1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Milyonlarca işçiyi ilgilendiren zam sonunda geldi! Kimler zam alacak ve zam oranı kaç oldu?
Milyonlarca işçiyi ilgilendiren zam sonunda geldi! Kimler zam alacak ve zam oranı kaç oldu?

Milyonlarca işçiyi ilgilendiren zam sonunda geldi! Kimler zam alacak ve zam oranı kaç oldu?

Asgari ücret ile çalışan onlarca işçi; aldıkları maaşın az olmasından yakınmaktaydı. Alınan maaşlardan kesilmekte olan vergi dilimi; yüzde 15 yerine yüzde 20 üzerinden hesaplanmaya başlandı. Bu durum normal şartlar altında maaşların düşmesine neden olurken; hükümetin aldığı şok karar ile düşüş olmasına izin verilmeyecek.

A+A-

Asgari Ücrete Zam Ne Zaman Gelecek?

2020 yılının Eylül ayı ile beraber yapılan hesaplamada değişiklik yapıldı. Çalışan kişilerin maaşlarında ilk 8 aylık bir sürede %15 gelir vergisi kesilmekteydi. Fakat bu ay bu oran %20 seviyelerine kadar yükseltildi. Bu kesintiler; maaşlarda düşüş yaşanmasına neden oldu. Fakat yapılan düzenleme ile işverenin vereceği AGİ, yükselişe neden olacak ve vergi ödemesi asgari ücret ile çalışan kişileri zora sokmayacak.

İlk ay yüzde 15 seviyesinde alınan vergiden 375 TL kesinti yapılırken, bu ay 400 TL kesinti yapıldı. Fakat AGİ ödemeleri ile yine vatandaşların aylık kazançları 2324 TL’nin altına düşmeyecek. Fakat yine de, bazı kişiler AGİ imkanlarından yararlanamayacak.

KÇÖ Alanlar AGi’den Yararlanamayacak

İş verenin ödemiş olduğu AGİ’nin verilebilmesi için, vatandaşın bordrosunda kazanç vergisinin yer alması gerekiyor. KÇÖ yani kısa çalışma ödeneği alan kişiler; AGİ ödemesinden yararlanmayacaklar. Bunun en temel nedeni ise; kazanç vergisi ödememelerinden kaynaklanıyor.

Asgari ücrete ek üstüne ek!

Asgari ücret alan kişilerin AGİ miktarı göz önünde bulundurulduğunda; asgari ücret 2 bin 324 Türk Lirası olarak hesaplanıyor. Eşi çalışmayan kişiler; AGİ miktarını normalden daha fazla alabilirler. Eş ve çocuklardan alınan ödemeler ise, maksimum 154 Türk Liraya kadar yükselebilmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum