1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. 5 Milyon Vatandaşa Erken Emeklilik Müjdesi Geldi! Şartları Karşılayanlar Emekli Olabilecek…
5 Milyon Vatandaşa Erken Emeklilik Müjdesi Geldi! Şartları Karşılayanlar Emekli Olabilecek…

5 Milyon Vatandaşa Erken Emeklilik Müjdesi Geldi! Şartları Karşılayanlar Emekli Olabilecek…

Erken emeklilik milyonlarca vatandaş tarafından araştırılmaya devam ediyor. Emekli olmak isteyen vatandaşlar sigortalı çalışma süresi ve prim gün ödemelerini tamamladıktan sonra ne zaman emekli olabilirim diye araştırmalarına devam ediyor. Beklenen erken emeklilik yasası gelirse kimleri kapsayacak ve kimler erken emekli olmak için hak kazanacak?

A+A-

SSK ve bağkur statüsünde olan vatandaşlar için çalışamadıkları dönem için geriye dönük ödeme hakları verilmiyor. Fakat bazı istisna durumlar karşısında toplu ödeme fırsatları ile erken emekli olmak için hak kazanılması söz konusu olabiliyor.

Emekliliğine sadece birkaç yıl kadar az süre kalan vatandaşlar gelen yasalardan dolayı daha çok beklemek zorunda kalabiliyor. Bu durumda olan milyonlarca vatandaş dikkatleri çekiyor. Şu an tüm vatandaşlar meclisten gelecek sinyallerin ne yönde olacağını araştırmaya devam ediyor. Yaştan dolayı emekli olmayı başaramayan vatandaşlar; bir an önce yasa çıksın da emekli olalım diye merak ile bekliyor. Gelen yasalar geçmiş dönemde çalışılmayan zamanlar için geri ödeme imkanları da sunmuyor. Sigortalı vatandaşların borçlanma yapmak için hak kazanacakları süreçler 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununda yer alan 41. madde ile beraber düzenlenmiştir.

10 yıl içinde emekli olma fırsatları

İş hayatında çalışma süreçlerinde hastalanan ya da sakatlanan binlerce kişi bulunuyor. Eğer bu kişiler yüzde atmış oranları ile iş gücünde kayıp olması, başkasının bakımlarına muhtaç olan vatandaşlar artık yaş şartlarını beklemeden emekli olma haklarını elde ediyor.

Anneye 6 askere 1 yıl

Sigortalı olarak doğum yapan anneler doğum borçlanması yaparak tam 6 yıl daha erken emekli olma haklarını elde edebiliyor. Her çocuk için ikişer yıl borçlanma imkanları olan kadınlar için en fazla üç çocuk için borçlanma imkanları sunuluyor.

Erkeklerde askerlik  borçlanması yaparak en az bir en fazla iki yıl daha erken emekli olma haklarını elde ediyor. Fakat borçlanma yapabilmek için askere gitmeden sigortalı işe başlamış olmak, ya da doğum sırasında kadınların sigortalı işlerinden izin almaları şartları aranıyor.

5 yıl erken emekli olmanın formülü

5 yıl erken emekli olmak için vatandaşların ağır ve yıpratıcı işlerde çalışıyor olmaları gerekir. İşçi ve memurlar için iş düzeylerinin yıpratıcı olmasından dolayı ilave ek prim ödemeleri gerçekleştiriliyor. Bu sayede normal vatandaşlara göre daha erken emekli olma fırsatları elde ediliyor.

Hangi sürelerde borçlanma yapılabilecek?

Emekli sandığı statüsünde yer alan memurlar ücretsiz olarak izin sürelerini borçlanma yapabiliyor. Sigortalı olunan süreçlerde eğer herhangi bir suçtan tutuklanma ya göz altına alma gibi durumlar meydana gelmediyse ya da beraat edenlerin de gözaltında geçen süreleri borçlanmaya sayılabilecek.

Grev ve lokavt içerisinde geçen süreler için de borçlanma yapmak mümkün. Hekimler de fahri asistanlık süreçlerinde borçlanma haklarını elde edecekler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler