1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. 15 gün boyunca sokağa çıkma yasağı olacak mı, ne zaman gelecek? 28 ve 29 Kasım 2020 sokağa çıkma yasağında yeni genelde yayınlandı!
15 gün boyunca sokağa çıkma yasağı olacak mı, ne zaman gelecek? 28 ve 29 Kasım 2020 sokağa çıkma yasağında yeni genelde yayınlandı!

15 gün boyunca sokağa çıkma yasağı olacak mı, ne zaman gelecek? 28 ve 29 Kasım 2020 sokağa çıkma yasağında yeni genelde yayınlandı!

Mart ayından bu yana kadar ülkemizde meydana gelen korona virüs salgının ardından son günlerde meydana gelen vakaların artışından dolayı yeni tedbirler alınma kararı geldi. Son dakika yayına alınan bilgiler kapsamında sokağa çıkma yasağı gelen tedbirler arasındaydı.

A+A-

Aylar sonra bir kere daha uygulamaya gelen sokağa çıkma yasağı ile beraber vatandaşlar hangi saatlerde meydana geleceğini araştırmaya başladı. Yeni gelen kararlar doğrultusunda hafta sonu kısıtlamalar gelmeye devam edecek. Peki, bu hafta sonu da geçtiğimiz hafta sonu gibi dışarı çıkma yasağı gelecek mi ve ne zaman gelece? Hangi saat aralıklarında sokağa çıkma yasağı haftanın hangi günleri gelecek? Sokağa çıkma yasağı hakkında merak edilen tüm detaylar…

Hangi günler sokağa çıkmak yasak olacak?

Son gelen karardan sonra yeni bir karar alınana kadar hafta sonları sabah on akşam sekiz saatleri haricinde dışarı çıkma yasağı gelecek. Üretim ve imalat sektöründe yer alanlar gelen bu yasağın dışında tutulacaklar. İlk olarak 21 Kasım tarihi ile uygulamaya giren bu kısıtlama kapsamında vatandaşlar pazartesi sabah 05:00 a kadar yasağa tabi tutuldular.

Yeni bir karar gelene kadar bundan sonraki her hafta sonu sadece bu saat aralıklarında dışarı çıkmak için izin olurken geri kalan saatlerde sokağa çıkmak yasak olacak.

15 gün boyunca kısıtlama gelecek mi?

15 gün boyunca kısıtlamaların devam edeceği ile ilgili açıklama bulunmuyor. Fakat bakan Koca tarafından gelen açıklama incelenecek olduğu zaman; ‘’ Eğer şu an alınan önlemler işe yaramaması söz konusu olursa hala tedbirlere uymamak için sıkıntı çıkaran olur da şu süreçlerde sayılar beklediğimiz, dilediğimiz oranlara göre inmezse emin olun daha zorlayıcı ve insanları yoracak şekilde kısıtlamalar da getirmek zorunda kalacağız.

Tam kapanma gibi adımlar mı söz konusu olacak yoksa şehirlerarasında meydana gelen seyahat kısıtlamasına mı gidilir, gece sokağa çıkmak gibi durumlar mı yasak olur, buna öyle durumlar karşısında karar veririz. Ama her şey bu süreçlerde meydana gelecek olan sayılara bağlı. Düşer ve istediğimiz noktaya kadar gelebilirsek yasaklar azalır. Düşmezse mecburi bir şekilde artar" tarzında açıklaması ile dikkatleri çekmişti.

Yayına alınan genelge kapsamında devam edecek detaylar

  1. Alışveriş  merkezi, market, berber, kuaför ve güzellik merkezleri alınan karar karşısında sadece 10:00 ile 20:00 arasında hizmetlerine devam edecek.
  2. Restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme içme ile alakalı olan yerleri 10:00 ile 20:00 saatleri arasında sadece paket servis yanı sıra gel al hizmeti vermeye uygun şekilde açık olmaları söz konusu. Restoran, lokanta veya online yemek sipariş firmaları ile beraber belirlenen saat 20:00'den sonra sadece telefon ile arayarak ya da online sipariş verme imkanı ile paket servis hizmeti verme fırsatları sunulacak.
  3. İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurullarınca alınan kararlar yanı sıra tek tek belirlenmek ve yerleşim sahasında yer almamak şartı ile beraber şehirlerarası karayolları kenarında yer alan ve şehirlerarası toplu ulaşım ile beraber devam edecektir. Bu kapsamda lojistik amaçlı araçlar kapsamında hizmet vermeye devam eden dinleme tesislerinde bulunacak olan yeme içme yerleri kısıtlamalardan mecburi bir şekilde istisna olacaktır..
  4. 1.12.2020 tarihine kadar sinema salonları ile beraber kapanmalar söz konusu olurken gelecek yeni bir karar alınıncaya kadar ise kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, internet kafe/salonu, elektronik oyun salonları, bilardo salonları, lokaller ve çay bahçeleri ile halı sahaların faaliyetleri mecburi bir şekilde durdurulma adımlarına gidecek. Daha önce faaliyetleri durdurulmuş olarak yer alan nargile salonları ile ilgili uygulamanın aynen devam etmesi söz konusu olacak.
  5. Tüm iller içerisinde geçtiğimiz günlerde meydana gelen 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız gün içerisinde 10:00 ile 13:00 saatlerinde dışarı çıkabilecekler. Bunların yanı sıra 20 yaş altı vatandaşlarımız ise gün içerisinde sadece gelen yasak ile beraber 13:00 ile 16:00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek ve geri kalanlarda yasağa tabi tutulacaklar.

Hangi alanlar açık olacak?

  1.  İlaç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satışına ilişkin faaliyetleri yürüten iş yerleri bu kapsamda harici olarak tutulacak.
  2. Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri mecburi bir şekilde yasaklardan uzak tutulacak.
  3. Zorunlu olarak kamu hizmetlerinin devam edebilmesi için gerekli olarak yer alan kamu kurum ve kuruluşları ile işletmeler açık kalacak. Bunlar;
  • Havalimanları,
  • limanlar,
  • sınır kapıları,
  • gümrükler,
  • karayolları,
  • huzurevleri,
  • yaşlı bakım evleri,
  • rehabilitasyon merkezleri,
  • Acil Çağrı Merkezleri,
  • AFAD Birimleri afetle ilgili çalışma yürüten kurum ile beraber kuruluşlar,
  • Vefa Sosyal Destek Birimleri,
  • Göç İdaresi,
  • PTT gibi alanlar harici tutulacak.
  1. Doğalgaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak işlemlerine devam etmek zorunda olan büyük tesis ve işletmeler açık olacak.
  2. Yurt içi ve dışı ile beraber bu alanlarda lojistiğini yapan firmalar
  3. Oteller ve konaklama yerleri,
  4. Hayvan barınakları, hayvan çiftlikleri ve hayvan bakım merkezleri,
  5. Üretim ve imalat tesisleri,
  6. Gazete, radyo ve televizyon kuruluşları, gazete basım matbaaları ve gazete dağıtıcıları,
  7. Sebze/meyve toptancı halleri,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum