1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Hükümet Düğmeye Bastı! Emekli, Çalışan, Memur, İşçi ve Öğrenci Herkesi ilgilendiriyor! işte detaylar
Hükümet Düğmeye Bastı! Emekli, Çalışan, Memur, İşçi ve Öğrenci Herkesi ilgilendiriyor! işte detaylar

Hükümet Düğmeye Bastı! Emekli, Çalışan, Memur, İşçi ve Öğrenci Herkesi ilgilendiriyor! işte detaylar

Hükümet, herkesi ilgilendiren bir konuda harekete geçti… Atılacak bu adım hem emeklileri hem memur kesimi hem öğrencileri hem de EYT’li olan herkesi yakından ilgilendiriyor! Bu noktada şu sorulara cevap geliyor… SSK emeklisi olan dul bir kadın, yine “Emekli Sandığı” üzerinden emekli olmuş babasından bir yetim maaşı alabilir mi? Malulen emekli olma şartları neler? Memurluk görevinden ayrılmış olan

A+A-

Memurluk görevinden ayrılmış olan bir vatandaş SSK şeklinde nasıl emekli olabilir? Emeklilik için yaşı gelmeden Bağ-kur ve SSK primleri istenildiğinde geri iade alınabilir mi? Bu şekilde pek çok soruya, haberimizde cevap bulabilirsiniz….

Doğum Borçlanması ve Askerlik Borçlanmasının Erken Emeklilik İçin Önemi Nedir?

Bu noktada sigortalılık başlangıç tarihi esas alınıyor. Buna göre doğum borçlanmaları durumu, kadın sigortalılar açısından yaş koşullarını da değiştirmemektedir. Ancak prim günü eksiği olanların bu noktada doğum borçlanması yapması tavsiye edilir. Prim günü için bir eksiğiniz yoksa sorun da kalmıyor. Ama ülkemizde tıpkı askerlik borçlanması konusundaki gibi doğum borçlanması durumunun da sigortalılık başlangıç tarihini geriye atması gündeme gelmemiştir.

Erken Emekli OImak İçin Başvuru Yapılabilir mi?

Erken emeklilik konusu da merak edilen konular arasında… Bu noktada bir vatandaşın sorusuna kulak verelim: Eşim 4/b kapsamında Bağkur üzerinden primlerini yatırmaktadır. Giriş tarihi 2008 yılıdır. Ancak işleri çok iyi gitmediği için 2009 senesinde işyerini kapattı. 2015 senesinde yeniden bir işyeri açtı ve gayet düzenli bir biçimde yatırıyor. Ayrıca eşimin çok ileri düzeyde Parkinson hastalığı bulunuyor. Ancak ilaçları sayesinde ayakta durabilmektedir. Tabii bir de bu corona virüs yüzünden yaklaşık 2 haftadır evden dışarı da çıkamamakta… Bu durumda erken emekli olabilmek için bir başvuru yapabilir mi?

Cevap: Eşiniz bu durumda malulen emeklilik veya engelli emeklilik için bir başvuruda bulunabilir. Ama bunun için bir heyet raporu çıkarması ve bu noktada rapor oranının belli bir seviyede olması gerekir. Bu durumda bu iki emeklilik türünden biri için hak kazanabilmesi açısından minimum %40 oranda bir engel durumunun bulunması istenir. Heyete sevk edilebilmek için ise yakınınızda olan bir SGK merkezine gidebilir ve başvuruda bulunabilirsiniz. Bu raporun çıkmasının ardından rapor oranınızı belirtip sorunuzu yeniden dile getirebilirsiniz. Çünkü bu noktada her raporun oranına göre farklı ve değişen şartlar mevcuttur.

Bağ-kur ve SSK Primleri Nasıl Geri Alınır?

Bak-kur ve SSK primleri üzerine en çok merak edilen konulardan biri, bu primlerin ne şekilde geri alınabileceği üzerinedir. Bu konuda sorulan sorulardan bir tanesi şu şekilde: Birkaç aylık bir süredir işsiz durumdayım ve aileme bakmakla yükümlüyüm. Bu nedenle Bağ-kur ve SSK primlerini talep edip geri alabilmek adına ne yapmam gerekiyor?

Cevap: İşsizlik yüzünden ödediğiniz sigorta primlerini geri almanız mümkün değildir. Primlerin geri verilmesi, emeklilik için yaşını doldurmuş ama yeterli olan prim gününü tamamlayamamış olan kişilere yapılır. İşsizlik ödeneğinden yararlanamayan ve beraberinde bir de işsiz kalmış kişiler için aylık olarak 1.177,20 TL kadar bir ödeme gerçekleştirilecektir. Bu konu üzerine torba kanun çalışmaları devam etmektedir ve ilerleyen zamanlarda yasalaşacaktır. Söz konusu kanun çıktığı zaman bu ödenek için başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca il ile ilçe merkezlerinde yer alan Aile-Çalışma-Sosyal Hizmetler Merkezleri bünyesinden sosyal yardım için talepte de bulunabilmeniz mümkündür.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum