1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Yatırımcıları yakından ilgilendiriyor! Altın için kritik uyarı yapıldı!
Yatırımcıları yakından ilgilendiriyor! Altın için kritik uyarı yapıldı!

Yatırımcıları yakından ilgilendiriyor! Altın için kritik uyarı yapıldı!

Geçen hafta bir ons altın kabus görürken, Şubat ayından bu yana ilk kez 1.800 doların altına düştü. Öte yandan gram altın fiyatları 900 liranın üzerinde tutundu ve güçlü dolar endeksi rekor seviyeye ulaştı. Analistler, Fed'in açıklamasının değerli metaller üzerinde ağırlık yaratacağını, bu hafta "daha fazla isabet olacağını" söyleyerek yatırımcılara olası fiyatların sinyalini verd

A+A-

Altın fiyatları geçtiğimiz haftanın son işlem gününde şubat ayından bu yana ilk kez 1800 doların altına indi. Ons altın fiyatı bu bölgelerden toparlansa da yılın ikinci en büyük haftalık düşüşünü kaydederek yüzde 3’ten fazla değer kaybı yaşadı. Altın fiyatlarındaki düşüşte hafta başında güvenli liman akışlarından yararlanan dolar endeksindeki on yılların zirvesi etkili oldu.

Uluslararası Para Fonu (IMF) yayımladığı son raporunda, küresel ekonomik büyümenin beklenenden daha hızlı yavaşlayabileceği ve enflasyonun tahminlerden daha uzun süre yüksek seyrettiği konusunda uyardı. Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası FED üyelerinden gelen açıklamalar da dolar endeksinin gücünü korumasına yardımcı oldu. Bazı FED üyeleri sonraki iki politika toplantısında iki 50 baz puanlık (bps) faiz artırımına desteklerini dile getirirken, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise 75 baz puanlık artışları sonsuza kadar dışlamayacaklarını kaydetti.

RİSK RALLİSİ KISA SÜRDÜ, ALTIN DİBİ GÖRDÜ

Mynet'ten Sinem Eryılmaz'ın haberine göre, bununla birlikte risk rallisi kısa sürdü ve perşembe günkü kötüleşen piyasa havası güvenli liman dolara destek sağlayarak altının ağır kayıplara uğramasına neden oldu. Bu arada FED Başkanı Jerome Powell, haziran ve temmuz aylarında 50 baz puanlık iki faiz artırımı daha beklediğini yineledi ve verilerin ‘yanlış yöne dönmesi’ durumunda daha fazlasını yapmaya hazır olduklarını kaydetti. Sonuç olarak, ABD Dolar Endeksi perşembe günü geç saatlerde 104,92 ile yaklaşık yirmi yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Piyasalar Cuma günü nispeten sakinleşti ve altın fiyatları 1810 dolarda iki ayın en düşük seviyesi yakınlarında yatay hareket etti.

ONS ALTIN VE GRAM ALTIN FİYATI

Altının ons fiyatı yeni haftada ise 1810 dolar seviyelerinde değerleniyor. Analistler altın fiyatları için yaptıkları teknik analizde 1800 doların altında net bir kırılmanın 2022'nin en düşük seviyelerine doğru daha fazla kayıpların kapısını aralayacağını kaydediyor. Altının gram fiyatı ise cuma gününü 901 liradan kapatırken haftanın ilk işlem gününe yatay bir başlangıç yaptı.

"DOLARIN ZAYIFLAMASI OLASI GÖRÜNMÜYOR"

FXStreet analisti Eren Şengezer altın fiyatları için yaptığı değerlendirmesinde, “Mevcut piyasa ortamında doların uzun süreli zayıflaması olası görünmüyor. Doların değerlemesini yönlendiren faktörler, yani devam eden Rusya-Ukrayna çatışması, Çin'deki koronavirüs karantinası ve FED'in sıkılaştırma beklentileri arasında artan enflasyon korkuları bu hafta da bozulmadan kalacak. Bu nedenle, kısa vadede altının toparlanma çabalarının sınırlı kalacağını beklemek mantıklı olacaktır” ifadelerini kullandı.

ANALİSTLERİN ALTIN TAHMİNİ

TD Securities analistleri ise altın fiyatlarına ilişkin şu yorumda bulundular: ABD’de TÜFE’nin beklenenden daha güçlü geldiğini gördük. Nisan ayındaki yüzde 8,3’lük enflasyon, özellikle piyasaların yüzde 8,1 beklentisinin ardından piyasaları olumsuz etkiledi. Bu bize otomatik olarak FED’in şahin duruşunu yumuşatamayacağını gösteriyor." Küresel Strateji Başkanı Bart Melek ise altın fiyatlarının bu hafta 1830 ila 1790 dolar aralığında hareket edeceğini belirtti. Melek ayrıca, “Özellikle beklenenden daha iyi ekonomik rakamlar görürsek altının daha da aşağı düşme riski var. FED’in faiz artırımı tahminleri yükselirse, altın biraz daha darbe alır. Enflasyonun yakın zamanda keskin bir şekilde düşmesi pek olası değil. Bu görünüm altına baskı yaptı ve kıymetli metal önemli ölçüde düştü” açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.