1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Açık kapı politikası bot fiyatlarını etkiledi
Açık kapı politikası bot fiyatlarını etkiledi

Açık kapı politikası bot fiyatlarını etkiledi

Yunanistan'ın Suriyelileri Avrupa'ya almak istememesinin ardından kaçak geçişler başladı. En çok kullanılan kaçak geçiş yöntemi ise botla deniz üzerinden yapılıyor. Ancak bu da bot fiyatlarını tavan yaptı.

A+A-

Hürriyet’ten Emre Eser bot satıcısı gibi davranarak iletişime geçtiği Iraklı bir insan kaçakçısıyla dört bot için pazarlık yaptı.

Kaçakçı eğer sığınmacılardan daha fazla talep gelirse tüm ürünleri nakit olarak satın alabileceğini söyledi.

Kaçakçı bu hafta havaların iyi gideceği için talebin artacağını öne sürdü. 

Gelenleri ‘kaptırmamak’ istediğini belirten kaçakçı bir an önce bot bulması gerektiğini vurguladı.

Alınan geçiş ücretlerinde yüzde 50’ye varan düşüşler yaşandığını ifade eden kaçakçı, ‘açık kapı’ politikasının etkilerini şu sözlerle anlattı: “Önceden bu işler bu kadar kolay değildi. Şimdi herkes kaçakçılık yapmaya başladı. Geçen haftaya kadar 1 kişi için 1000 dolar alıyorduk. Şimdi çok kişi yaptığı için 500-600 dolara kadar düştü. Kara sınırından geçemeyeceklerini anlayanlar rotayı denize çevirdi.”

Habere göre bir hafta öncesine kadar 2 bin dolara satılan 30 kişilik botlar artan talep dolayısıyla 3 bin 500 dolara alıcı buluyor. 

Suriye’nin İdlib kentindeki saldırıda 34 askerin hayatını kaybetmesinin ardından, Türkiye’nin sığınmacıların Avrupa’ya geçişlerini durdurmama kararı aldığı bildirilmişti. Ardından başta Pazarkule Sınır Kapısı olmak üzere Avrupa’ya geçiş noktalarında sığınmacı gruplar toplanmaya başlamıştı. Yunan askerlerinin sınır kapılarından geçişe izin vermemesi üzerine sığınmacılar Meriç nehrinden veya Kaş, Dikili, Ayvacık gibi ilçelerin sahillerinden Yunanistan’a geçmeye çalışıyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.