1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Ziraat mühendisi Toy tarih verdi: "Ekmek 6 lira olacak" dedi.
Ziraat mühendisi Toy tarih verdi: "Ekmek 6 lira olacak" dedi.

Ziraat mühendisi Toy tarih verdi: "Ekmek 6 lira olacak" dedi.

Bir ay önce kilosu 4,45 TL'den üretilen buğdayın üretim maliyeti 5,8 TL’ye çıktı. Ziraat mühendisi Faik Toy, “Bu maliyetlerle önümüzdeki yıl 5-6 TL’nin altına ekmek üretmek mümkün olmayacak” dedi.

A+A-

Bir ay önce kilosu 4,45 TL olan buğdayın üretim maliyeti 5,8 TL’ye çıktı. Ziraat mühendisi Faik Toy, “Bu maliyetlerle önümüzdeki yıl 5-6 TL’nin altına ekmek üretmek mümkün olmayacak” dedi.

"ÖNCE MALİYETLERDEN BAŞLAMAMIZ LAZIM"

Tarımsal üretimde birinci sırada yer alan gübredeki artışın yüzde 600-700’lere ulaştığını belirten Toy, bu sebeple de önümüzdeki zamanda gıda fiyatlarında ‘fahiş’ artış olacağını kaydetti.

Toy, şuna vurgu yaptı: “Tohum bu zamla toprağa ekildi. Ürün önümüzdeki yıl çıkacak. Bu kadar yüksek girdi maliyetiyle çıkacak ürünlerin fiyatlarının ucuz olmasını beklemenin akıl ve mantıkta yeri yoktur. Gıda fiyatlarının düşmesinde samimiysek önce maliyetlerden başlamamız lazım. Üretim maliyetleri düşürülmeden toplumun temel gıdası ekmeğin fiyatı düşürülemez. Fiyatlar biraz daha yükselirse buğdayın maliyeti 6 TL’nin üzerine çıkacak.”

"ÇİFTÇİNİN MALI KELEPİR HALE GELDİ"

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, 62 ilde kuraklık olduğunu, beş-altı milyon ton rekolte kaybı yaşanacağını dile getiren Toy, buna karşın Tarım ve Orman Bakanlığı, TÜİK ve TMO ve sanayicinin ağız birliği yapmışçasına rekolte kaybını bir milyon ton olarak duyurduğuna, bu sebeple buğday ve arpa fiyatlarının düşük açıklandığına işaret etti.

Çiftçinin yüzde 70’inin zararına buğdayını satmak mecburiyetinde kaldığını kaydeden Toy, “Düşük fiyat açıklarsanız çiftçinin malı kelepir duruma gelir. Sanayicinin ve tüccarın eline düşer” dedi.

Toy ayrıca, açıklanan fiyatın çok üzerinde bir rakamla buğday ithal edildiğini de belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.