1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD'nin Yeni Başkanı Joe Biden, 5 Yıl Önce Barzani'ye Kürt Devleti Sözü Mü Verdi?
ABD'nin Yeni Başkanı Joe Biden, 5 Yıl Önce Barzani'ye Kürt Devleti Sözü Mü Verdi?

ABD'nin Yeni Başkanı Joe Biden, 5 Yıl Önce Barzani'ye Kürt Devleti Sözü Mü Verdi?

Mesud Barzani, ABD ziyareti sırasında o dönem Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Joe Biden'la da görüşmüştü. Bu görüşmede Joe Biden'ın, Mesud Barzani'ye bir söz verdiği iddia edildi.

A+A-

Kürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (PDSK) lideri Mihamed Haci Mahmud, ABD Başkanı seçilen Joe Biden’ın eski Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani’ye "Kürt devleti" sözü verdiğini söyledi.

K24’ün aktardığına göre Biden’ın ABD Başkanlık seçimini kazanmasını değerlendiren PDSK lideri Mahmud, “ABD’li yetkililer genelde göreve gelmeden önce Irak’ın bölünmesinden bahsediyorlar ama göreve gelince pişman oluyorlar” dedi.

"IRAK ŞU ANDA DEVLET DEĞİL"

Irak’ın şimdiki haliyle devlet sıfatını taşımadığı görüşünü dile getiren PDSK lideri, “Bence Biden isterse, ki istediği görülüyor, bu adımla Irak’ta sorun bırakmaz. Çünkü Irak ayrılmayana kadar, konfederasyon Irak’a yerleşmeyene kadar Irak devam edemez. Görüyorsunuz, Irak petrol denizi üzerinde ama halka maaş verilemiyor. Irak şu an devlet değil, Irak’ın durumu kötü. Bunun nedeni de farklı kesimler arasında eşitlik ve birlik olmamasıdır. Bir taraf diğer tüm taraflara hakim olmak istemektedir” ifadelerini kullandı.

Biden’ın yaşının ileri olmasını hatırlatan Mahmud, “Biden’ın kendi döneminde Kürt milletine çok büyük faydasının dokunabileceğini” kaydetti.  PDSK lideri, “Kendi döneminde Sayın Mesud Barzani ABD’den döndüğünde Biden ona ‘Benim ve senin ömrün Kürt devletini görmeye yetecek’ demişti. Bu söylediklerinin Biden’a hatırlatılması lazım” diye konuştu.

BARZANİ'DEN BİDEN'A TEBRİK

Bu arada Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) başkanı Mesut Barzani, zaferinden dolayı Biden’ı tebrik etti.

Barzani, Twitter’dan yayımladığı mesajda şunları kaydetti:

01-146.jpg

2015'TEKİ ZİYARET SIRASINDA VERİLEN SÖZ

2015 yılında IKB Başkanı olan Barzani, o dönem ABD Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Joe Biden’ı ziyaret etmişti.

Görüşmeye katılan Başkan Yardımcısı Biden'in Mesut Barzani'ye, "Sayın Başkan müsterih olun. İkimizin de ömrü Kürt devletini görmeye yetecektir" dediği basına yansımıştı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.