1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. SGK resmen duyurdu tamamını ödüyor! Milyonlarca kişiyi kapsıyor!16 gün kaldı!
SGK resmen duyurdu tamamını ödüyor! Milyonlarca kişiyi kapsıyor!16 gün kaldı!

SGK resmen duyurdu tamamını ödüyor! Milyonlarca kişiyi kapsıyor!16 gün kaldı!

Soğuk havalar ile birlikte grip aşısı gündeme gelmeye başladı. Grip aşısı konuşulurken SGK tam da bu noktada herkesi ilgilendiren bir haber verdi. Şubat ayına kadar grip aşısı yaptırmak isteyen birçok kişinin ilk aşısı, SGK tarafından karşılanacak. Peki S

A+A-

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. SGK resmen duyurdu, şubat ayı başına kadar ödemelerin tamamını yapıyor. Soğuk kış günlerinde hiç kimse hasta olmak istemiyor. Birçok yerde salgının olduğu ve vatandaşların hasta olmamak için önlemler aldığı biliniyor. Yaşlılar, hamile kadınlar, kronik hastalığı olan milyonlarca kişinin grip aşısı ücretlerini SGK ödüyor.

YAŞLILARA RAPOR ŞARTI VAR MI?

SGK’da bu gerekçelerden hareketle 65 yaş üzerindeki kişiler için grip aşısında sağlık raporu zorunluluğu aramıyor. Bu kişilerin 65 yaş üzerinde olduklarını belgelemeleri halinde SGK grip aşısının bedelini karşılıyor. 65 yaş üstü kişiler gibi yaşlı bakım evi ve huzur evlerinde kalan kişiler de yalnızca bu durumlarını belgelemek kaydıyla SGK’nın bedelini karşıladığı grip aşısını yaptırabiliyor. Bu kişilerden de sağlık raporu istenmiyor.

GEBELER ÖDEME YAPIYOR MU?

Gebeliğin 13. haftasından doğuma kadar olanlar, astım dahil kronik akciğer ve kalp damar hastalığı olanlar, diyabet dahil herhangi bir kronik metabolik hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, hemoglobinopatisi veya immün yetmezliği olan veya immünsupresif tedavi alanlarla 6 ay-18 yaş arasında olan ve uzun süreli asetil salisilik asit tedavisi alan çocuk ve adolesanların bu durumlarını belgelemek kaydıyla grip aşısı bedelleri SGK tarafından karşılanıyor. Bu kişilerin grip aşısı bedellerinin karşılanması için durumlarını sağlık raporuyla belgelendirmeleri şart.

RİSK GRUBU MUTLAKA YAPTIRMALI

SGK grip aşısında takvim yılı değil, grip aşısı sezonunu baz alıyor. Her yıl kış döneminde olmak üzere gerekli sağlık raporu da varsa, yılda bir kez yapılan grip aşısının bedelini karşılıyor. Kışa girilirken özellikle risk grubundaki kişilerin mutlaka grip aşısı yaptırmaları gerekiyor.

ZAMAN HESAPLAMASI NASIL YAPILIYOR?

SGK ‘yılda bir defa’ ifadesinin ‘takvim yılı’ olarak algılanmakta olduğu ve bu nedenle aşılamanın geç yapıldığı hastalarda bir sonraki aşı zamanı geldiğinde aşının karşılanmadığı şeklinde yorumlandığını belirterek, ‘Yılda bir defaya mahsus’ ifadesinin grip aşısı sezonu olan eylül-ekim-kasım-aralık-ocak-şubat döneminde olması kaydıyla yılda bir kez yapılması anlamına geldiğini ifade etmişti. Bu nedenle iki aşılama arasında bir takvim yılı süre geçmiş olması şartının aranmayacağı konusu net. Grip aşısı ödemeleri bu kapsamda değerlendiriliyor.

GRİP AŞISI YILDA NE KADAR YAPTIRILABİLİR?

SGK’nın grip aşısının bedelini karşıladığı gruplara bakıldığında, grip aşısının zorunluluk olduğu kesimler için bedelin karşılandığı görülüyor. SGK bu konuda belirli tıbbi gereklilik söz konusu ise bedelin karşılanması yoluna gidiyor. Tıbben gereklilik konusu ise hekimler tarafından belirlenmiş bir kıstas. SGK bütün sağlık hizmetlerinde olduğu gibi grip aşısında da yeteri kadar kullanımı karşılıyor. Grip aşısı da yılda bir kez yaptırılan bir aşı. SGK da grip aşısını en fazla yılda bir kez karşılıyor. Ancak bu yıl olduğu gibi havaların soğuma döneminin farklılaşması gibi nedenlerle aşının yaptırılma tarihleri farklılaşabiliyor.

GRİP AŞISI NEDİR?

Grip genellikle kış aylarında görülen ve insanların öksürerek ve hapşırarak çıkardıkları virüslerle yayılan, oldukça enfeksiyöz bir hastalıktır. Grip aşısı virüsten korunmanın en iyi yoludur. Genelde son baharda yapılır (EylülKasım arası) ve gelecek kış beklenen grip virüsünün zayıflatılmış halinden elde edilir. 65 yaş ve üstüyseniz, hastalanmanız halinde sağlığı riske girecek birisine bakmakla yükümlüyseniz veya bir bakım evinde ya da huzur evinde yaşıyorsanız ücretsiz olarak grip aşısı olabilirsiniz. Ayrıca 6 aylıktan büyükseniz ve uzun vadeli (kronik) bir hastalığınız varsa ya da bağışıklık sisteminiz AIDS veya kanser tedavisi gibi bir nedenle zayıflamışsa da ücretsiz grip aşısı olmaya hakkınız vardır. Grip aşısı bir yıl süreyle koruma sağlar. Korunmaya devam ettiğinizden emin olmak için, her yıl grip aşısı olmanız gerekir.

GRİP AŞISI NEDEN GEREKLİDİR?

Grip soğuk algınlığına göre daha ciddi bir hastalıktır. Grip aşısının temel amacı komplikasyon geliştirme yönünden en yüksek risk grubunda olanları korumaktır. Bazı insanlarda grip bronşit veya zatürree gibi daha ciddi hastalıklara neden olabilir. Bu hastalıkların meydana gelmesi halinde, hastanede tedavi gerekebilir. Pek çok yaşlı insan her kış gripten ölmektedir. 65 yaş ve üstündeyseniz veya ciddi (kronik) bir hastalığınız varsa, grip aşısı olmanız gerekir. Bu hastalıklar kalp yetmezliği, böbrek veya karaciğer hastalığı, astım ve diyabettir. Ayrıca bağışıklık sisteminiz HIV veya AIDS gibi bir hastalık nedeniyle veya kemoterapi gibi görmekte olduğunuz bir tedavi nedeniyle zayıflamışsa da grip aşısı olmanız gerekir. Uzun süreli bir hastalığı olan bir çocuğunuz (6 aydan büyük) varsa, grip aşısıyla ilgili olarak GP’nizle konuşun. Çocuğunuz grip olursa hastalığı daha da kötüleşebilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.