1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Kanal İstanbul Hakkında Flaş Karar
Kanal İstanbul Hakkında Flaş Karar

Kanal İstanbul Hakkında Flaş Karar

İstanbul 8. İdare Mahkemesi son dönemlerin ilk gündem maddesi olan Kanal İstanbul hakkındaki kararını verdi.

A+A-

Türkiye'nin son günlerdeki tartışılan konusu olan 'Kanal İstanbul' projesine yapılan itirazlar İstanbul 8. İdare Mahkemesi tarafından değerlendirilerek karara bağlandı. TMMOB'a bağlı 9 meslek odası Çevre Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında Kanal İstanbul hakkında düzenlenen işbirliği protokolüne 2018 yılında itiraz ederek dava açmıştı. Dava gereçkesinde ise yapılan protokolün uluslararası sözleşmelere, Anayasa'ya, Çevre Düzeni ve Planı'na aykırı olduğu vurgulanmıştı.

MAHKEME OYBİRLİĞİ İLE DAVAYI REDDETTİ

Davanın taraflarından olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilgili protokolde hukuka aykırılık olmadığı gerekçesiyle davanın reddedilmesini istedi. İstanbul 8. İdare Mahkemesi de protokolün iptaline yönelik itirazla açılan davayı oy birliği ile reddetti.

Davalı kurumların, meslek odalarınnın dava açma ehliyetiyle ilgili olarak yaptıkları itirazlar yerinde bulunmadı. Kararda meslek kuruluşlarının gerçek kişiler gibi dava ehliyetine sahip oldukları vurgulandı. Esasa ilişkin yapılan değerlendirmede ise 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un ilgili maddeleri baz alındığında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bahsi geçen alanda standartları belirlemeye, onaylamaya ve kent tasarımları hazırlamaya yetkili olduğu vurgulandı.

KANAL İSTANBUL ANAYASA'YA VE HUKUKA AYKIRI DEĞİL!

Aynı kararda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait taşınmazların Kanal İstanbul prjesi için belediyenin yetkili organının kararı olmaksızın tahsis edildiği iddiası da redd0edildi. Yine protokol konusunun Anayasa'ya ve hukuka aykırı olduğu, tarım alanlarının yok olacağı şeklindeki itirazlar da mahkeme tarafından kabul görmedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.