1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. EYT, nafaka, asgari ücret için beklenen zam geldi mi? KYK, MTV, KDV, cezalar ve vergi borçlarda son dakika af yasası..
EYT, nafaka, asgari ücret için beklenen zam geldi mi? KYK, MTV, KDV, cezalar ve vergi borçlarda son dakika af yasası..

EYT, nafaka, asgari ücret için beklenen zam geldi mi? KYK, MTV, KDV, cezalar ve vergi borçlarda son dakika af yasası..

Uzun zamandır beklenen KYK - vergi - MTV - KDV - cezalar ve vergi affı ve borç yapılandırma uygulaması geldi mi? EYT - nafaka - asgari ücret zammı görüşmeleri için tasarılar mecliste yerini aldı mı gibi sorular uzun zamandır büyük bir merak ile bekleniyor.

A+A-

Vergi affı gelirse eğer kimleri kapsar? Vergi affı ile beraber yapılandırma durumları meclis içerisinde yakın bir zamanda gündemine gelecek mi? Özellikle ile de mart ayından bu yana yaşanan korona virüs salgını dönemi ile beraber ekonomi konusunda meydana gelen dalgalanmayla beraber çok sayıda esnaf vergi borcu ile birlikte SGK prim borçlarını yatırmakta zorluk çektiler. Bu vatandaşlar esnafı kurtarmak için kendilerine özel olarak sunulan düşük faizli kredi paketleri sırasında borcu yoktur yazısı istenmesinden dolayı da kendileri için özel olarak sunulan bu fırsatlardan da yararlanma haklarını elde edemedi. Hal böyle olunca da iyice mağdur olma ön plana çıktı. Bu yüzden de piyasada vergi ve SGK borçları adına yeni düzenleme durumları çok fazla beklenmeye başlandı. Yeni döneme girilmesi ile beraber meclis gündeminde yer alması beklenen düzenleme konu başlıklarında;

  • KYK,
  •  vergi,
  • MTV,
  •  KDV,
  •  cezalar 00
  • vergi affı
  • borç yapılandırması ön planda yerini alıyor.

Vergi ve SGK  primleri için af değil yapılandırma gelecek...

Açıklaması yapılan durumlara göre "Vergi borçları konusunda kendileri için yapılandırma bekleyen vergi mükellefleri -  vergi affı düzenlemesi hakkına en ufak bir durumun söz konusu olmadığına dair programda yer alan bu sözlere takılarak umutsuzluğa kapılmaları için en ufak bir durum yok. Devlet tarafından Ağustos 2020 sonu ile beraber ortalama olarak 243 milyar 987 milyon lira tahsil edemediği bir vergi de söz konusudur.

Vergi konusunda bir yandan tahsilat /tahakkuk oranlarının da yüzde 66'lar seviyesinde olması ortalama olarak son 2 yılda 5.5 milyon borçlu için elektronik haciz uygulanması ile beraber bir yandan da amme alacaklarının tahsilinin yapılabilme süreçlerinde bütün müesseselerin bu durumları kullanılmaları söz konusu. Buna rağmen bir yandan da gerekli olan tahsilat adımları meydana gelmiyorsa da demek ki vatandaşın gerçekten parası olmadığı bilinmelidir. Ekonomi konusunda bir yandan çarkların işlenmesi ve ülkenin de bu anlarda iyi yönetiliyor olduğudönemler içerisinde vergi de tahsilat /tahakkuk oranlarına bakılacak olur ise  yüzde 92'ler seviyesinde meydana geldiği de biliniyor" tarzında olan sözleri ile affın değil ama bu süreçler için yapılandırmanın çıkma ihtimallerini söylemiş oldu.

Türkmen yaptığı açıklama sırasında bir yandan da borçlarının tamamı yerine bu süreçler için bir kısmının ya da faiz kısmının silinerek vergi ile beraber SGK prim borcu olan vatandaşlar için yapılandırma adımlarının gelmesinin devlet artık zorunlu bir hale olduğunu aktardı.

Yapılandırma adımları gelir mi?

Devlet, vatandaşların üzerlerinde büyük bir yük olarak yer alan borçlar için yapılandırma yaptığı anlarda tahsil edilememiş olan borçların büyük çoğunluğunu rahat bir şekilde almayı başarıyor. Bundan dolayı da eğer bir yapılandırma olması söz konusu olursa bu durum hem devlet hem vatandaşlar açısından daha iyi olacak.

KYK, MTV, KDV, cezalar, vergi

Ülke  geneline bakılacak olduğu zamanlarda adeta yüz binlerce vatandaş, devlete olan birçok borcunu ödemek konusunda zorlandığı için ödeyemedi. Ödemelerin gecikmesiile meydana gelen durumlar daicralık oldu. Bu anlarda vatandaşlar borçlarını toplu şekilde ödeyememesinden dolayı da büyük oranda mağdur oluyorlar.

Vergi affı gelirse kimleri kapsayacak?

Vergi affıile beraber bir yandan da yapılandırma durumları yeni açılması ile beraber meclis gündeminde yerini alacak mı? Ülke geneline bakılacak olduğu anlarda devlete borcu olan vatandaşlar, bu süreçler için hükümetten yapılandırma ya da vergi affı müjdesi bekledikleri bilinen bir gerçek. 65 gün boyunca devam eden yaz dönemi tatilinin bitmesinin ardından meclis 1 Ekim tarihiyle açıldı. TBMM'de bu süreçlerde hem yurtiçi hem de yurtdışı olmak üzere yaşanan çok sayıda farklı gelişme ile  paralel bir şekilde devam ederek konular gündemde yerini alacak. Yeni döneme girilmesi ile beraber meclis gündeminde söz konusu olması beklenen düzenlemelerin başında ise şu başlıklar yerini alıyor.

  • KYK,
  • vergi,
  • MTV,
  • KDV,
  •  cezalar
  • vergi affı
  • borç yapılandırması.

 Korona  virüs vakalarının ardından bir anda küresel piyasalar içerisinde ciddi daralmalar yaşanması söz konusu oldu. Bu durumdan ülkemizde çok fazla etkilendi. Oluşan borçlarını toplu bir şekilde ödeyemeyen vatandaşlar da bu süreçler için devletten yeni bir yapılandırma adımı istedi.

EYT, Nafaka, Asgari Ücret

Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşlaradına her ne kadar şu an net bir durum olmasa bile muhalefet partilerinden yeni kanun teklifi ile beraber soru önergelerinin de TBMM'ye sunulması beklenen konular arasında yer alıyor. Asgari ücretli çalışan vatandaşların maaşlarından vergi alınmaması, SGK primleri için bu süreçlerde indirimler olması gibi konularında bazı siyasilerin çalışmaları dikkatleri çekiyor. Tabi ki nafaka düzenlemesi de uzun süredir Adalet Bakanlığı'nın gündeminde yer alan konulardan bir tanesi oluyor. Bu beklenen çalışmaların tamamlanması ile beraber kısa sürede meclise sunulması da beklene adımlardan bir tanesi.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler