1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. JP Morgan'dan Çarpıcı Açıklama! Eğer Biden Seçilirse TL ve Rus Rublesi Değer Kaybedecek...
JP Morgan'dan Çarpıcı Açıklama! Eğer Biden Seçilirse TL ve Rus Rublesi Değer Kaybedecek...

JP Morgan'dan Çarpıcı Açıklama! Eğer Biden Seçilirse TL ve Rus Rublesi Değer Kaybedecek...

JP Morgan tarafından çok farklı bir rapor geldi. ABD başkanlık seçimleri sonuçları ile beraber gelişmekte olan ülke para birimleri için 4 farklı senaryodan oluşan rapor hazırladı. Eğer ABD başkanı seçimlerini Biden kazanırsa şuan en çok değer kaybedecek para birimleri olarak TL ve Rus Rublesi olma ihtimallerini öne sürdü.

A+A-

Sabah saatleri itibari ile dolar kuru bir anda 7,90 TL seviyelerine kadar çıkarken Euro da 9.30 un üzerine çıktı. Rekor kıran bu fiyatlandırma ile JP Morgan tarafından çok farklı bir rapor geldi. ABD başkanlık seçimleri sonuçları ile beraber gelişmekte olan ülke para birimleri için 4 farklı senaryodan oluşan rapor hazırladı. Eğer ABD başkanı seçimlerini Biden kazanırsa şuan en çok değer kaybedecek para birimleri olarak TL ve Rus Rublesi olma ihtimallerini öne sürdü.

2020 yılına ilk girişi 5,94 olan dolar kuru gün içerisinde en üst düzey rekorunu kırdı ve 7.94 değerlerine ulaştı. Yeniden bir rekor seviyeye gelmesi ABD içinde TL üzerinde ne kadar değer kayıp edecek olduğuna dair çarpıcı bir rapor yayına alındı.

ABD dev yatırım bankası olan JP Morgan, 3 Kasım tarihinde gerçekleşmesi beklenen ABD başkanlık seçimleri ile ilgili raporu sırasında en çok değer kaybetmesi beklenen para birimlerinin hem TL hem de Rus Rublesi olacağını aktardı.

4 farklı senaryo....

Rapora 4 farklı senaryo kaydı oluşturuldu.

Rapor hazırlanırken 4 farklı senaryo kayıtlarda yerini aldı. Başkanlık seçimlerinde Biden'in seçilmesinin yanı sıra Biden'in partisi olan Demokrat Parti'nin Senato içerisinde çoğunlu alma ihtimalleri ile meydana gelecek senaryoda  birçok para birimi olumsuz etkilenecek. Bu para birimleri; Çin Yuanı, Meksika Pesosu, Güney Afrika Randı dikkatleri çekerken, en olumsuz etkilenecek para birimleri TL ve Rus Rublesi olarak dikkatleri çekti.

Bu senaryo içerisinde Türk ve Rus tahvilleri sırasında kayıp edenler olacağı ve kazananların da sadece Meksika - El Salvador - Jamaika ile Dominik Cumhuriyeti tahvillerinin olma ihtimalleri bekleniyor.

Biden'in başkan seçilme ihtimalleri olursa sadece Senato içerisinde çoğunluğun Cumhuriyetçiler için kalacak olduğu ikinci senaryo içerisinde kazanacak ve senaryo TL en olumsuz etkilenenler arasında yer alıyor.

Trump Seçimi Kazanırsa TL kazançlı olacak

JP Morgan tarafından gelen seçimlere göre Trump seçimi kazanırsa Senato içinde çoğunluğun Cumhuriyetçiler üzerinde olacağı durumlar olursa üçüncü senaryo ile kazananlar için TL ve Rus Rublesi olması bekleniyor. Kaybeden kesim ise Çin Yuanı ve Meksika Pesosu olacak.

Sandık içinde belirsizlik durumları olursa ve sonuçların da mahkeme tarafından belirlenecek olan dördüncü senaryo ile beraber kayıp etmesi beklenen para birimi Güney Afrika Randı ile beraber Meksika Pesosu'nun olması bekleniyor. Kazanan ise olmayacak gibi duruyor.

S400, Suriye, Doğu Akdeniz...

JP Morgan tarafından gelen verilerek göre Biden'in başkan seçilmeleri ile beraber ABD ve Türkiye arasında S400 füzelerinin yanı sıra Doğu Akdeniz ve Suriye kaynaklı olarak yer alan gerilimlerin artacak olması söz konusu olurken Türk varlıkları için de olumsuz olma ihtimalleri mevcut.

Türkiye; ABD stratejisi üzerinde NATO müttefikleri olarak yer alsa bile iki ülke arasında meydana gelen gerime sorunlar çözülmemesi ve hala durması dikkatleri çekiyor. Yaşanan sorunların en başında ise Türkiye'nin S400 füze savunma sistemlerinin yanı sıra ABD Hasımları ile Yatırımlar Yolu İle Mücadele Etme Yasası kapsamı ile farklı adımlar atılacak olmasında tetikleme ihtimalleri yer alıyor.  

Türkiye her ne kadar füzelerin kurulumunu belirsiz bir geleceğe ertelemiş olsa bile Başkan Trump, CAATSA kapsamı ile ilgili daha bir adım atmış değil diye dikkatleri çeken bankada Biden'in geçmiş yıllarda Türkiye ile alakalı olarak yapmış olduğu açıklamalar sırasında Biden yönetiminde olan ABD'nin Türkiye'ye karşı S400 konusu ile beraber farklı bir duruş olacağına değindi. Yaptırım olma sinyallerini de verdi.

İki ülke arasında olan Suriye başlığı ile oluşan anlaşmazlıkların olması, Türkiye'nin itirazlarına rağmen ABD için Suriye ile YPG arasında iş birliği olmasını hatırlatan Morgan; '' Suriye içerisinde Kürtler konuda gerilimin bir hayli artması, ABD ve Türkiye arasında tansiyonların yükselme ihtimalleri ve Biden yönetiminde daha güçlü yanıt verime ihtimallerini tetikleyebilir.

Rapora göre bir yandan da Doğu Akdeniz için iki ülke arasında tansiyon atma risk ihtimalleri de yer alıyor.

Nutuk.com.tr

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.