1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Emeklilikte yaşa takılanlar dikkat! erken emeklilik yasası çıkacak mı?
Emeklilikte yaşa takılanlar dikkat! erken emeklilik yasası çıkacak mı?

Emeklilikte yaşa takılanlar dikkat! erken emeklilik yasası çıkacak mı?

EYT siyaset sahnesinde de son dönemlerde en çok konuşulan konular arasında yer almış bulunuyor. Başta Cumhur Başkanı Erdoğan olmak üzere bu konuya birçok siyasetçi yanıt verdi. İşte 3600 ve 5000 günden emeklilik şartları.

A+A-

TC No ile SGK sorgulama ve EYT yasası işlemleri birçok kişi tarafından oldukça merak ediliyor. Bu nedenle de EYT son dakika gelişmeleri de arama sayaçlarında en çok aratılan konulardan birisi haline gelmiş durumda. Bununla birlikte yine EYT siyaset sahnesinde de son dönemlerde en çok konuşulan konular arasında yer almış bulunuyor. Başta Cumhur Başkanı Erdoğan olmak üzere bu konuya birçok siyasetçi yanıt verdi. İşte 3600 ve 5000 günden emeklilik şartları.

Milyonlarca çalışanın en büyük hayalleri de emekli olabilmek. Bu nedenle de birçok çalışan internette emekli olmanın yollarını aramaktadır. Erken emeklilik denildiği zaman akla gelen ilk şe EYT oluyor. Başkan Erdoğan’ın vermiş olduğu talimat üzerine meclis kulislerinde ana gündem haline gelen konulardan bir tanesi de ET yasası olmuştu. Şuanda da 3600 ve 5000 günden emeklilik şartları sıklıkla araştırılan bir konu haline gelmiş durumda. SSK 3600 günden emeklilik şartları doğrudan 08.09.1999 tarihi ve öncesinde sigorta girişine sahip olan ve 4A hizmet koluna bağlı çalışanları ilgilendirmektedir. İşte SSK 3600 günden emeklilik şartları;

  • 08.09.7999 tarihi ve öncesi sigorta başlangıcı
  • 08.09.1999 ile 30.04.2008 tarihleri arası
  • 05.2008 tarihi ve sonrası

Bu tarihlere bağlı olarak birtakım değişiklikler göstermektedir. Bu noktada kadın ve erkek 4A sigorta koluna bağlı olarak 3600 günden emekli olabilmek isteyen kişilerin ödenmiş prim gücü ve yaş şartlarını da tamamlamaları halinde emekli olabilmeleri mümkün olabilmektedir. Bunun için 7200 ödenmiş prim gücü ve minimum 60 yaş şartlarını da sağlıyor olmak gerekmektedir.

3600 Günden Emeklilik Hesaplaması Nasıl Yapılır?

İlk olarak sigorta girişleri 08.09.1999 tarihinde ve öncesinde SSK’dan emeklilik hesaplama işlemleri için verilecek tablo son derecede kolay bir biçimde kullanılabilmektedir. 15 senelik sigorta süresi ve bununyanında 3600 ödenmiş prim gücü olması şartlarının sağlanıyor olması durumunda tarih aralıklarının karşısına da bakılarak 4A emekli kolundan emeklilik tarihi kolaylıkla bulunabilmektedir.

  • 56 yaşında emekli olabilmek adına 24.05.2002 ile 23.05.2005,
  • 57 yaşında emekli olabilmek adına 24.05.2005 ile 23.05.2008,
  • 58 yaşında emekli olabilmek adına 24.05.2008 ile 23.05.2011,
  • 59 yaşında emekli olabilmek adına 24.05.211 ile 23.05.2014 tarihleri arasında gerekli prim gücünü doldurmuş olmak gerekmektedir.

Normal Şartlarda Emeklilik Zamanı Öğrenme

Uzun yıllar süren çalışma hayatı ardından emekli olmak isteyen ne zaman emekli olacaklarını Sosyal Güvenlik Kurumu’nun e-Devlet kapsı üzerinden son derecede kolay bir biçimde öğrenebilmektedirler. Bu noktada “Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim” ekranından kişiler kolaylıkla öğrenebilmektedir.

SGK NE Zaman Emekli Olabilirim Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ne zaman emekli olabileceklerini öğrenmek isteyen kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sayfası üzerinden mevcut sigorta bilgileri ile hangi tarihte emekli olacaklarını öğrenebilmektedirler. Bu noktada SGK resmi verileri arasında farklılık olabilmektedir. Bu noktada da kişilerin kesin sonuç olmadığına dikkat etmeleri gerekmektedir.

4A Ne Zaman Emekli Olabilirim Öğrenme

4A yani SSK çatısı altında sigortalı olarak çalışmakta olan kişiler kolay bir şekilde ne zaman emekli olabileceklerini öğrenebilmektedir. Bunun için kişiler öncelikli olarak üst kısımda belirtilmiş olan “4a Ne zaman Emekli Olabilirim” seçeneğine tıklamaları gerekmektedir. Daha sonrasında ise açılan ekranda sağ kısımda er alan “Uygulamaya Git” seçeneğine tıklamalıdırlar. Ardından da ekranda açılmış olan formu doldurmaları gerekmektedir. Daha sonrasında ise gönder butonuna tıklayarak ne zaman emekli olabileceklerini kolay bir biçimde öğrenebilmektedirler.

4B Ne Zaman Emekli Olabilirim Öğrenme

4B yani BAĞ-KUR sigortalısı olan kişiler ne zaman emekli olacaklarını öğrenmek istediklerinde E-SGK portalında “Vatandaş” hizmetleri ekranında ne zaman emekli olabileceklerini öğrenebilmektedirler. Yine bu ekranda açılan sayfada “Uygulamaya Git” seçeneğine tıklamaları gerekmektedir. Ardından da önlerine çıkan formu doldurmalar gerekmektedir. Formu doldurarak gönder seçeneğine tıkladıklarında ne zaman emekli olacaklarını öğrenebilmektedirler.

4C Ne Zaman Emekli Olabilirim Öğrenme

Emekli sandığı yani 4C sigortalısı olan kişiler ne zaman emekli olabileceklerini öğrenmek istediklerinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun “E-SGK” ekranından kolaylıkla bunu öğrenebilmektedirler. Bunun için karşılarına çıkan formu doldurarak gönderdiklerinde hesaplamayı yapmış olmaktadırlar.

Kaynak : Nutuk.com.tr

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum