1. HABERLER

  2. SSK

  3. Emeklilikte Yaşa Takılanlar için kötü haber: EYT başvuruları reddedildi! Primleri iade edilecek! İşte detaylar..
Emeklilikte Yaşa Takılanlar için kötü haber: EYT başvuruları reddedildi! Primleri iade edilecek! İşte detaylar..

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için kötü haber: EYT başvuruları reddedildi! Primleri iade edilecek! İşte detaylar..

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) ile ilgili olarak, primlerini tamamlayarak başvuru yapan ancak emekli olamayan hastaların prim ödemelerinin geri verildiği ortaya çıktı. SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) üzerinden başvuru yaparak, biriken primler için iade alınabilecek. Eğer ölüm durumu söz konusu ise hak sahibi yararlanabilecek.

A+A-

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) ile ilgili olarak, primlerini tamamlayarak başvuru yapan ancak emekli olamayan hastaların prim ödemelerinin geri verildiği ortaya çıktı. SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) üzerinden başvuru yaparak, biriken primler için iade alınabilecek. Eğer ölüm durumu söz konusu ise hak sahibi yararlanabilecek. İadenin yapılması için çalıştırma şartı sigortalı olarak bir yerde çalışmıyor olmak ya da kendi işi sürmüyor.

EYT kapsamı 8 Eylül 1999 öncesinden tamamlanmaya başlayan veya ebeveyni yola çıkan hamile için yılın ve ilk kez ihtiyacın olanın gelmesi tamamen emekli olma şansı doğuyor. Ancak bazı sigortalı olup da emeklilik primi şartını sağlayamayan kullanımaa SGK'dan toplu ödeme hakkı sunulmuştur.

SSK'lı için grup 5000, erkeklerde 5975 ilk günündeyken, Bağ-Kur'lu için ve Emekli Sandığı için kullandığı 7200, erkeklerde 9000 gün primin tamamlanması gerekiyor. Belirtilen sürelerin tamamlanması halinde SSK'lı için 3600 ile Bağ-Kur'lu içinse 5400 günle yerleşik emekli olma hakkı doğuyor. Ancak yılın da geçmesi gerekiyor.

Bağlı olunan SGK İl Müdürlüklerine anket olarak talep düzenlemeleri yapılıyor, 4A'lı için 2008 öncesi işçi ve hamile primleri ile 2008 sonrası işçi primleri iade ediliyor. 4B'li olan araştırmaya ise tarihin olmaması koşuluyla tüm ilkler geri iade ediliyor. Malullük, ölüm sigortası, yaşlılık ilkeleri geri dönecek. Eğer varsa zincirlere bağlı sigorta priminin de montajı gerçekleştiriliyor. GSS ve kısa vadeli sigorta kollarının toptan montajı yapılmıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler