1. HABERLER

  2. SSK

  3. Milyonlaraca kişiye Müjde... SGK'lı, Bağ-Kur'lu, Emeklilere ve İşsizlere Beklenen Müjde Geldi!
Milyonlaraca kişiye  Müjde... SGK'lı, Bağ-Kur'lu, Emeklilere ve İşsizlere Beklenen Müjde Geldi!

Milyonlaraca kişiye Müjde... SGK'lı, Bağ-Kur'lu, Emeklilere ve İşsizlere Beklenen Müjde Geldi!

SGK, SSK, Bağkur, Emekli, EYT'li, memur tüm çalışanları yakından ilgilendiriyor. Sigorta başlangıcı 1999 öncesi olanlar ve 10 sene prim ödemiş olanlar için erken emeklilik fırsatı iddiası vatandaşları heyecanlandırdı. Emeklilik, askerlik borçlanması, erken emeklilik, emeklilik süreci ve doğum borçlanması gibi konuları merak ediyorlar. İşte habere göre diğer gelişmeler..

A+A-

Milyonlarca vatandaş SSK SGK Bağ-Kur düzenlemeleri ile yakından ilgileniyorlar. Bu konuda yapılan düzenlemeler ardından vatandaşlar emeklilik hakkındaki yapılan düzenlemeler ardından detayları merak ediyorlar. Emekli olmak için vatandaşların yaş şartı, prim borcu ve hizmet süresi gibi şartları yerine getirmiş olmaları gerekiyor.

Emeklilik hakkında yapılan düzenlemeler ardından milyonlarca vatandaş malulen emeklilik, askerlik borçlanması, erken emeklilik, emeklilik süreci ve doğum borçlanması gibi konuları merak ediyorlar. İşte habere göre diğer gelişmeler..

Erken Emeklilik Şartları ve Düzenlemeleri

Birçok vatandaş çalışma hayatları boyunca emeklilik hayali kurarken pek çoğu da erken emeklilik şartları ve düzenlemeleri konusuna yakıdan ilgi göstermektedir. Çalışma hayatı boyunca herkes rahat bir yaşlılık geçirmek adına emeklilik hakkı elde etmek için uğraş vermektedir.

Bu noktada erken emeklilik için belirli şartların sağlanıyor olması gerekmektedir. Kişiler gerekli yaş, prim ödemesi ve hizmet süresini doldurmaları ardından 3600 güden erken emeklilik hakkına sahip olabilmektedirler.

Yine bir başka erken emeklilik hakkı da iş görmez duruma gelen vatandaşlar için malulen emeklilik şeklindedir. Belirli kazalar ya da yakalanan hastalıklar ardından en az %60 güç kaybı yaşayan vatandaşlar yine belirli şartları sağlıyor olmaları ardından malulen emeklilik hakkına sahip olabilmektedirler. Böylelikle de erkenden emekli olabilmektedirler.

Emeklilik Hakkını Elde Etmek İçin Hangi Şartlara Sahip Olmak Gerekir?

Rahat bir yaşlılık dönem, geçirmek için çalışma hayatı boyunca vatandaşlar emeklilik hakkı elde etmek için uğraş göstermektedirler. Vatandaşların bu hakka sahip olabilmeleri için herhangi bir sigorta kolunda yer alarak çalışmaları ilk şarttır. Diğer şartlar ise vatandaşların prim ödemelerini tamamlamış, hizmet süresini tamamlamış ve yaş şartını sağlıyor olmaları gerekmektedir. Bu şartları sağlayan vatandaşlar emekli olmaya hak kazanabilmektedirler.

Emeklilere Banka Promosyonu

Emekli vatandaşlar üç senede bir bankalardan promosyon alarak ek ödemelere sahip olabilmektedirler. Genel olarak bankalar tarafından emeklilere banka promosyonu şu tutarlarda verilmektedir.

  • 1000 lira altı emekli aylıkları için: 300 TL.
  • 1000-2000 lira arasında emekli aylıkları için: 375 TL.
  • 2000 lira üzeri emekli aylıkları için: 450 TL.

Yaşlılık Maaşı Başvurusu

Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve emekli olamayan 65 yaş üzeri vatandaşlar için yaşlılık maaşı verilmektedir. Bunun için yaşlılık maaşı başvuru yapmak isteyen vatandaşlar ikamet ettikleri il ve ilçelerde yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma müdürlüklerine müracaat ederek başvurularını gerçekleştirmektedir.

Kimlik belgeleri ile kolaylıkla başlarını yaparak bu yardımdan faydalanmaya hak kazanabilmektedirler. Bu yardımı alabilmek adına kişilerin T.C vatandaşı olmaları, 65 yaşını doldurmuş olmaları ve kendilerinde ya da eşlerinde düzenli gelir ve sosyal güvencelerinin olmaması şartları yeterli olmaktadır.

Yaşlılık Maaşı Alanlar Üç Ayda Bir 2100 Lira Alabilecekler

4C kapsamında SGK, SSK ve Bağ-Kur memuriyet primleri hiç yatmamış ya da prim ödemeleri olmasına rağmen tamamlanmamış olan yaşlı vatandaşlara SGK tarafından farklı bir aylık daha bağlanmaktadır. Bu aylıklar üç ayda bir olacak şekilde 65 yaş üzeri olarak yaşlılık maaşı alan vatandaşlara verilecektir. Böylelikle de yaşlılık maaşı alan 65 yaş üzeri vatandaşlar üç ayda bir 2100 liraya maaş alabileceklerdir. Bu uygulama sayesinde hiçbir sosyal güvenceleri olmayan ve emekli olmayan vatandaşlar üç ayda bir 2100 lira olan maaşlarına kavuşabileceklerdir.

10 Yıldan Erken Emeklilik Şartları Nelerdir?

Erken emeklilik hayali kuran vatandaşlar şimdi de on yıldan erken emeklilik şartları nelerdir konusunu merak ediyorlar. Eğer vatandaşlar 10 yıl hizmet sürelerini doldurmuş ve gerekli primlerini de ödemişlerse emekli olabilmektedirler.

Bunun için kişilerin birtakım şartları sağlıyor olmaları gerekmektedir. On yıl hizmet süresi ile emekli olmak isteyen vatandaşlar gerekli şartları sağladıkları zaman bu haktan yararlanarak erken emekli olabilmektedirler. İşte on yılda erken emeklilik için gerekli olan şartlar şunlardır:

  • 1999 yılı ve öncesinde sigorta başlangıcının olması.
  • En az 10 yıl yani 3600 prim gününün ödenmiş olması.
  • 15 yıl hizmet süresinin tamamlanmış olması.
  • Yaş şartının sağlanması.

Bu şartları sağlayan vatandaşlar 3600 günden erken emeklilik hakkından faydalanabilmektedirler. Bu şartlardan herhangi birinin bile sağlanmamış olması durumunda vatandaşlar erken emeklilik hakkından yararlanamamaktadırlar.

3600 Günden Erken Emeklilik İçin Yaş Şartı

Erken emeklilik hayali kuran vatandaşların bu konuya ilişkin olarak merak ettikleri detaylardan bir tanesi de gerekli olan yaş şartının ne olduğudur. 3600 günden erken emeklilik için diğer bütün şartları yerine getiren vatandaşlar gerekli yaş şartının da ne olduğunu merak ediyorlar. İşte erken emeklilik için tarihlere göre sağlanması gereken yaş şartı:

  • 24 Mayıs 2002-23 Mayıs 2005: kadınlarda 52 ve erkeklerde 56 yaş.
  • 24 Mayıs 2002-23 Mayıs 2005: kadınlarda 54 ve erkeklerde 57 yaş.
  • 24 Mayıs 2002-23 Mayıs 2005: kadınlarda 56 ve erkeklerde 58 yaş.
  • 24 Mayıs 2002-23 Mayıs 2005: kadınlarda 58 ve erkeklerde 59 yaş.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
İlgili Haberler