1. HABERLER

  2. SSK

  3. EYT bekleyenlere müjde! 3 Bin 600 Günle Emeklilik Sistemi Duyuruldu… EYT Yasası ne zaman çıkacak?
EYT bekleyenlere müjde! 3 Bin 600 Günle Emeklilik Sistemi Duyuruldu… EYT Yasası ne zaman çıkacak?

EYT bekleyenlere müjde! 3 Bin 600 Günle Emeklilik Sistemi Duyuruldu… EYT Yasası ne zaman çıkacak?

EYT Günümüzde birçok vatandaşın en büyük sorunu. Her ne kadar emekli olmak için sigortalı çalışma süresi ve prim gün ödeme şartlarını tamamlasalar bile gelen yasalardan dolayı yaşa takılarak emekli olamayan birçok vatandaş bulunuyor.EYT yasası ile ilgili merak edilen tüm detaylar haberimizde. 3600 gün ile emekli olma ne zaman gelecek ve gelen şartlar kimleri kapsayacak?

A+A-

3600 günden emekli olma durumu gelen yasalar ile artık netlik kazandı.

9 eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olan vatandaşlardan kadınlar 20 erkekler de 25 yıl boyunca sigortalı olarak iş hayatında kalacaklar ve tam 5000 gün prim ödeme şartlarını yerine getirerek emekli olma haklarını elde edebiliyorlardı. Fakat 8 eylül 1999 yılında gelen yasayla beraber emeklilik artık yaşla kademe kademe daha ileri olan süreçlere alındı. Artık kadınlarda 58 erkeklerde de 60 yaş sınırı getirildi. 2036 yılına kadar emeklilik yaşı kademeli bir şekilde artmaya devam ederken kadınlar ile erkekler için yaş sınırında 65 olarak eşitleme yapıldı.

EYT ile erken emekli olmak için bekleyen binlerce vatandaş yer alıyor ve hala onlar için net bir açıklama gelmedi. Bu yüzden beklenen durum her ne kadar bir an önce açığa kavuşsun isteniyor olsa bile yine de hala netleşemedi.

3600 günden emekli olmak için istenen şartlar

4a, 4b ve 4c kapsamı ile çalışma hayatına devam eden vatandaşlar 3600 gün ile erken emekli olmak için gerekli şartları erine getirmeleri gerekiyor. 09.09.1999 tarihinden daha önce sigortalı olarak iş hayatına başlama şartı ilk sırada yer alıyor.

 Eğer vatandaşlar bu tarihten daha sonra sigortalı olarak iş hayatına başladılarsa erken emekli olmak gibi bir durum söz konusu bile olmayacak. Buna paralel olarak bir de 3600 prim gün ödeme şartının  da yerine gelmiş olması gerekiyor.

15 yıl boyunca sigortalı olarak iş hayatına devam eden vatandaşların prim ödeme ve prim süreleri ile beraber yaş şartları eğer yerine geldiyse emekli olmak için hak kazanabilecekler. Erkeklerin 55 kadınların da 54 yaşlarına geldiği an direk emekli olma hakları yer alıyor. 31.12.2011 tarihinde prim ödeme ve sigortalı çalışma sürelerini tamamlamamış olan kadınlar 58 erkekler de maalesef ki 60 yaşlarına kadar emekli olmayı beklemeleri gerekiyor.

3600 gün emekliliğinden gelecek kıdem tazminatı

3600 prim gün ödemesi ve 15 yıl sigortalı olarak çalışma şartları ile emekli olmak için hak kazanan vatandaşların akıllarında yer alan sorulardan bir tanesi de alacakları kıdem tazminatı oluyor.

Vatandaşların kıdem tazminatı almak için hak kazanabilmeleri adına işten ayrılma dilekçeleri içerisinde durumun net bir şekilde ifade edilmesi gerekir. Tüm emeklilik için gerekli şartları yerine getiren vatandaşların sadece hak kazanmak için yaş şartlarını beklediklerini belirtmeleri de gerekiyor. Bunun ardından SGK müdürlüğü içerisinden kıdem tazminatı almak için hak kazanabilecektir yazısını da işverenlere iletmeleri gerekiyor.

EYT ile kimler erkenden emekli olabilecek?

EYT görüşmeleri mecliste son hızı ile devam ediyor. Bu anlarda kadınlarda 50 erkeklerde de 55 yaşını dolduran kişilerin paralel bir şekilde 10 yıl boyunca prim ödedikleri an emekli olma hakları yer alacak. 1969 yılından ve daha öncesinde doğmuş olan vatandaşlar 3600 prim ödemesi ile erkenden emekli olma haklarını elde edebiliyor. Vatandaşlar yaş sınırını aştılarsa ve prim ödeme eksikliği gözüküyorsa da kademeli bir şekilde emekli olacaklardır. Bu yüzden daha az prim ödemelerinden dolayı daha düşük maaşlar ile emekli olacaklardır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler