1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Diyanet’in TOKİ fetvası İslamcı camiada tartışma başlattı! Kredi ile TOKi'den ev almak caiz mi?
Diyanet’in TOKİ fetvası İslamcı camiada tartışma başlattı! Kredi ile TOKi'den ev almak caiz mi?

Diyanet’in TOKİ fetvası İslamcı camiada tartışma başlattı! Kredi ile TOKi'den ev almak caiz mi?

TOKİ’nin düşük ve orta gelirli aileler için başlattığı sosyal konut projesi faiz tartışmalarını da beraberinde getirdi.

A+A-

“100 Bin Sosyal Konut Projesi”, TOKİ’nin diğer projelerinden farklı olarak devlet bankaları üzerinden sağlanan faizli kredilerle satılacak. Aylık 0,49’luk bir faizle 100 bin vatandaşa sunulacak projeye, Diyanet’e bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı’ndan, “Sosyal konut projesinden yararlanmak caizdir” fetvası geldi.

Bunun üzerine İslamcı camiada “faiz” tartışması başladı.

Milli Görüş’ün yayın organı Milli Gazete, faiz tartışmasına ilişkin Milli Görüş’ün merhum Lideri Necmettin Erbakan’ın açıklamalarını hatırlattı.

Haberde, “Necmettin Erbakan’ın 1993 yılında Hac ibadetini gerçekleştirmek üzere gittiği Suudi Arabistan’da yaptığı konuşmada Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV)’in Veda Hutbesi’nde buyurduğu 'Faizin her çeşidi kaldırılmıştır' ifadelerini hatırlatarak Müslümanları faiz konusunda ikaz etmişti” ifadeleri yer aldı.

Milli Gazete’den Onur Şehmus Şahin’in haberine göre; DİN-BİR-DER Genel Başkanı Muhittin Yıldırım Hoca, “Resulullah Efendimiz Veda Hutbesi’nde, ‘Faizin her çeşidi kaldırılmıştır. Faizin her türlüsü ayağımın altındadır’ buyurmuştur. ‘Her çeşidi’ ifadesi faizli alışverişin her türlüsü anlamına gelir. Onun için bu konuda dinimizin emirleri açıktır. Bunu yumuşatma yoluna kimse girmemelidir” şeklinde konuştu.

“FAİZİN KÜÇÜĞÜ BÜYÜĞÜ OLMAZ”

DİN-BİR-DER Genel Başkanı Muhittin Yıldırım Hoca ise faizin İslam’da kesin naslarla haram kılındığını belirterek, “Ayet ve hadislerle kesin olarak haram olduğunu bildiğimiz faiz, bu zamana kadar İslam ümmetinde böyle tatbik edilmiştir. Bu haramın kenarından ve çevresinden dönerek bunu umumen zaruret kapsamına sokarak ona cevaz vermek asla doğru değildir. Çünkü zaruretler miktarınca takdir olunur. Bu da İslam fıkhında bedene ve cana gelecek olan zararla ölçülür. İnsanın konut ihtiyacını kira ile giderebiliyorsa faizli yola girmemesi en doğrusudur. Faizin küçüğü büyüğü olmaz, azı çoğu olmaz” dedi.

“FAİZİN HER ÇEŞİDİ VE HER ORANI HARAMDIR”

“Altı yaşındaki kızlar evlenebilir” dair fetvasıyla bilinen Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nurettin Yıldız, “Benim bildiğim fıkıh bilgisine göre bu işlem; ancak kiralayabilecek bir ev dahi bulamayan Müslüman için zaruretten caiz olabilir. Tapulu evi olmaması bir insan için faize ruhsat oluşturabilecek bir zaruret değildir. Faizin her çeşidi ve her oranı haramdır. Biz dünyalık ev kazansak da ahiret evimizi kaybedebiliriz maazallah” ifadelerini kullandı.

“KABUL EDİLEMEZ BİR TUTUM”

İlahiyatçı Prof. Dr. Bedri Gencer, İslam’ın asıl önceliğinin, insanları harama, günaha düşmekten koruyarak fıtratlarındaki temizliği korumak olduğunu belirterek, “Dolayısıyla Din İşleri Yüksek Kurulu’nun TOKİ Yüz Bin Konut projesinde faize verdiği cevaz, ‘Bu kadarcık, 0,49’luk faizden bir şey olmaz’ mantığıyla açıkça faize, harama yol açmaktadır. Devlet eliyle yapılması, zina, kumar, faiz gibi fiilleri haram olmaktan çıkarmaz. Devlet tarafından bir konut fiyatı belirlendikten sonra malzemeye gelecek zammın taksitlere yansıtılması gibi alternatif ödeme modelleri geliştirilebileceği halde doğrudan haram olan faizin meşrulaştırılması, dini tahrif manasına gelen kabul edilemez bir tutumdur” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.