1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 3600 Ek Gösterge ile ilgili flaş gelişme!
3600 Ek Gösterge ile ilgili flaş gelişme!

3600 Ek Gösterge ile ilgili flaş gelişme!

3600 Ek Gösterge ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, 3600 ek göstergenin tüm kamu personelini kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

A+A-

3600 Ek Gösterge ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci'nin bir toplantıda yaptığı açıklamadan sonra 3600 ek gösterge yeniden gündeme geldi. Adapazarı'nda katıldığı bir toplantıda konuşan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Kahveci, "Sayın Cumhurbaşkanımız 1,5 yıl önce bir vaatte bulundu.

4 meslek grubundaki arkadaşlarımızın ek göstergelerini 3600'e yükselteceğiz dedi. Bize göre 4 meslek grubuyla sınırlı kalamaz, kalırsa doğru olmaz, hakkaniyetli olmaz. Zaten bir sorun vardı, Sayın Cumhurbaşkanı aslında zaten sorunlu alana parmak basmış oldu. Bizim arzumuz tüm çalışanları kapsayacak şekilde adaletli ve herkesin üzerinde mutabakat sağlayabileceği bir ek gösterge düzenlemesi.

Biz Türkiye Kamu-Sen olarak bu vaadin ardından bir kanun çalışması yaptık. Hizmetli arkadaşlarımız ek gösterge alamıyorlar, onlara da ek gösterge verilmesini önerdik ve mevcut rakamlarının 800'er puan artırılmasını talep ettik. Bu çalışmanın TBMM'de daha ne kadar bekleyeceğini bilemiyoruz.

Önümüzdeki dönemde Sayın Cumhurbaşkanımızla bir randevu talebimiz var, bu randevuda öncelikle 3600 ek göstergenin çıkarılması noktasındaki arzumuzu yenileyeceğiz. Bize göre de gecikmeden bir an önce bu ek göstergenin çalışanlara kazandırılması lazım" ifadelerini kullandı. Peki 3600 Ek Gösterge nedir? Ek Gösterge 3600 olursa neler değişecek?  3600 Ek Gösterge kimleri kapsıyor? İşte konuyla ilgili merak edilenler…

"BİR AN ÖNCE 3 BİN 600 EK GÖSTERGE ÇALIŞANLARA KAZANDIRILMALI"

Ek gösterge sisteminde zaten bir sorun var olduğunu ve kendi arzularının tüm çalışanları kapsayacak bir ek gösterge düzenlemesi olduğunu ifade eden Önder Kahveci, “Bizim ek gösterge sistemimizde zaten sorun vardı, Sayın Cumhurbaşkanı aslında bir sorunlu alana parmak basmış oldu. Bizim arzumuz; tüm çalışanları kapsayacak şekilde, adaletli, hakkaniyetli, herkesin üzerinde mutabakat sağlayabileceği bir ek gösterge düzenlemesi. Bu çerçevede biz Türkiye Kamu-Sen olarak bu vaadin kamuoyuyla paylaşılmasından birkaç ay sonra bir kanun çalışması yaptık. Hizmetli arkadaşlarımız ek gösterge alamıyorlar, onlara da ek gösterge verilmesini önerdik.

Mevcut ek gösterge rakamlarının da 800’er puan arttırılarak yükseltilmesini talep ettik ki adaletli olan, doğru olan ve çalışma barışını tesis edecek olanı bu. Bu çalışma kanun teklifi haline getirildi, şu anda TBMM’de plan bütçe komisyonunda bekletiliyor. Daha ne kadar bekleyeceğiz, işin açıkçası bizde bir zaman öngöremiyoruz.

Önümüzdeki dönemde Sayın Cumhurbaşkanı ile bir randevu talebimiz var, Türkiye Kamu-Sen heyeti olarak. O randevu gerçekleşirse öncelikle 3 bin 600 ek göstergenin çıkarılmasında ki arzumuzu, isteğimizi ve talebimizi yenileyeceğiz. Bize göre de gecikmeden bir an önce 3 bin 600 ek gösterge çalışanlara kazandırılması lazım” diye konuştu. 

"KAMU MALİYESİNİN DENGELERİNİ SARSACAK BİR YÜK YOK'

3 bin 600 ek gösterge düzenlemesiyle birlikte emekli olacak kişilerin yerine yeni istihdam alanlarının da açılacağını söyleyen Kahveci, “Bunun şöyle bir faydası da olacak, şu anda emekli olma durumunda olan arkadaşlarımız ya da emekli olmak arzusunda olan arkadaşlarımız sadece 3 bin 600 ek gösterge düzenlemesini bekliyor.

Bir taraftan o arkadaşlarımız emekli olacak, onların yerine de yeni istihdam alanı açılacak. Bunun bütçe ve kamu maliyesinin dengelerini sarsacak bir yükü yok, biz yük hesaplamasını da yaptık. Bu konuyla ilgili çalışmamızda plan bütçede bekliyor, İnşallah bir an önce çıkarılması noktasında arzumuz ve ısrarımız var” şeklinde konuştu. 

3600 EK GÖSTERGE NEDİR?

Ek gösterge memurların, aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde önemli yeri olan unsurlardan bir tanesidir. Ek göstergelerin yüksek olması emekli aylığı ve ikramiyesinin de yüksek olması demektir. Bu nedenle memurlar bulundukları unvanların 1 inci derece kadroları için belirlenen ek gösterge rakamlarının yüksek olmasını istemektedirler.

Ek gösterge rakamları unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık göstermektedir. Ek göstergesi 3600 olan bir memur ile,2500 olan bir memurun alacağı zam oranı ya da maaş miktarı aynı olmayacaktır. Ek gösterge rakamı 3000 olan öğretmen ve hemşireler özellikle ek göstergelerin artışını beklemekteydi.

Ek göstergenin özellikle emeklilik haklarına etkisinin fazla olması nedeniyle, memurlar emekli olmadan önce 3600 ek göstergeli bir göreve atanma ya da ek göstergelerinin bu düzeye çıkarılması isteği oluşturmaktadır. 657 sayılı Devlet Kanunu'na tabi olan öğretmen, polis, din görevlileri, hemşireler gibi birçok meslek grubu ek göstergelerin artışını dört gözle bekliyorlardı.

3600 EK GÖSTERGE KİMLERİ KAPSIYOR?

Öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerini kapsaması beklenen düzenlemeyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndaki ek gösterge cetveli yeniden belirlenecek. Ek göstergenin 3600'e çıkarılmasıyla memurların emekli aylıkları ve ikramiyeleri bu sayede artacak. Böylece yaklaşık 1,5 milyon memurun ek gösterge beklentisi karşılanacak. 

ÖĞRETMEN VE POLİSLERİN EK GÖSTERGE TALEBİ...

30 hizmet yılında ve 1 inci derecenin 4’üncü kademesinde bulunan “öğretmen” ve “hemşire” kadro unvanlı personelin ek göstergesinin 3600'e yükselmesinin, bu personelin; aylık ücretine, emekli aylığına ve emekli ikramiyesine büyük katkı yapacağı tartışılmaz.

Öğretmenlerin emeklilik işlemleri Haziran ve Temmuz aylarında yapılırken, bu aylar dışında emeklilik talebinin gerçekleştirilmesi il sınırlarında sınıf ve branş öğretmen fazlasının bulunması ve işlemlerin Bakanlık tarafından uygun görülmesine bağlıdır. Öğretmenler için ise her yıl 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde, kasım ayı net maaşı tutarında ikramiye verilmesini öngören kanun teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulmuştu.

TBMM başkanlığına polis memurlarına 3600 ek gösterge verilmesine ilişkin kanun teklifi, sonrasında Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'na gelmişti. Göstergenin yükselmesi ile beraber bir polis memurunun maaşında 400 ila 500 lira emekli ikramiyesinde ise 17 bin ile 27 bin lira arasında bir artış meydana gelecek. Kanun teklifi yasalaştığında polis memurlarının sosyal ve özlük haklarına ilişkin mağduriyetleri giderilmiş olacak.

EK GÖSTERGE 3600 OLURSA NELER DEĞİŞECEK?

Ek gösterge hemşire ve öğretmenler için 3000'den 3600'e çıkarsa memur maaşları, emekli aylığı ve emekli ikramiyesinde büyük değişiklikler olacak. Ek göstergenin yükselmesi ile meydana gelecek maaş değişikliği aşağıdaki gibidir;

Ek gösterge 2200'den 3600'e çıkarsa;

ARTIŞ
AYLIK NET MAAŞ 23 TL
EMEKLİ MAAŞI 641 TL
EMEKLİ İKRAMİYESİ 123 BİN 121 TL

Ek gösterge 3000'den 3600'e çıkarsa;

ARTIŞ
AYLIK NET MAAŞ 38TL
EMEKLİ MAAŞ 569 TL
EMEKLİ İKRAMİYESİ 20 BİN 516 TL

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.