1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Çalışmadan Emekli Olmak Mümkün...SSK SGK BAĞ-KUR Emekliliğinde Muafiyet Hakkı Geliyor...
Çalışmadan Emekli Olmak Mümkün...SSK SGK BAĞ-KUR Emekliliğinde Muafiyet Hakkı Geliyor...

Çalışmadan Emekli Olmak Mümkün...SSK SGK BAĞ-KUR Emekliliğinde Muafiyet Hakkı Geliyor...

Emekli olmak için adeta gün sayan vatandaşlar SGK kurumuna her ay düzenli bir şekilde prim gün için ödeme yapıyor. Artık ev kadınları da en ufak fark olmadan çalışan kişiler gibi emekli olma haklarını elde edecekler. Anadolu'nun neredeyse her yanında kadınlar aile bütçelerine büyük oranla katkıda bulunuyor.

A+A-

El işi yapıl satanlar - meyve sebze üretip satanlar - paketleme işi yapan gibi birçok işte çalışarak para kazanan kadınlar neredeyse her yerde vardır. Milyonlarca adının bu şekilde evlerine katkıda bulunmaları da karşılıksız kalmıyor. Devlet ailelerine katkıda bulunan kadınlara emeklilik haklarını veriyor. İşte bilinmesi gerekli olan detaylar...

Kadınlara vergi ödemeden devlet tarafından esnaflık hakkı tanınıyor. Bir yandan da standartların altında da olsa emekli olma hakları veriliyor. Kadınlar içi vergi ödemeden esnaflık hakkının tanınmış olması prim ödeyerek emeklilik imkanı da veriyor. Şu an çalışmadan emekli olmak için isteğe bağlı sigorta - vergisiz esnaflık ve doğum borçlanması gibi üç farklı yolla emeklilik hakkı sunuluyor.

Vergiden muaf esnaf

Esnaf muaflığı daha çok kadınlar için çok büyük bir avantaj. Motorlu taşıt kullanmamak ve iş yeri açmama şartıyla perakende olarak satış yapanlar - gezici olarak mesleğine devam edenler - evlerinde işçi almadan devam eden kişiler vergiden muaf esnaf sayılacaklar. Bu tür işlerle ilgilenen kişiler vergi dairelerine başvuru yaptıkları zaman esnaf muafiyet belgesi alacaklar. Belgeyi almış olan kişilerse bu belgeleri 3 yılda bir yenileme şartı bulunuyor. Belgeyi almak ya da yenilemek için ücret ödenmiyor.

Aylık 846 TL ödeme

Muafiyet belgesi alan kadınlar prime esas günlük alt sınırın 15 katı olmak üzere başlamaları yapılırken takip edilen her yıl için de puan artması durumuyla beraber 30 katını geçmemek şartı verilerek yaşlılık - malullük - ölüm sigortalarıyla beraber GSS prim ödeyerek emekli olma fırsatlarını elde ediyor.

Belge alan kişiler 27 günlük prim ödeyerek 30 gün üzerinden sigortalı olacaklar. Şu an aylık tutar 846 TL oluyor. Normal birim ödemesi 941 lira olsa bile 105 TL değerinde avantaj elde ediyorlar.

Hangi şartların bulunması gerekir.?

Zorunlu bir şekilde sigorta gerektiren işlerde çalışmamak ve sahip olunan sigortadan dolayı aylık almamaları gerekirken vergiden muaf olduklarını kanıtlamaları şartı gerekir.

Doğum borçlanması

Kadınlar en fazla 3 çocuk için ikişer yıl doğum borçlanması yapma hakkına sahip. Çocukların sağ olma şartı bulunurken doğum yapmadan önce sigorta girişlerinin olması gerekir. Toplam 3 çocukla beraber 6 yıl erken emekli olma haklarına sahiplerdir.

Emekli olamayanlara toplu para ödemesi

Yaş - prim ve gün şartlarından sadece ikisini sağlıyor ve bir tanesi eksik kalıyorsa kişiler emekli olamazlar. Fakat emekli olmak için devlete belirli bir para ödemesi yapıyorlar. Eğer şartların tamamını yerine getiremez ve emekli olamazlarsa bu anlarda vatandaşlar toplu bir şekilde paralarını alabilecekler. Kullanılan sağlık hizmetleri için kesintiler yapılacak ve güncel rakamlar üzerinden hesaplamalar yapılacak. SGK kurumlarına başvuru yapan kişiler eğer gerçekten emekli olamıyor ve olma hakkı yoksa onaylanmanın ardından toplu para ödemesi alternatiflerinden yararlanacaklardır.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum