1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Milyonlarca Vatandaşa Müjde! Mahkemeden Karar Çıktı! Başvuru Yapanlar 2 Maaş Birden Alabilecek…
Milyonlarca Vatandaşa Müjde! Mahkemeden Karar Çıktı! Başvuru Yapanlar 2 Maaş Birden Alabilecek…

Milyonlarca Vatandaşa Müjde! Mahkemeden Karar Çıktı! Başvuru Yapanlar 2 Maaş Birden Alabilecek…

Yüz binlerce vatandaşı ilgilendiren o haber geldi… dul ve yetim maaşı aldığı fark edilince maaşlarından biri kesilip faizi ile birlikte geri ödeme istenince mahkeme yolu ile bu tutarsızlığı çözmeye çalışan Saadet Akar mahkeme süreci devam ederken hayatını kaybetti. Mahkeme herhangi bir geliri olmadığından dolayı iki aylığı birden alabileceğine hükmedince 50 bin TL alacağı olduğu kararına varıldı.

A+A-

Herhangi bir geliri olamayan Sadet Akar eşinin ölümünün ardından dul babasının ölümünün ardından ise yetim aylığına başvuruda bulundu. Fakat SGK ‘iki aylığı birden alamazsın’ Sadet Akar’ın yetim atlığını kesti. Aylığın kesilmesi üzerine SGK o tarihe kadar ödenmiş olan parayı faizi ile birlikte Akar’dan geri istedi. SGK tarafından 32 bin TL borç çıkarıldı. Bu durumun üzerine Akar SGK’yı mahkemeye verdi.

Açılan dava devam ederken Akar vefat etti. Akar’ın ölümünün ardından mahkeme Sadet Akar’ı haklı bularak herhangi bir geliri olmayan kadınların hem dul hem de yetim maaşı alabileceklerine hükmetti. SGK’ya 32 bin TL borcu olan Akar dava sonucunda SGK’dan 50 bin TL alacaklı oldu.

Dul Ve Yetim Aylığı Bağlandı

Eşi 2005 yılında vefat eden Akar’a aynı yıl içerisinde dul aylığı bağlandı. Daha sonra Akar’ın yapmış olduğu başvuru ile 1986 yılında vefat eden babası üzerinden 2010 yılından itibaren hem yetim hem de dul aylığı almaya başladı. SGK kira geliri ve dul aylığını gerekçe göstererek Akar’ın aldığı yetim aylığını sonlandırdı. SGK o tarihe kadar ödenen parayı faizi ile Akay’dan geri istedi. Akar 32 bin TL borçlu olarak çıkarıldı.

Dava Sürerken Sadet Akar Vefat Etti

Akar’ın açmış olduğu dava devam ederken Akar 91 yaşında 3 Ağustos 2018 tarihinde vefat etti. iş mahkemesinde görülen dava Akar’ın vefatından sonrada devam etti. Görülen mahkeme Sadet Akar’ı haklı bularak SGK’ya borcu olmadığını hükmetti. Mahkeme SGK’nın haksız olarak Akar’ın aylığından kesmiş olduğu 10 bin 92 TL’nin ödenmesi kararına vardı.  SGK’nın çıkarmış olduğu 32 bin TL’lik borç ile vefat eden Sadet Akar davayı kazanması ile 50 bin TL’ye yakın bir miktar ile alacaklı oldu.

İki Aylık Almasına Herhangi Bir Engel Yok

SGK yerel mahkemenin almış olduğu karara itiraz ederek dava dosyasını Bölge Adliye Mahkemesine temyize götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesi 1 Ekim tarihinde SGK’nın itirazını reddetti. ‘Sigortalılık hakkı veya sigortalılıktan kaynaklanan yaşlılık aylığı hakkı veya ölüm aylığı hakkı, süre ile tabi olmadığı gibi zaman aşımına da uğrayamaz.’ Açıklaması ile Sadet Akar’ı haklı buldu.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum