1. HABERLER

  2. SSK

  3. 941 TL ödeyen emekli oluyor..! Erken emeklilik hakkınızı bu şekilde kullanabilirsiniz…
941 TL ödeyen emekli oluyor..! Erken emeklilik hakkınızı bu şekilde kullanabilirsiniz…

941 TL ödeyen emekli oluyor..! Erken emeklilik hakkınızı bu şekilde kullanabilirsiniz…

Çalışma hayatı boyunca pek çok vatandaş emeklilik hakkı elde etmek adına uğraşırken erken emeklilik için de pek çok kişi uğraşmaktadır. Yaşını beklemeden emekli olmak isteyen kişiler askerlik borçlanması yaparak daha erkenden emekli olabilmektedirler.

A+A-

Askerlik görevlerini yapmak adına çalışma hayatından uzaklaşan erkek çalışanlar bu dönemde sigortalarının devam etmemesi durumunda geriye dönük olarak prim borçlanması yapabilmektedirler. Böylelikle de beklemeden daha erkenden emekli olabilmektedirler. İşte habere ilişkin detaylar ve ayrıntılar..

Sigortalı olarak çalışan erkekler askerlik borçlanmasından faydalanarak daha erken emekli olabilmektedirler. Erkek çalışanlar askerlik görevini tamamlamak adına çalışma hayatlarından uzaklaştıklarında bu dönemde sigortaları devam etmiyorsa ileride geriye dönük borçlanma yapabilmektedirler. Böylelikle de daha erken emekli olabilmektedirler. Bu konulara ilişkin olarak pek çok vatandaş askerlik borçlanması ne kadar ve kimler yapabilir gibi detayları merak ediyor. İşte detaylar..

Askerlik borçlanması şartları nelerdir?

Erkek sigortalılar için özel olarak sunulan askerlik borçlanması şartları pek çok vatandaş tarafından merak ediyor. Erkek çalışanlar askerlik sürecinde eksik kalan prim günlerini geriye dönük olarak ödeyebilmektedirler. Askerlik borçlanması sayesinde sigorta başlangıç tarihi daha öne çekilebilmekte ya da eksik olan prim borçları ödenebilmektedir.

Askerlik borçlanması hakkından yararlanmak isteyen erkek çalışanların belirli şartları sağlıyor olmaları gerekmektedir. Öncelikli olarak TC vatandaşı ve 18 yaşından büyük olmaları gerekmektedir. Yine erkek çalışanların 4A, 4B ya da 4C sigorta kollarından birisinde çalışma hayatlarını sürdürmeleri gerekmektedir. Bunun için askerlik borçlanması ile sürenin bir kısmı ya da tamamı borçlanma yaparak kapatılabilir. Askerlik borçlanması yapılabilmesi için askerlik görevinin tamamlanmış olması kesinlikle gerekmektedir. Muaf olan ya da henüz askerlik görevlerini tamamlamamış olan kişiler bu haktan yararlanamamaktadır. Yine askerlik borçlanması için yedek subaylık okulunda geçen eğitimler de geçerli olmaktadır. Yine askerlik borçlanması için yer alan şartlar arasında kişilerin askerlik görevlerini yerine getirirken sigorta primlerinin ödenmemesi gerekmektedir.

Askerlik borçlanması başvurusu

Sigortalı erkek çalışanlar erken emeklilik hakkını elde etmek istedikleri zaman askerlik borçlanması başvurusu yaparak daha erken emekli olabilmektedirler. Bunun için erkek çalışanların resmi başvurularını iletmeleri gerekmektedir. Sigorta statülerine göre başvurular farklılık göstermektedir. Askerlik başvurusu için kişilerin hizmet akdine bağlı olarak Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da Sosyal Güvenlik Merkezi üzerinden başvurularını iletmeleri gerekmektedir.

Askerlik borçlanması için başvurularını yapmak isteyen kişiler her zaman bizzat başvuru yapmak zorunda değillerdir. Askerlik borçlanması için online olarak da başvurular gerçekleştirilmektedir. Bunun için e-devlet üzerinden başvurularını kolaylıkla gerçekleştirebilmektedirler.

Askerlik borçlanması ödemeleri ne kadar?

Erken emeklilik için askerlik borçlanması hakkından faydalanmak isteyen kişiler ücretlerini de merak ediyor. Askerlik borçlanması için yapılacak olan ödemeler brüt asgari ücret üzerinden belirlenmektedir. En düşük ödemeler asgari ücretin %32’si olacak şekilde ödenmektedir. En yüksek ödemeler ise asgari ücretin %32’sinin 7.5 katı kadar ödenmektedir. Yani askerlik borçlanması için en düşük ödemeler 941 lira ve en yüksek ödemeler de 7063 lira olmaktadır. 18 aylık olarak hesaplandığında da en düşük 11301 lira ve en yüksek de 85953 lira olmaktadır.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler