1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Emekli Olmak İsteyenleri Sevindiren Haber Geldi! Hiç Çalışmadan Emekli Olabilirsiniz…. İsteğe Bağlı Sigorta Nedir?
Emekli Olmak İsteyenleri Sevindiren Haber Geldi! Hiç Çalışmadan Emekli Olabilirsiniz…. İsteğe Bağlı Sigorta Nedir?

Emekli Olmak İsteyenleri Sevindiren Haber Geldi! Hiç Çalışmadan Emekli Olabilirsiniz…. İsteğe Bağlı Sigorta Nedir?

Herhangi bir işte çalışmadan emekli olabileceğinizi biliyor muydunuz? Sigorta primlerinizi evden ödeyerek isteğe bağlı sigorta ile emekli olabilirsiniz. Bundan faydalanabilmek için primlerin daha uzun süre ödenmesi gerekiyor. Peki, isteğe bağlı sigorta için ne yapmak gerek? Prim tutarı ne kadar?

A+A-

Her vatandaşın hayali olan emeklilikte şayet sigortalı bir işte çalışmıyorsanız isteğe bağlı sigorta ile emekli olma şansınız vardır.  İsteğe bağlı sigortalılar, SSK statüsünde daha az prim ile daha erken emekli olabiliyorlar. Peki, bunu nasıl yapabilirler? Uzun yıllar çalışmış fakat emeklilik sigorta primini tamamlayamamış ev hanımları yahut part time sigorta gerektirmeyen işlerde çalışmış kişilerin merak içerisinde araştırdığı isteğe bağlı sigorta hakkında tüm merak edilenler…

İsteğe Bağlı Sigorta Başvurusunu Kimler Yapabilir?

Türkiye’de yaşayan kişiler ile Türkiye’de yaşarken Sosyal Güvenlik Sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türklerden;

5510 sayılı kanuna tabi zorunlu sigortalı olacak şekilde çalışmayan ve sigortalı olarak çalışmak ile beraber ay içerisinde 30 günden saha az çalışan ya da tam gün çalışmayanlar herhangi bir işleme gerek kalmadan kanuna göre isteğe bağlı sigortalılıkları devam ettirilecektir.

18 yaşını doldurmuş olanlar,

Kendi sigortalılıkları sebebi ile Türkiye’de sosyal güvenlik kanununa göre malullük ile yaşlılık aylığı almayanlarda isteğe bağlı sigortalılıkları devam ettirilecektir.

İsteğe Bağlı Sigortalılıkta Başvuru Nereye Yapılır?

İlk kez isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenler ‘ İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi’ ile yaşadıkları ve ikametinin bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine başvurmalıdır. Yeniden isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenler ise talep dilekçesi İle müracaat yapabilirler.

 Prim Süreleri Daha Uzun Olacak!

2008’den evvel SSK’ya tabi isteğe bağlı sigorta primi ödemeye başlayan kişiler Bağ-kur statüsünde alındıklarının farkında değiller ise daha çok prim öderler. Daha çok prim ile beraber daha geç emekli olurlar.

1261 Güne Dikkat!

İsteğe bağlı sigortalıların SSK statüsü ile daha az prim ile daha erken emekli olmaları mümkün. Aynı zamanda, SSK statüsünde emekli maaşları da Bağ-kur’a nazaran %30o ranında artış gösterir. Sosyal Güvenlik Sisteminde birden fazla statüde çalışma var ise son 7 yıldaki statü değerlendirilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.