1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan Normalleşme Takvimi Açıkladı! Kafe, Restoranlar ve Okullar Ne Zaman Açılacak? Sokak Kısıtlaması Kaldırıldı Mı?
Cumhurbaşkanı Erdoğan Normalleşme Takvimi Açıkladı! Kafe, Restoranlar ve Okullar Ne Zaman Açılacak? Sokak Kısıtlaması Kaldırıldı Mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Normalleşme Takvimi Açıkladı! Kafe, Restoranlar ve Okullar Ne Zaman Açılacak? Sokak Kısıtlaması Kaldırıldı Mı?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısı ardından normalleşme takvimini açıkladı.

A+A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kademeli normalleşme çerçevesinde bugün uygulamaya geçen “yerinde karar” döneminin ilk kabine toplantısına başkanlık etti.

Beştepe’de saat 15:55'te başlayan toplantıda, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri konusunda kabineye kapsamlı bir sunum yaptı.
Koca, mutasyonlu virüsün hangi illerde ne durumda olduğunu, illerdeki vaka tablosunu, alınabilecek tedbirleri ve esnetme önerilerini kabine üyelerine anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm okul öncesi, ilkokul, 8. ve 12. sınıflar için 81 ilde yüz yüze eğitime başlanacağını açıkladı. Erdoğan, yüksek ve çok yüksek riskli illerde ise genel uygulamanın dışında sadece liselerde yüz yüze sınavların yapılacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması şöyle:

Korona virüs tedbirlerinin üzerinden 1 yıl geçti. 18 Mart 2020'de yaptığımız toplantı ardından ortak aklın ürünü olarak ortaya çıkan tedbirleri paylaştık.

Salgının seyri aşağı yönlü olduğunda normalleşme adımları atmıştık. Süreç içinde ilave destek paketleri oluşturarak yürürlüğe koymuştuk. Salgın nedeniyle geliri azalan vatandaşlarımızı farklı yollarla desteklemeye çalıştık, çalışıyoruz.

Dünyada ve ülkemizde salgının 1 yıllık seyrine bakınca gördüğümüz şudur: Türkiye hem sağlık hizmetleri hem önleyici tedbirler bakımından herkesin takdir ettiği bir yerde durmaktadır. 

Bugün itibariyle yeni kontrollü normalleşme sürecini başlatıyoruz.

  • Tedbirlerin sıkılaştırılması veya gevşetilmesi kararı, salgının her bir ilimizdeki iyileşme veya kötüleşme durumuna göre verilecek.
  • Düşük ve orta riskli illerde ilaveten ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde eğitim-öğretime başlanacaktır.
  • Her hafta risk durumuna göre illerimizin renkleri yeniden tespit edilecek, iki haftada bir normalleşme uygulaması güncellenecek.
  • Ülkemizin tamamında süren akşam 21.00 ile sabah 05.00 arasındaki sokağa çıkma sınırlaması sürecek.
  • Yüksek ve çok yüksek riskli illerimizde genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacaktır.
  • Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek.
  • Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkacak.
  • Restoran, lokanta ve kafetarya gibi yerler çok yüksek iller dışında sabah 7 akşam 19 saatleri arasında %50 kapasite ile sürdüreceklerdir.
  • Halı saha ve havuz düşük riskli illerde gibi yerler sabah 9 ile akşam 19 arasında faaliyetini sürdüreceklerdir.
  • Sokağa çıkma saatler 65 yaş üstü 21 yaş için orta ve düşükte kaldırılırken, yüksek ve çok yüksek yerlerde çıkma süreleri arttırılacaktır.

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından gözlerin çevrildiği risk haritası ise şöyle:

-399.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.