1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Resmi Gazete'de yayımlandı yeni tarih verildi! Kimlik ve ehliyet ile ilgili son dakika haberi geldi!
Resmi Gazete'de yayımlandı yeni tarih verildi! Kimlik ve ehliyet ile ilgili son dakika haberi geldi!

Resmi Gazete'de yayımlandı yeni tarih verildi! Kimlik ve ehliyet ile ilgili son dakika haberi geldi!

Kimlik ve ehliyet ile ilgili son dakika gelişmesi geldi. Kimlik ve ehliyette yeni dönem başlıyor. Ehliyet eğitiminde değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Sertifika ayrımı yapılmaksızın sürücü adaylarına emniyet kemeri simülasyon eğitimi verilecek. Amaç, sürücülere emniyet kemeri takma alışkanlığını kazandırmak olacak.

A+A-

Kimlik ve ehliyet ile ilgili son dakika gelişmesi geldi. Kimlik ve ehliyette yeni dönem başlıyor. Ehliyet eğitiminde değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Sertifika ayrımı yapılmaksızın sürücü adaylarına emniyet kemeri simülasyon eğitimi verilecek. Amaç, sürücülere emniyet kemeri takma alışkanlığını kazandırmak olacak.

Öte yandan kullandığınız ehliyet 2016’dan önce alındıysa bir an önce yeniletmeniz gerekiyordu ama ehliyetler için süre değişti. Eski ehliyetler için yıl sonu dolacak olan değişm süresi uzaltıldı. Eski ehliyetler için son tarih 31.12.2024 oldu. Bunun yanında 20 milyona yakın kişi yeni tip sürücü belgesi alırken, ehliyet özelliği yüklenen çipli kimlik kartı kullananların sayısının ise 3 milyonun üzerine çıktığı belirtildi.

Kimlik kartlarının kullanım alanlarında zamanla genişlemeler yaşanıyor. Yeni kimlikler ehliyetle birlikte kullanılabiliyordu. Harekete geçildi ve yapılan son bir duyuru ile artık yeni kimlik kartları kredi kartı olarak kullanılabilecek. Çalışmaların büyük bir bölümü tamamlandı. Kimliklere entegre edilecek ödeme sistemi ile artık vatandaşlar kimlik kartlarını alışverişte ya da çeşitli işlemlerde kullanabilecek. Kimlik ve ehliyetlerle ilgili son gelişmeler...

Kimlik ve ehliyette yeni dönem başlıyor. Sertifika ayrımı yapılmaksızın sürücü adaylarına emniyet kemeri simülasyon eğitimi verilecek. Amaç, sürücülere emniyet kemeri takma alışkanlığını kazandırmak. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. Öte yandan eski ehliyetlerle ilgili son kullanım süresi uzatıldı.

Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğü, 01.01.2016 tarihinden önce alınan eski tip sürücü belgelerinin değiştirme süresinin, 31.12.2022 tarihinden itibaren 2 yıl süreyle uzatıldığını açıkladı.

Nüfus Ve Vatandaşlık Işleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklama şu şekilde:Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 01.01.2016 tarihinde yürürlüğe giren Geçici 10 uncu maddesi “…

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce verilmiş olan ve 2918 sayılı Kanuna göre değiştirilmesi zorunlu olan sürücü belgelerinin değiştirme işlemleri beş yıl içerisinde tamamlanır. Gerekmesi halinde bu süre İçişleri Bakanlığınca uzatılabilir.” hükmündedir

Bu kapsamda ülkemizde ve dünyada 2020-2022 yılları arasında pandemi nedeniyle vatandaşlarımızın müracaat edememeleri ve nüfus müdürlüklerimizde yaşanan yoğunluğun azaltılması amacıyla 01.01.2016 tarihinden önce düzenlenmiş olan eski tip sürücü belgelerinin değiştirme süresi, Bakanlığımızca 31.12.2022 tarihinden itibaren iki yıl süre ile uzatılmıştır.

Öte yandan Resmi Gazete'de yayımlanan kararla sürücü adaylarına, sertifika sınıfı ayrımı yapılmaksızın ve direksiyon eğitimine başlamadan önce emniyet kemeri takma alışkanlığı kazandırmak adına emniyet kemeri simülasyon eğitimi verilecek.

Sürücü adayları emniyet kemeri takmamanın doğuracağı sonuçlar hakkında uygulamalı eğitim görecek. Aynı Yönetmeliğe geçici madde de eklendi.
29 Mayıs 2013 tarihinden önce motorlu taşıt sürücüleri kursu direksiyon eğitimi dersi sınav sorumlusu belgesi alanlar ilgili koşullara sahip ise hizmet içi eğitime tabi tutulacak.

Kimlik, ehliyet ve pasaportlarla ilgili açıklamalar peş peşe geliyor. Ehliyet özelliğine sahip çipli kimlik kartlarını kullananların sayısı 3.031.930’a yükseldi. Türkiye’de dijitalleşme süreci kimlik kartına da yansıdı. 1 Ocak 2016’da yeni tip sürücü belgesi uygulaması başladı. O günden beri ehliyetini yenileyen ya da ilk kez ehliyet alan 19.635.692 kişi yeni tip sürücü belgesi aldı. Türkiye’de ehliyet sahibi kişi sayısı Nisan 2022 itibari ile 32 milyonu aştı. Sürücülerin yüzde 60’ı yeni tip sürücü belgesi taşıyor.

ÇİPLİ KİMLİK KARTLARI 

Yeni çipli kimlik kartları da 14 Mart 2016’dan itibaren kullanıma girdi. 84 milyonu aşan Türkiye nüfusunda bu karta sahip kişi sayısı 66 milyonu geçerken kullanım oranı yüzde 78’e ulaştı. Teknolojik yenilikler bununla da sınırlı değil.
Vatandaşların yanlarında ehliyet bulundurma zorunluluğunu ortadan kaldıran ve yeni tip sürücü belgelerinin çipli kimlik kartlarını yüklenmesini içeren ‘Hayat Kimliğinle Kolay’ projesi ise 21 Eylül 2020’de hayata geçti. Şu ana kadar 3.031.930 kişi ehliyetini çipli kimlik kartına yükletti. Bu işlem nüfus müdürlüklerinden ücretsiz yapılabiliyor.

PASAPORTLAR 

2 Nisan 2018’den bugüne kadar 7.639.957 kişiye yeni nesil pasaport verildi pasaport sahipleri için de ikinci nesil pasaport kullananların oranı yaklaşık yüzde 57 oldu.

KİMLİKTE YENİ DÖNEM! KREDİ KARTI GİBİ KULLANILABİLECEK 

Öte yandan yeni kimlik kartlarının kullanım alanlarında genişlemeler meydana geliyor. Yeni kimlik kartları ehliyetle birlikte kullanılabiliyordu yani ehliyet yeni kimlik kartına entegre edilebiliyordu.
Geçtiğimiz haftalarda bu alanda yeni bir gelişme daha yaşanmıştı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldığı program sonrası yaptığı konuşmada yeni kimlik kartlarının artık kredi kartı gibi kullanılabileceğini duyurdu.

KİMLİK KARTLARINA ÖDEME SİSTEMİ YÜKLENECEK 

Maliye Bakanlığı ile birlikte ortak bir çalışma yürüttüklerini belirten Soylu kimlik kartlarının kredi kartı gibi kullanılabilmesi için çalışmaların yüzde 80’inin tamamlandığını söyledi. Şu anda çalışmalar hala devam ediyor.
Uygulama devreye alındığında artık vatandaşlar yeni kimlik kartlarını yalnızca nüfus cüzdanı gibi kullanmakla kullanmayacaklar aynı zamanda da hem alışveriş yapabilecekler hem de kredi işlemini gerçekleştirebilecekler; yine aynı zamanda birçok işlerinde para transferleri yapabilecekler.

KİMLİK YENİLEME İÇİN RANDEVU ALIMI 

Eski kimliklerini yenileyecek olan vatandaşlar için yenileme başvurusu İçişleri Bakanlığı'na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınıyor. Eski nüfus cüzdanlarını yenilemek isteyen vatandaşlar, randevu.nvi.gov.tr web sayfasından randevu alabilir. Ya da dileyen vatandaşlar ALO 199 telefon numarasından kimlik yenilemek için randevu temin edebilir.

BU ADIMLARI TAKİP EDEBİLİRSİNİZ! 

randevu.nvi.gov.tr internet adresine girdikten sonra 'T.C. Kimlik Kartı' başlığına tıklayın. Ekrana gelen uyarıyı okuduktan sonra 'Kabul Ediyorum' seçeneğini işaretleyerek randevu alma işlemine devam edin. Sonrasında açılan ekranda gerekli bilgilerinizi doldurun.
Daha sonra randevu almak istediğiniz Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü şubesini ve randevu tarihini seçin.

YENİ KİMLİK BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ OLAN BELGELER 

Yeni kimlik kartı için aldığınız başvuru randevusuna giderken yanınızda mutlaka nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, aile cüzdanı, geçici kimlik belgesi gibi üzerinde TC kimlik numarası yer alan resmi bir belge ve 1 adet biyometrik fotoğraf götürmek gerekiyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nde fotoğraf çekilmediğini belirtelim.

KİMLİK YENİLEME ÜCRETİ NE KADAR 2022? 

Yeni çipli kimlik kartı almak için 37,5 TL ödemek gerekiyor. Online yapılan ödemeler, nüfus müdürlüğünün sisteminde görünüyor. Fakat nüfus müdürlüğüne giderken ödemenin yapıldığına dair makbuzu yanınızda bulundurmanızda fayda var.

2022 yılı için kimlik yenileme ücret tarifesi: 
Doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 37,50 TL

Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 37,50 TL


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.