1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Kritik deprem uyarısı geldi! Uzmanlar açıkladı, her an yeni bir felaket yaşanabilir...
Kritik deprem uyarısı geldi! Uzmanlar açıkladı, her an yeni bir felaket yaşanabilir...

Kritik deprem uyarısı geldi! Uzmanlar açıkladı, her an yeni bir felaket yaşanabilir...

İzmir dokuz eylül üniversitesi deprem araştırma ve uygulama merkezi müdürü ve jeoloji mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir dün gece Seferihisar yakınlarında oluşan 4,5 büyüklüğündeki deprem ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

A+A-

6,6 büyüklüğünde meydana gelen İzmir depreminin ardından böylece deprem fırtınası olmaya devam ettiğini dile getirdi.

Afet ve acil durum yönetimi deprem daire başkanlığı tarafından gelen verilere göre dün gece 02:37 sularında 4,5 şiddetinde Seferihisar yakınlarında deprem meydana geldi. Seferihisar’a ortalama olarak 21,44 km uzaklıkta yer alan ve Ege Denizinde yerin 6,91 km altında oluşan deprem kent merkezi ile beraber ilçelerinde de hissedildi. Vatandaşların oldukça tedirgin anlar yaşamasına olan deprem sırasında şükür ki can ya da mal kaybı gibi bir durum söz konusu olmadı.

Bir yıl sürebilir…

İzmir dokuz eylül üniversitesi deprem araştırma ve uygulama merkezi müdürü ve jeoloji mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir deprem hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bu anlarda; 30 Ekim tarihinden bu yana kadar bakılacak olursa bölgede ortalama olarak beş binin üzerinde deprem oluşmuştur. En çok da Samos’un kuzeyinde yer alan bölgelerde… Samos doğu ve batı yakınlarının yanı sıra Gümüldür bölgelerinde artçılar meydana gelmeye devam etti. Deprem için odak mekanizma sonuçların göre bu artçı depremlerinin bir kısmının başka fay hatlarından dolayı meydana geldiğini gösteren bir durum oluyor. Jeoloji mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir son 24 saatlik zaman dilimi içerisinde bölgede 3 şiddetinin üzerinde ortalama olarak 7 ila 8 deprem olduğunu dile getirirken deprem bölgesinde oluşan hareketliliğe dikkatleri çekti. Konuşması sırasında normal durumlar altında o bölgedeki artçı deprem dağılışlarına bakılacak olursa bu aktivitenin ortalama olarak bir yıl kadar devam edebileceği dile getirildi.

Geçtiğimiz aylarda 6,8 şiddetinde meydana gelen depremi hatırlatan jeoloji mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir; yaşanan büyük depremin ardından ana şokun altında bu depremler meydana gelmeye devam edebilir ifadesini anlattı.

Tarihsel olan depremlerde incelemeler yapılacak olduğu zaman 1800 tarihli yılların son kısımlarına doğru gelindiği zaman 6,2 – 6,6 ve 6,8 şiddetinde depremler meydana gelmiş. Ana şokun yaşanmasının ardından tekrardan böyle büyük bir deprem olamaz sözlerine yer verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.