1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İran-ABD gerilimi! Peş peşe hamleler, üsleri ve elçilik binası vurulan ABD harekete geçti...
İran-ABD gerilimi! Peş peşe hamleler, üsleri ve elçilik binası vurulan ABD harekete geçti...

İran-ABD gerilimi! Peş peşe hamleler, üsleri ve elçilik binası vurulan ABD harekete geçti...

ABD harekete geçti. İran'a gözdağı veren ABD, NATO'nun devreye girmesini istedi. Sabah saatlerinde ise ABD'den yeni hamle geldi. BM'ye mektup yazarak İran ile ön koşulsuz görüşmeye hazırız mesajı iletti. ABD'nin çağrısını İran'dan jet yanıt geldi...

A+A-

ABD'nin İranlı general Kasım Süleymani'yi öldürmesinden sonra iki ülke savaşın eşiğine geldi. İran geçen gece ABD'nin Irak'taki iki üssünü vurdu. Dün gece ise Irak'taki elçilik binasına füzeli saldırı düzenlendi. Yeşil bölgede sirenler çaldı.

Öte yandan bazı ülkeler Irak'tan çekildiğini duyurdu. Dünya diken üstündü. İran'ın dini lideri Hamaney, resmi internet sitesinde kimsenin tahmin edemeyeceği bir fotoğraf yayımladı. İranlı general Hajizadeh, Irak'taki ABD üslerine düzenlenen füze saldırılarının askerleri öldürme amacı taşımadığını, ana hedefin üslere zarar vermek olduğunu söyledi.İşte tüm dünyayı titreten saldırılar ve sonrasında yaşananlar...

İran Devrim Muhafızları Ordusu, önceki gece ABD'nin Irak'taki iki üssünü onlarca füzeyle vurdu.İran devlet televizyonu saldırılarda 80 ABD askerinin öldüğünü duyurdu. Ancak ABD bu iddiayı yalanladı. İki ülkeden de peş peşe hamleler geliyor...

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani’nin ölümünün ardından Hamaney tarafından halefi olarak ilan edilen Tuğgeneral İsmail Kaani, İran devlet televizyonuna konuştu. Kaani; "Tahran ders vermeye devam edecek. İran'ın füze saldırıları önünde sonunda ABD'yi bölgeden sürecek." dedi.

Gelen son dakika haberine göre; ABD, BM'ye mektup göndererek 'gerilimin azaltılması için ön koşulsuz İran ile görüşmeye 'hazırız' dedi. ABD, Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin BM Sözleşmesi uyarınca meşru müdafaa olduğunu kaydetti.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta ABD Büyükelçiliği’ne füzeli saldırı düzenlendi bildirildi. Irak'ın başkenti Bağdat'ın Yeşil Bölge'sine 3 roket düştü.Sosyal medyada yayımlanan görüntülerde de ABD Büyükelçiliğinde uyarı sirenlerinin çaldığı görüldü.Olayda ilk belirlemelere göre ölü ya da yaralının olmadığı açıklandı.

PENTAGON'DAN İLK AÇIKLAMA

Pentagon'dan saldırıya ilişkin şu açıklamalar yapıldı:"İran, Irak'taki 3 ayrı noktaya 16 füze gönderildi. Kısa menzilli füzelerin 11'i Ayn El-Esad üssüne, 1 tanesi Erbil Üssü'ne isabet etti. Bir helikopter zarar gördü. Önemli bir zarar meydana gelmedi. Füzeler yalnızca çadırlar ve otoparka isabet etti, bir helikopter zarar gördü."

İran'ın ABD askerlerinin konuşlu olduğu Ayn el Esed üssü ile Erbil üslerine yönelik füze saldırıları üzerine Beyaz Saray'da kameralar karşısına geçen ABD Başkanı Trump, İran'a yeni yaptırımlar getireceklerini ancak konuşmaya açık olduklarını belirtti.Trump, "Ben ABD Başkanı olduğum sürece İran'ın nükleer silah elde etmesine asla müsaade edilmeyecek." dedi.Amerikan kuvvetlerinin tüm tedbirleri aldığını anlatan Trump, "İran şu aşamada durulmuş görünüyor. Bu da tüm taraflar ve dünya için iyi bir şey." değerlendirmesini yaptı.

Erken uyarı sistemi devredeydi

Erken uyarı sistemi sayesinde herhangi bir askeri zayiatın olmasını önlediklerini vurgulayan Trump, "40 yıldır uluslar İran'ın Orta Doğu'da ve ötesindeki yıkıcı ve istikrarsızlaştırıcı davranışlarına katlandı ama artık o günler geride kaldı. İran dünyada teröre destek veren ülkelerin başında gelir ve nükleer silah faaliyetleri medeni dünyayı tehdit ediyor. Buna asla müsaade etmeyeceğiz." dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ABD Başkanı Donald Trump, ittifakın Orta Doğu'da daha fazla rol üstlenebileceği konusunda mutabık kaldı.NATO'dan yapılan yazılı açıklamada, Stoltenberg ve Trump'ın bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi.

Açıklamada, ikilinin, Orta Doğu'daki gelişmeleri ele aldığı kaydedildi.

NATO'nun Orta Doğu'daki rolünün görüşüldüğü aktarılan açıklamada, ABD Başkanı Trump'ın NATO'nun bölgede daha fazla rol oynaması için talepte bulunduğu ifade edildi.Açıklamada, ikilinin, NATO'nun bölgesel istikrar ve uluslararası terörle mücadeleye daha fazla katkı sağlayabileceği konusunda anlaştığının altı çizildi.

NATO'nun DEAŞ'la Mücadele Uluslararası Koalisyonu'nun bir üyesi olduğu hatırlatılan açıklamada, Irak'ta ve Afganistan'daki misyonları ile uluslararası terörizmle mücadeleye kilit katkı sunduğu vurgulandı.Trump, bugün düzenlediği basın toplantısında "NATO'nun bundan sonraki süreçte Orta Doğu'ya daha fazla müdahil olmasını isteyeceğim." ifadesini kullanmıştı.

ABD'nin İranlı General Kasım Süleymani'yi geçen hafta öldürmesinin ardından yapılan anket sonuçlarına göre, Amerikan halkının yaklaşık dörtte üçü ABD ve İran arasındaki gerilimin savaşa dönüşebileceğini düşünüyor.

İran Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Ebulfazl Şikarçi, Irak'taki ABD üssüne düzenledikleri saldırıyı "intikamın tamamı" olarak görmediklerini söyledi.Şikarçi, Fars haber ajansına yaptığı açıklamada, Washington yönetimi,  askeri merkezlerini bölgeden çekene kadar sahnede kalacaklarını ifade etti.ABD'nin başarılı bir savunma sistemi olmadığını ve füzelerin en büyük,  en teçhizatlı üsse isabet etmesini engelleyemediğini savunan Şikarçi, bu durumun  bölgede ABD'ye bağlı hareket eden ülkeler için de dersler içerdiği  değerlendirmesinde bulundu.

Şikarçi, "Bugün yapılan saldırıları intikamın tamamı olarak  görmüyoruz. Asıl intikam öyle bir seviyede olacak ki ABD'liler her şeylerini  bölgeden toplayıp gitmek zorunda kalacak." ifadelerini kullandı.Saldırıdan önce ABD ile İran'ın koordineli hareket ettiği ve üslerin  bu nedenle boşaltıldığı iddialarına ilişkin ise Şikarçi, "Bu gülünç bir yalandır.  İlkesel olarak bu düşmana tokat atma ruhuyla çelişiyor. ABD'yi katil bir düşman  olarak görüyoruz. ABD'liler hedeflerine ulaşmak için bu algı operasyonlarını  üretiyor." görüşlerini paylaştı.

Tahran'da düşen Ukrayna Hava Yollarına ait yolcu uçağının füzelerle  vurulduğu yönündeki iddiaların da doğru olmadığını ifade eden  İran Genelkurmay  Başkanlığı Sözcüsü, bunun da psikolojik savaşın bir parçası olduğunu ve ABD'nin  çıkarlarını savunanlar tarafından ortaya atıldığını savundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ve İran arasındaki gerginliğin azaltılması girişimleri çerçevesinde bugün Irak'a ziyarette bulunacak.

Öte yandan ABD üssündeki hasar gün yüzüne çıktı. Uydu görüntülerinde hasarın boyutu dikkat çekti.

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, "ABD Başkanı Donald Trump’ın konuşması sonrasında İran ile krizin bittiğini" belirtti.

Sadr, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Kriz sayfası, İran devleti ve özellikle Trump'ın açıklamaları sonrasında kapandı.” ifadesini kullandı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, İran'ın Irak'taki ABD üslerine saldırı düzenlemesini kınadı. İtalya, İran yönetiminin koalisyon askerlerinin de bulunduğu Irak'taki ABD üslerine yönelik saldırısını kınadı.

Polonya Dışişleri Bakanı Jacek Czaputowicz, özel Radyo ZET’e Irak’taki Polonya askerleri ve büyükelçiliğin durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.Czaputowicz, Polonya'nın Bağdat Büyükelçisi Beata Peksa'nın Polonya'ya döndüğünü ve büyükelçiliğin de tahliye edildiğini söyledi.

Irak'ta 200’ün üzerindeki askerin bulunduğunu kaydeden Czaputowicz , Devrim Muhafızları Ordusu'nun ABD'nin Irak'taki üslerini füzelerle vurması sonucunda bu ülkedeki Polonya askerlerinin herhangi bir zarar görmediğini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.