1. HABERLER

  2. SSK

  3. Milyonlarca sigortalıya müjde..! SGK, 4A, 4B ve 4C, 1800 gün prim ile erken emekli olabilirsiniz...
Milyonlarca sigortalıya müjde..! SGK, 4A, 4B ve 4C, 1800 gün prim ile erken emekli olabilirsiniz...

Milyonlarca sigortalıya müjde..! SGK, 4A, 4B ve 4C, 1800 gün prim ile erken emekli olabilirsiniz...

Devlet vatandaşların mağdur olmalarını engellemek adına vatandaşlara 1800 pirim günüyle malulen emeklilik hakkı vermektedir. Vatandaşlar çalışma hayatına devam edemedikleri sürece bu haktan faydalanarak erken emekli olabilmektedirler. Bu noktada konuya ilişkin olarak vatandaşlar malulen emeklilik şartları nelerdir ve kimler bu durumdan faydalanabilir gibi detayları merak ediyorlar.

A+A-

Milyonlarca vatandaş çalışma hayatları boyunca yaşlılık dönemlerini rahat bir şekilde geçirmek adına emeklilik hakkını elde etmek için uğraşmaktadırlar. Ancak bazı kişiler birtakım kazalar geçirmeleri ya da belirli hastalıklara yakalanmaları durumunda iş göremez hale gelmektedirler. Bunun sonucunda da emeklilik hakkı elde etmek için gerekli olan yaş, hizmet günü ve prim ödemelerini yerine getirememektedirler.

Devlet vatandaşların mağdur olmalarını engellemek adına vatandaşlara 1800 pirim günüyle malulen emeklilik hakkı vermektedir. Vatandaşlar çalışma hayatına devam edemedikleri sürece bu haktan faydalanarak erken emekli olabilmektedirler. Bu noktada konuya ilişkin olarak vatandaşlar malulen emeklilik şartları nelerdir ve kimler bu durumdan faydalanabilir gibi detayları merak ediyorlar. İşte merak edenler için konu hakkında detaylar..

Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir?

Çalışan vatandaşlar iş görmez duruma gelerek çalışma hayatlarına devam edemedikleri durumlarda malulen erken emeklilik haklarından faydalanabilmektedirler. Bu durumda olan vatandaşlar konuya ilişkin olarak en çok da malulen emeklilik şartları nelerdir konusunu merak ediyorlar. Bu vatandaşlar gerekli şartları sağladıkları zaman başvurularını gerçekleştirerek malulen emekli olabilmektedirler. İşte malulen emeklilik için aranan şartlar;

  • 4A, 4B ve 4C sigorta kollarından herhangi birisine bağlı olarak en az 10 yıl hizmet süresinin bulunması.
  • Sağlık kurulu tarafından alınan en az %60 iş görmez raporuna sahip olmaları.
  • 10 yıllık hizmet süresi içerisinde en az 1800 günlük prim ödemesinin yapılmış olması.
  • 4A sigorta kolunda çalışanların bulundukları işten ayrılmaları.
  • 4B sigorta kolunda çalışanların ticari faaliyetlerine son vermeleri.
  • 4C sigorta kolunda çalışanların işten ayrılmaları.
  • İş görmez duruma gelmenin sigortalılık süresi içerisinde ve işe alınmaları ardından olması.

Malulen Emeklilik Başvuru

Geçirmiş oldukları bir kaza ya da yakalanmış oldukları bir hastalık ardından iş görmez duruma gelen vatandaşlar gerekli şartları da sağladıklarında malulen emeklilik başvuru yapabilmektedirler. Bunun için vatandaşların öncelikli olarak başvuru için talep edilen belgelerini hazırlamaları gerekmektedir. Daha sonrasında bu belgeler ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidilmesi gerekir. Buradan sevk edilen hastaneden gerekli sağlık testi ardından rapor alınması gerekir. Sağlık kurulunca onaylanmış olan b raporun yeniden sosyal güvenlik kurumuna götürülmesi gerekir. Eğer gereken şartlar sağlanıyorsa başvuru ardından kişiler malulen emekliliğe hak kazanabilmektedirler. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
İlgili Haberler