1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Asgari ücretliler zam beklerken, maaşları azalmaya başladı! Alınan karar tüm asgari ücretlileri üzecek cinsten…
Asgari ücretliler zam beklerken, maaşları azalmaya başladı! Alınan karar tüm asgari ücretlileri üzecek cinsten…

Asgari ücretliler zam beklerken, maaşları azalmaya başladı! Alınan karar tüm asgari ücretlileri üzecek cinsten…

Asgari ücretli çalışanlardan işçi ya da memur farkı olmadan çalışma sürelerinde kazandıkları oranlara göre vergi dilimlerine tabi tutulacak. 2020 yılının ocak ayından aralık ayına kadar yıllık geliri 22 bin TL ve üzerinde olan çalışanlar için gelir vergi dilimi söz konusu olacak. Fakat bir kısmı bunlar arasında yer almayacak. İşte Detaylar...

A+A-

İşçi ya da memur kesimlerinin maaşlarında çalışma süreçlerine göre elde ettikleri gelir üzerinden gelir vergisi kesintileri söz konusu olacak. Eğer 2020 yılı içerisinde kazanılan toplam tutar 22 bin ve üzerinde olursa kesintiler söz konusu olacak. Bu belirlenen tutar altında kazançları olan vatandaşlar için durum söz konusu olmayacak. Belirlenen kesinti tutarları ise;

  1. 22 bin TL’nin üzerinde yıllık gelir elde eden çalışan vatandaşlardan kesilecek gelir vergi oranı yüzde 15
  2. 22 ve 49 bin TL’nin arasında yıllık gelir elde eden çalışan vatandaşlardan kesilecek gelir vergi oranı yüzde 20
  3. 49 ve 180 TL’nin arasında yıllık gelir elde eden çalışan vatandaşlardan kesilecek gelir vergi oranı yüzde 27
  4. 180 ve 600 TL’nin arasında yıllık gelir elde eden çalışan vatandaşlardan kesilecek gelir vergi oranı yüzde 35
  5. 600 bin TL’nin üzerinde yıllık gelir elde eden çalışan vatandaşlardan kesilecek gelir vergi oranı yüzde 40 oranları ile kesintiler meydana gelecek.

Asgari ücretle çalışma hayatına devam edenler için şu an maaşlarına uygulanan iki farklı vergi uygulaması söz konusu. Ağustos 2020 ayına kadar olan süreler için yüzde 15 oranlarıyla bir vergi uygulanırken eylül ayından aralık ayına kadar olan süreler için yüzde 20 oranları ile bir vergi kesintisi söz konusu olacak. Aylık gelir vergi matrahları için 2501,55 TL düzeylerinde hesaplama yapılanların net aldıkları ücretler 2324,71 olarak belirlenecek. Eğer asgari ücretle çalışan vatandaşlar bekarsa AGİ indirimleri olmayacağı için AGİ ödemesi yapılacak ve 220,73 TL indirimler meydana gelecek.

Alınan vergilerin bir kısmı iade edilecek

Asgari ücretli çalışan bekar işçi ve memurlar için normal ödemeler devam edecek. Aylık vergi tutarı olarak belirlenen 375,23 TL hesaplaması olanlar için AGİ ile beraber 220,73 TL oranlarındaki kısmı iade edilmesi bekleniyor. Bu yöntem ile bekar olan asgari ücretli çalışanların aylık maaş kapsamında sadece 154,50 TL vergi ödemesi uygulanacak.

Bekar asgari ücretle çalışan vatandaşlar için geçmiş yıllar için eylül ayından aralık ayına kadar yüzde yirmilik gelir vergi dilimine girme ihtimalleri bulunuyor. Böylece maaşlarda biraz da olsa azalmalar meydana gelecek. 2016 yılında yapılan düzenleme karşısında gelir vergi diliminde artış olması bekleniyor. Bu sayede de ocak ayında vatandaşların ellerine gelecek net ücretlerin 2020 aralık ayındakinden daha az olma ihtimallerinin önüne geçilmiş olundu. Eğer bekarlar da düzenleme kapsamına girerlerse ocak ayında ne kadar maaş alacakları da belli olacak. Eğer beklenen yasal düzenleme yapılmamış olsaydı da bu ay alınacak net maaşların daha az olması meydana gelecektir.

Evli asgari ücretli çalışan vatandaşların eşleri çalışmıyor ve çocukları da varsa daha fazla olarak AGİ uygulaması gelecek. AGİ ödemeleri yüzünden eşleri çalışmayan ve çocukları olan çalışanların daha az net maaş almalarına neden olacak.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler