1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Erken Emeklilik Şartları Nelerdir? İşte Erken Emeklilik Formülü
Erken Emeklilik Şartları Nelerdir? İşte Erken Emeklilik Formülü

Erken Emeklilik Şartları Nelerdir? İşte Erken Emeklilik Formülü

Erken emeklilik konusunda aranan şartlar ve erken emekliliğin formülü konusunda izlenecek yollar, yapılması gerekenler hakkında her şey bu yazıda.

A+A-

Erken emeklilik tanım olarak, iş hayatında faaliyet gösteren sigortalı çalışanların emeklilik haklarını daha kısa sürede elde etmeleridir. Bunun ise birçok yolu bulunmaktadır. Yöntemler şu şekildedir;

Doğum Borçlanması

SGK’lı (4/a), Bağ-kur’lu (4/b) ya da kamu kurumlarında (4/c) kadın çalışanlar, sigortalı olarak çalışmaya başladıkları andan sonra sadece 3 defa olmak üzere, doğum yaptıkları tarihten itibaren 2 yıl boyunca sigortalı sayılmaması ve çocukların yaşaması koşuluyla doğum borçlanmasından faydalanarak erken emekli olabilirler. Ancak doğumdan önce mutlaka mutlaka sigorta girişi bulunmalıdır.

Askerlik Borçlanması

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve askerlik yapabilen tüm erkekler, askerlik yaptıkları süre boyunca herhangi bir şekilde sigorta kollarından faydalanamayacakları için bu süreyi borçlanarak erken emekli olma yolunda büyük bir adım atabilirler. Sigortalı olarak çalışma hayatına başladıkları tarihten daha önce askerlik görevi yerine getirildiyse yine bu süre borçlanılarak sigorta başlangıç tarihi erken döneme çekilebilmektedir.

Yurt Dışı Borçlanması

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının yurt dışında geçirdikleri süreyi borçlanarak erken emekli olmaları mümkün. Ancak erkekler için sigortalı olarak yurt dışında çalıştıkları süre ya da işsiz olarak geçirdikleri maksimum 1 sene kabul görürken, kadınlar için medeni halleri önemli olmadan sigortalılık haricinde ev kadını olarak geçirdikleri süre baz alınmaktadır. Bu zamanlar hesaplanılarak Türkiye’de yurt dışı borçlanmasından faydalanıp erken emeklilik imkanı söz konusudur.

3600 Gün Şartı

15 yıl boyunca sigorta prim ödemesini tam olarak gerçekleştiren kadın ve erkek çalışanlar, belirtilen şartlara uygun olmaları halinde erken emekli olmak için ilgili birimlerden emeklilik talep edebilmektedir. Ancak sigortalı olarak işe giriş tarihinin 8 Eylül 1999 tarihinden önce olması gerekir. Eğer şartları sağlıyorsanız mutlaka en yakın SGK kuruluşuna dilekçe vererek erken emekli olma yolunda adım atmalısınız.

Engelli Durumu Ve Malulen Emeklilik

İlgili kanunda engelli olmak için yeterli şartları sağlıyorsanız, hangi mesleğe sahip olursanız olun herhangi bir prim durumuna takılmadan malulen erken emekli olma hakkına sahipsiniz. Mevcut işinizi yapmaya engel herhangi bir sağlık sorununuzun olması da aynı şekilde erken emekli olma yolunu size açabilir.

Kaynak : Nutuk.com.tr

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.