1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. EYT, af, 3600 ek gösterge, nafaka ve taşeron işçi yasası en son durum meclite!
EYT, af, 3600 ek gösterge, nafaka ve taşeron işçi yasası en son durum meclite!

EYT, af, 3600 ek gösterge, nafaka ve taşeron işçi yasası en son durum meclite!

Bu hafta Meclis gündemi vatandaşlar tarafından oldukça merak ediliyor. Özellikle EYT, af, 3600 ek gösterge, nafaka, taşeron işçi yasası için yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor.

A+A-

Öncelikle EYT bekleyenlere kötü haber geldiğini söylemeliyiz. Bakan Selçuk: EYT bekleyenlerin yaş ortalamasının 48 olduğunu belirten Bakan Selçuk, bu yaşta emekli olunamayacağını söylemişti. Af yasası için ise Başkan Erdoğan'dan açıklama gelmişti.

Başkan Erdoğan, alternatif infaz yöntemlerinin uygulanmasında bazı sıkıntılar yaşanabileceğini belirterek bu konuda daha kapsamlı bir çalışma yapılması talimatı vermişti. Peki EYT, sözleşmeli personele kadro, taşeron işçi, af, nafaka, ek gösterge çıktı mı, son durum Meclis'e geldi mi?

Adalet Bakanı Gül'den flaş yargı reformu açıklaması!

Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer'in 102. yaş günü dolayısıyla Adalet Bakanlığı CTE Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer İstanbul Eğitim Merkezinde panel düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Ord. Prof. Dr. Dönmezer'in hayatının anlatıldığı barkovizyon gösterimi yapıldı.

Bakan Gül, açılışta yaptığı konuşmada, Türk Ceza Hukukunun duayen ismi Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer'in 102. yaş gününde, hatırasını yad etme amacı taşıyan bu panelin düzenlenmesinde fikir ve emek sahibi olanlara teşekkür etti.

Dönmezer'in eserleriyle kök salmış ulu bir çınar olduğunu, ardında çok önemli bir miras bıraktığını dile getiren Gül, " 'Devlet çağırıyorsa git, devlet istiyorsa ver' anlayışı, Dönmezer hocanın bir hayat felsefesi olmuştur." dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN: BİRAZ DAHA ÇALIŞIN

Başkan Erdoğan geçen günlerde kurmayları ile infaz sisteminde yapılacak değişikliği ele aldı. Erdoğan, alternatif infaz yöntemlerinin uygulanmasında bazı sıkıntılar yaşanabileceğini belirterek bu konuda daha kapsamlı bir çalışma yapılması talimatı verdi. Erdoğan'ın, kapsamın genişlemesi halinde bazı suçların kamuoyunda vicdanında sıkıntı yaratmasından endişe ettiği ve kimlerin bundan yararlanacağının detaylı bir şekilde çalışılmasını istediği bildirildi.

Erdoğan talimatı doğrultusunda suç ve dosya bazında daha kapsamlı bir çalışma başlatıldı. Düzenlemenin sıkıntı yaratabilecek yönlerinin değiştirilerek tekrar Erdoğan'a sunulması bekleniyor.

2020'DE SİCİL AFFI ÇIKACAK MI?

Meclisin çalışmaya başlamasıyla birlikte sicil affının gündeme gelmesi bekleniyor. Daha önce Binali Yıldırım'ın Başbakanlığı döneminde çıkarılan sicil affı bankaların kendi aralarında kurduğu ve banka veri tabanlarında bulunan kredi notlarını silmemeleri yüzünden çok fazla kişi bu aftan yararlanamamıştı. Yeni sicil affının daha kapsamlı ve ticari ürünlere yansıtılan bir af olması bekleniyor.

BAKAN SELÇUK'TAN EYT AÇIKLAMASI

Konuyu etraflıca inceledik ve birden fazla alternatif üzerinden çalışıp maliyetleri çıkardık. Yüksek maliyetinin yanı sıra sosyal güvenlik reformundan bir geri dönüşü ifade ettiği için ilke olarak da karşıyız. Reformu geriye döndürmek aktüeryal dengenin bozulması demek" dedi.

EYT bekleyenlerin yaş ortalamasının 48 olduğunu belirten Bakan Selçuk, bu yaşta emekli olunamayacağını söyledi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, CNN Türk'te Hakan Çelik'in canlı yayın konuğu oldu. Bakan Selçuk, programda EYT konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Selçuk, şunları söyledi: "Bizim tabirimizle, emeklilikte yaşı tutmayanlar. Biz bu kavramı kullanmayı tercih ediyoruz. EYT tabii kolay bir konu değil.

EYT YASASI ÇIKACAK MI?

Emeklilikte Yaşa Takılanların istedikleri düzenlemelerin bu yıl bitmeden uzlaşı sağlanması halinde 2020 yılı içerisinde çıkması bekleniyor. İlk somut adımın atılmasının ardından hükümetin gündemine giren konu toplum tarafından bir çok kesimin takip ettiği bir konu oldu.

EYT ÇIKARSA KİMLER YARARLANACAK?

EYT kanunun Meclis'te görüşülmesi ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması durumunda 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı girişi bulunan kişileri kapsayacağı belirtiliyor. 1999'da yürürlüğe alınan 4447 sayılı Kanun ile emeklilik yaşı kadın sigortalılıklarda 58, erkek sigortalılarda ise 60 olarak belirlenmişti. Emeklilik için prim gün sayısı da 7 bine çıkartılmıştı. Bu yüzden de EYT kanunu çıkarsa 8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayan sigortalılar, kanunun kapsamında bulunacak.

BAKAN SOYLU'DAN EK GÖSTERGE AÇIKLAMASI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu soru önergesinin incelendiğini belirterek henüz çalışmalar halen devam ettiği duyuruldu. Yani polislerin 3600 ek göstergeyi alacağı biliniyor fakat resmi olarak bir tarih olmadığı için 3600 ek göstergenin ne zaman çıkarılacağı bilinmemektedir. 2020 yılı içinde polislere ve diğer kamu görevlilerine 3600 ek gösterge verilir mi, hangi tarihte verilir gibi konularda yakın zamanda açıklama yapılması bekleniyor.

EK GÖSTERGE

3600 ek gösterge hakkında geçtiğimiz gün konuşan Çalışma Bakanı, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın sözü, elbette yerine getirilecek" dedi.

ÇIKARSA İKRAMİYELERDE CİDDİ BİR ARTIŞ OLACAK:

Ek gösterge artışı hem maaşları hem emekli ikramiyesini hem de emekli maaşını artıracak. Ancak gösterge durumuna göre memurdan memura farklılık gösterecek. Maaş artışından yararlanacaklarda ise bu artışlar yıllık 400 lira ile 500 lira arasında değişecek.

EK GÖSTERGE NEDİR?

Ek gösterge memurların, aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde önemli unsurlardan biridir. Ek göstergelerin yüksek olması emekli aylığı ve ikramiyesinin de yüksek olması demektir. Bu nedenle memurlar bulundukları unvanların 1'inci derece kadroları için belirlenen ek gösterge rakamlarının yüksek olmasını istemektedirler. Ek göstergesi 3600 olan bir memur ile 2500 olan bir memurun alacağı zam oranı ya da maaş miktarı aynı olmayacaktır. 657 sayılı Devlet Kanunu'na tabi olan öğretmen, polis, din görevlileri, hemşireler gibi birçok meslek grubu ek göstergelerin artışını dört gözle bekliyorlardı.

TAŞERON

Kadro alamayan taşeron işçiler ile kadroya geçen ve maaş sorunu yaşayan işçilerin sorunları Meclis gündeminde henüz yok.

SÜRESİZ NAFAKA AÇIKLAMASI

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, süresiz nafakanın ne olacağını merak eden vatandaşlar için açıklamada bulundu. Açıklamasında şunları söyledi: "Birçok mağduriyet var. Bunu sona erdirirken kadınların mağduriyetine de sebebiyet vermemek lazım. Nafaka süresiz olmaz. Belli bir süre için olur. Ama Türkiye'deki pratiği de dikkate alıp gözden geçirme ihtiyacı var. Süreyi hakim veriyor. Belli bir süre öngörülebilir. Bu mağduriyetin giderileceğine inanıyorum." Ortak bir zemin oluşmadığını belirten Bakan Gül, "Bu konuda bir mutabakata ihtiyaç var" dedi.

Takvim.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
İlgili Haberler