1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Başınız büyük belada olabilir! E-devlet portalına girerek hemen kontrol etmelisiniz
Başınız büyük belada olabilir! E-devlet portalına girerek hemen kontrol etmelisiniz

Başınız büyük belada olabilir! E-devlet portalına girerek hemen kontrol etmelisiniz

Siber Suçlular Bu Kez de E-Devlet’te! Hemen E-Devlet’e Girip Kontrol Etmezseniz Başınız Belaya Girebilir. Cep telefonlarından e-devlet işlemlerini yapmak isteyen vatandaşları hedef alan siber suçlular kullanıcıların kredi kartı bilgilerine ulaşmayı hedefliyor. Aynı zamanda eğer vatandaşların üzerlerine taşınmazları varsa bunları da üzerlerine geçirebiliyorlar. İşte habere ilişkin detaylar..

A+A-

Türkiye’de milyonlarca vatandaş e-Devlet kullanıyor. E-Devlet kullanan milyonlarca vatandaşın hemen kontrol etmeleri gerekiyor. Daha önceden resmi kuruluşların sitesinde oltalama çabalarıyla vatandaşları dolandırmaya çalışan siber suçlular bu kez de e-Devlet’e el atmış durumda. Cep telefonlarından e-devlet işlemlerini yapmak isteyen vatandaşları hedef alan siber suçlular kullanıcıların kredi kartı bilgilerine ulaşmayı hedefliyor. Aynı zamanda eğer vatandaşların üzerlerine taşınmazları varsa bunları da üzerlerine geçirebiliyorlar. 

Tapuda İşlem Güvenliğini Sağlamak Mümkün

Siber suçluların harekete geçmesi ardından üzerlerinde taşınmazları olan vatandaşlar tedirgin olurken tapuda işlem güvenliği için uygulamada “Tapu Telefon Bilgileri Beyan” kısmında vatandaşların kendi telefon numaralarını bulundurmaları gerekiyor. Bu sayede vatandaşların üzerlerine olan taşınmazları için tapu işlemleri yapılırken telefonlarına mesaj gidiyor. Otomatik olarak gönderilen SMS sayesinde vatandaşlar olası bir sorunu önceden fark edebiliyorlar.

E-Devlet Oltalama Nasıl Çalışır?

Siber suçluların e-Devlet kullanıcıları yapılan haberler ardından e-devlet oltalama nasıl çalışır diye merak etmelerine neden oldu. Oltalama için Android cep telefonlarından e-devlet işlemlerini yapan vatandaşlar hedef alınıyor. Söz konusu olan web sitelerinde vatandaşlardan para iadesi için kişisel bilgileri isteniyor. Daha sonrasında ise site üzerinden işlemin yapılamadığı ve doğrulama için cep telefonlarına gelen e-devlet uygulamasının indirilmesi isteniyor. Böylelikle de koruma sistemi oltalama ediliyor. Bu noktada kullanıcıların son derecede dikkatli olmaları gerekiyor. Çünkü yönlendirildikleri telefon uygulaması sahte ve karşılarına çıkan “e-devlet Kapısı Online Aidat İade Sistemi” sayfaları çıkıyor. Burada eksik kalan bilgilerin vatandaşlar tarafından doldurulması isteniyor. Burada yer alan bilgiler vatandaşların kişisel bilgilerini oluşturuyor. Bu kişisel bilgiler siber suçluların, kullanıcıların kredi kartlarına ulaşabilmelerine neden oluyor.

Oltalama Saldırısından Korunmak İçin Ne Yapılmalıdır?

E-Devlet üzerinden yapılan saldırılara aldanmamak ve oltalama saldırısından korunmak için vatandaşların zor zamanlarda kart aidatı gibi konularda kendilerine sunulan tekliflere temkinli yaklaşmaları gerekir. Yine girmek istedikleri resmi sitelerinin adını adres çubuğuna kendilerinin yazması gerekmektedir. Yine e-kapim gibi sitelerden uzak durulması gerekmektedir. Güvenilir olmayan sitelerle kesinlikle kişisel bilgilerin paylaşılmaması gerekir. Sitelere girilen tablet ve telefon gibi cihazların güncel olması gerekir. Yine internet güvenliği için mutlaka anti-virüs programının olması gerekir.

E-Devlet Giriş Yaparken Temkinli Olun!

Milyonlarca vatandaşın kullandığı ve temel olarak bütün kamu kurumlarının tek bir çatı altında toplandığı e-Devlet giriş yaparken vatandaşların temkinli olmaları gerekiyor. Vatandaşlar bu sistem üzerinden kamu kurumlarının iş yoğunluğunu azaltırken birçok işlemlerini de bu alandan gerçekleştirebiliyorlar. Buradan işlemlerin güvenli şekilde yapılması için kimlik doğrulama yapılması gerekir. Güvenliğin sağlanması adına sistemde yüksek güvenlik girişi yer alıyor. Ancak son dönemlerde yapılan siber saldırılar nedeniyle vatandaşların temkinli yaklaşmaları gerekiyor. Bu saldırılara maruz kalmamak adına e-Devlet’e iki kanal üzerinden giriş yapabilirler. E-devlet resmi sitesi “turkiye.gov.tr” üzerinden giriş yapılabileceği gibi mobil uygulaması “AppStore” veya “PlayStore” üzerinden indirilebilmektedir.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum