsiniz... İşte Detaylar

Çalışanların en büyük hayali erkenden emekli olmaktan geçer. Emekli olmak adına prim ödemesi, yıl ve yaş şartına uyum sağlamak şarttır. Yasalar ile beraber çalışılamamış olan zamanları da geri ödemek mümkün. Fakat bazı istisnai olan durumlar ile toplu bir şekilde ödeme yapmak ve bu günleri geri kazanmak da mümkün. Peki bu haktan kimler yararlanma hakkına sahip?

A+A-

SGK bünyesi içerisinde 4A, 4B ve 4C ile sigortalı olarak çalışma yapan işçiler adına belirlenmesi yapılan şartlara uyum sağlanması da söz konusu. Özellik ile de erkekler için askerlik döneminde oluşan prim borçlanma durumları da emekli olabiliyor. İşte son dakika haberleri ve detaylar burada...

Her çalışan adına en önemli olan durumlardan bir tanesi emekli olmaktır. Çalışanlar ise erkenden emekli olmak adına hayaller kuruyor. Toplu ödeme için neler yapılmalıdır?

Toplu para ödeyerek erken emekli olma

  • Kadınlar sigorta yaptırdıktan en erken iki yıl sonra üç çocuk doğurursa 2160 gün primi toplu ödeme yöntemi ile alabilir.
  • Er ya da er baş olarak yer alan silah altındaki kişiler yedek subay gibi okullardan çıkan kişilere toplu ödeme
  • Emekli sandığı içerisinde yer alan ve tabi olan memurların ücretsiz izin süreleri
  • Sigortalı olmadan doktora yapan öğrenciler ya da tıp içerisinde uzmanlık yapan kişilerden yurt dışına geçirilen normal doktora ve uzmanlık ile gelen öğrenim süreler
  • Sigortalı olmaksızın yer alan avukatlık stajında bulunan
  • Sigortalı olduğu süreçlerde herhangi bir suçtan tutuklanmış olmak ya da göz altına alındıktan sonra beraat etmiş olunan sürede geçen zaman
  • Grev ya da lokavt içerisinde yer alan süreler
  • Hekimlerin fahri asistanlık olarak geçirdikleri süreleri borçlanmak mümkündür.

Kadınlar doğum yaparak 6 yıl, erkekler de askerlik öncesi borçlanma yaparak erken emekli olma hakkını elde ediyor.

En az 1800 gün prim şartı

Bu anlarda birkaç noktaya dikkat ediliyor. Çalışma öncesi ile beraber primlerinde eksik olanlar için borçlanma imkanı bulunuyor. Belli bir süre hizmet şartı aranıyor. Eğer birinde 1800 gün eksikse bunlara toplu ödeme yaparak emekli olunabilecek.

1999 öncesi ve sonrası farkları

3 eylül 1999 öncesinde sigortalı olan kişiler 10 yıllık prim ile emekli olma hakkını ede ediyor. Fakat on beş yıl süre geçme şartı var. Önceden 3600 prim şartı ile emekli olma hakkı yer alırken 1999 sonrasında 4500e çıkıyor.

Ayrıca 25 yıl boyunca sigortalı olma şartı yer alıyor. Kadınlarda yaş sınırı 58 olurken erkekler de 60. 9 eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olan kişilerin 4500 prim şartını yerine getirmesi gerekir.

Esnaf emekli olmayı bekliyor

TESK tarafından 2000 sene öncesinde sigortalı olan esnaf ve sanatkarların emekli olmak adına beklenti içinde oldukları dile getirildi. Palandöken tarafından yapılan açıklama sırasında; "Çok sayıda esnafımız vergi ve oda kaydı dikkate alınarak emekli olmanın yolunu açacak yeni yasal düzenlemeyi bekliyor. Emeklilik şartlarını sağlayan ancak 2000'den önce Bağ-Kur kaydı olmayan esnafa vergi ve oda kaydı dikkate alınarak son kez geriye dönük borçlanma imkanı verilmeli" sözlerine yer verdi.

Anne 6 yıl asker 1 yıl borçlanma

Kadınlar sigortalı olduktan sonra doğum yaparsa ilk üç doğumu için her doğumda ikişer yıl olmak üzere 6 yıl kadar erken emekli olma hakkı bulunuyor. Erkekler ise askere gitmeden önce eğer sigortalı olurlar ve o şekilde giderlerse borçlanma yaparak 1 yıl erken emekli olacak.

Erken emeklilik adına borçlanma

Doğum borçlanması

Anne adayları erken emekli olmayı başaracak. Eğer çocuk doğurmadan önce sigortalılar ve bundan sonra çocuk doğurdular ise her çocuk için 2 yıl borçlanma yapacaklar. Toplam 3 çocuk için borçlanma yaparak 6 yıl erken emekli olma hakkını elde edecek.

Askerlik borçlanması

Erkekler askere gitmeden önce sigortalı işte çalışıyor olması gerekir. Eğer askere gitmek için işlerine ara verirlerse döndüklerinde bir yıl borçlanma yaparak erken emekli olma hakkına sahip olacak.

Yurt dışı borçlanması

Çalışma hayatının büyük bir kısmını yurt dışında geçiren kişiler prim ödemesi alternatiflerinden yararlanabileceklerdir. Türkiye içerisinde bir işletme bünyesi içerisinde sigortalı olarak çalışmama şartı vardır.

Kısmi emeklilik hakkı

Sigortalı olmak adına başvuru yaptıkları tarih - hizmet süresi - prim ödemesi şartlarına uygun olan kişiler adına gereklidir. 1999 ve öncesi yıllarda başlangıç şartı gereklidir. 15 yıllık hizmet süresinin yanı sıra 3600 gün prim ödeme şartı vardır. Çalışma koşulu oldukça ağır olan kişiler için yıpranma payı ile beraber sunulur. İtfaiyeci, su altında çalışanlar gibi gruplar yararlanır.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum