1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Bunları Yapmayana Araba Yok…! Yargıtay'dan İkinci El Araç Satışı İle İlgili Emsal Karar Geldi!
Bunları Yapmayana Araba Yok…! Yargıtay'dan İkinci El Araç Satışı İle İlgili Emsal Karar Geldi!

Bunları Yapmayana Araba Yok…! Yargıtay'dan İkinci El Araç Satışı İle İlgili Emsal Karar Geldi!

İkinci el fiyatlarının korona virüs salgını ile bir hayli artış gösterdiği dikkatleri çekiyor. Bu durum karşısında Yargıtay milyonlarca araç sahibi olan kişileri ilgilendirecek emsal nitelikte olan bir karar verdi.

A+A-

Yüksek mahkeme içerisinde alınan karara göre piyasa değerinden daha ucuza olan araçların pert kayıtlı olduğuna inanılmasının yanlış bir durum olduğu dikkatleri çekti. Ağır hararı aracı herhangi bir bilgilendirme yapmadan ya da dolaylı yollar ile habersiz bir şekilde vatandaşlara satmanın yasal bir durum olmadığı karşısında hüküm getirdi.

Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıktı Yılmaz milyonlarca araç sahibini ilgilendiren bu konu hakkında gerekli bir  açıklamada bulundu. Bu açıklama sırasında; araç satışları ile ilgili derneklerine çok fazla şikayet geldiğini dile getirdi. Bu noktada özellik ile de son dönem içerisinde faizlerin korona virüs süreçlerinden dolayı çok fazla aşağı çekilmesi yoğun bir alım satım durumlarını da beraberinde getirdi. Bu işlemlerde ise aslında müşterinin mağdur olmasına izin vermemek adına dikkatli olmaları gerektiğini ve bu şekilde birçok satışın yer aldığına karşı dikkatleri çekti.

Medeni kanun içerisinde yer alan ikinci maddeye göre satıcıların dürüst bir şekilde satış yapmak ile hükümlü oldukları dikkati çekiyor. Bu neden ile ister sıfır ister ikici el araç satışı olsun yine de satıcıların araçları içerisinde olan tüm bilgiyi tüketicilere net bir şekilde aktarması gerekiyor. Aksi halde aracın iadesi ya da kullanılan parasının yasal faiz oranı ile beraber ödeme zorunluluğu gelebilir durumlarına değinildi.

Üründe Ayıp Varsa Satıcıların Söylemesi Gerekir

Araç satışı sırasında alıcılar her şeyi biliyor olarak düşünerek hareket edilmemeli. Bu ihtimallere bakmak yerine satanın sorumluluğu açısından ne gibi ayıpları var ise bunları aktarması gerektiğine dair değinmeleri ile Yılmaz açıklamada bulundu. Bu açıklama sırasında satıcı ürünün ayıbı varsa bunları söyleyerek satışı gerçekleştirmesi gerektiği, aksi durum söz konusu olursa bu fiyat üzerinden tüketiciyi sorumlu tutma hakkı kabul edilmeyecektir. Bu durumun hukuki açıdan da doğru sonuç getirmeyeceğine dair dikkatli olunması gerektiğini aktardı.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.