1. HABERLER

  2. NASIL YAPILIR

  3. Yarı Otomatik Vites Nedir? Tam Otomatik Vitesten Ne Farkı Vardır? 2020
Yarı Otomatik Vites Nedir? Tam Otomatik Vitesten Ne Farkı Vardır? 2020

Yarı Otomatik Vites Nedir? Tam Otomatik Vitesten Ne Farkı Vardır? 2020

Günümüzde arabalarda yarı otomatik vites, tam otomatik ve manuel vites olmak üzere, üç tane vites çeşidi bulunmaktadır. Manuel vitese göre araba kullanımını daha kolay hale getiren otomatik vitesli arabalar günümüzde en çok tercih edilenlerdir. Peki, Yarı Otomatik Vites Nedir? Tam Otomatik Vitesten Ne Farkı Vardır?

A+A-

Motorun hareketini tekerleklere aktaran şanzıman kutusu, yarı otomatik ve tam otomatik şeklinde ise, vitesleri bir debriyaj pedalına basmadan değişmeyi büyük bir kolaylıkla sağlamaktadır. Bu sistem sürücüden veya bilgisayardan gelen komutlarla, elektronik sensörler, işlemciler, pnömatik, aktüatörler aracılığı ile viteslerin değişimini otomatik olarak gerçekleştirmektedir.

Yarı Otomatik Vites ile Tam otomatik Vites Arasındaki Farklar Nedir?

Aslında kullanım açısından hiç bir fark bulunmayan yarı otomatik vites ve tam otomatik vites teknik özellikleri açısından birbirinden ayrılmaktadır. Yarı otomatik vitesin en büyük özelliği tek kavramalı olmasıdır. Yani debriyaja basma olayını sürücü yerine yarı otomatik vites yapar. Bu yarı otomatik vites geçişleri otomatik olarak yapılırken, araba kalkışlarında ve ikinci vitese geçerken kolaylıkla hissedilebilmektedir.

Çift kavrama prensibiyle çalışan tam otomatik viteslerde ise, ilk kavramada sistem debriyajın görevini yaparken, diğer kavrama işleminde ise sonraki vitese geçişi ayarlar. Böylece vites geçişlerini hissetme durumu azalır, araba daha kolay vites değiştirmiş olur. Otomobil üreticilerinin gittikçe geliştirdiği otomatik vitesli arabalarda, pek çok marka bu sistemi kullanmaya başlamıştır.

Yarı otomatik vitesli arabalarla, tam otomatik vitesli arabalar arasında ki bir diğer farksa, yokuşlu yol kalkışlarında yarı otomatik vitesin daha çok arabada kaydırma yaparken, tam otomatik vites ile bu kayma oranı en aza inmiş olur. Bu yüzden manuel vitesli arabalara göre yarı otomatik ve tam otomatik vitesli arabalar, kullanım kolaylığı başta olmak üzere, sağladığı teknik avantajlar ile de arabayı kullanmayı daha kolay ve zevkli hale getirmektedir.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.