1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Merkez Bankası Faiz Oranını Yüzde 17,5'e Yükseltti: Enflasyonla Mücadele Kararlılıkla Sürüyor
Merkez Bankası Faiz Oranını Yüzde 17,5'e Yükseltti: Enflasyonla Mücadele Kararlılıkla Sürüyor

Merkez Bankası Faiz Oranını Yüzde 17,5'e Yükseltti: Enflasyonla Mücadele Kararlılıkla Sürüyor

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararını duyurdu ve faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 17,5'e yükseltti.

A+A-

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararını duyurdu ve faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 17,5'e yükseltti.

Geçen ay yapılan toplantıda TCMB, faiz oranını 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkarmıştı, bu da 27 ay aradan sonra gerçekleşen ilk faiz artışıydı.

Piyasa uzmanları, bugünkü toplantıda faizin yükseltilmesi beklentisiyle AA ve Reuters anketlerinde yüzde 20, Bloomberg anketinde ise yüzde 18,5 seviyesindeydi.

Seçim öncesi dönemde faiz indirimleri ve kredi musluklarının açılması politikaları izlenirken, seçim sonrasında faiz artışına ve kredi musluklarının kısılmasına gidilmişti.

PPK'nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 15'ten yüzde 17,5'e yükseltme kararı almıştır.

Kurul, enflasyonun kısa sürede düşürülmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın önlenmesi amacıyla parasal sıkılaştırma sürecini sürdürme kararı vermiştir.

Küresel enflasyon, uzun dönem ortalamalarının ve merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde seyretmeye devam etmektedir. Bu nedenle, birçok ülkenin merkez bankası parasal sıkılaştırmayı sürdürmektedir.

Ülkemizde, yakın dönem verileri, enflasyonun ana eğiliminde yükselişin devam ettiğini göstermektedir. Yurt içi talep güçlü seyrediyor, ücret ve döviz kuru kaynaklı maliyet baskıları ile hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmaktadır. Ayrıca, vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın da enflasyonu olumsuz etkileyeceği öngörülmektedir.

Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, artan rezervler ve turizm gelirleri, cari işlemler dengesine katkıda bulunacaktır.

Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini düşürmeye ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmaya yönelik olarak belirlenecektir. Enflasyondaki belirgin düşüş sağlanana kadar, parasal sıkılaştırma ihtiyaca göre kademeli olarak güçlendirilecektir.

Kurul, mevcut mikro ve makroihtiyati çerçeveyi basitleştirerek piyasa mekanizmalarının işleyişini artırmayı ve makro-finansal istikrarı güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu basitleştirme süreci, etki analizleri göz önünde bulundurularak aşamalı olarak devam edecektir. Faiz artışı yanı sıra, parasal sıkılaştırmayı destekleyici seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma önlemleri alınmıştır.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimi yakından izlenecek ve fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda tüm araçlar kararlılıkla kullanılmaya devam edilecektir.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir şekilde almaya devam edecektir.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti, beş iş günü içinde yayımlanacaktır."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.