1. HABERLER

  2. SSK

  3. Yargıtaydan Emeklilere Kötü Haber Geldi! Haciz Uygulamaları Başladı!
Yargıtaydan Emeklilere Kötü Haber Geldi! Haciz Uygulamaları Başladı!

Yargıtaydan Emeklilere Kötü Haber Geldi! Haciz Uygulamaları Başladı!

Milyonlarca emekliyi oldukça olumsuz olarak etkileyecek kötü haber Yargıtay Genel Kurulu'ndan maalesef ki geldi. Emekli maaşları için son beklenen durum Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) alacakları ve bunun yanı sıra nafaka borçları dışında haciz konulamıyor olması bilgisiydi.

A+A-

Milyonlarca emekliyi oldukça olumsuz olarak etkileyecek kötü haber Yargıtay Genel Kurulu'ndan maalesef ki geldi. Emekli maaşları için son beklenen durum Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) alacakları ve bunun yanı sıra nafaka borçları dışında haciz konulamıyor olması bilgisiydi.

Bir yandan da öteki borçlar nedeniyle emekli aylığına haciz konulabilmesi adına da  yazılı muvafakat verilmesi gerekli olması bilinen bir gerçek. Peki bu süreçler içerisinde muvafakat ve diğer adı borç tahsil edilmediği halde sonradan kaldırılabilme adımları mümkün olacak mı?

Yargıtay'ın almış olduğu karar bütün emekliler adına da emsal niteliğinde oldu. Bir haber muhabiri ise "SGK tarafından ortalama olarak iki senedir annemin ve babamın 4b olarak statüde yer alan emekli aylıklarından icra gerekçesi ile de bir şey demeden yüzde 33’lük kesinti yapılması söz konusu. Bu kesinti durumları ise pandemi sürecinde de devam ediyor olacak.

En azından bu süreçler içerisinde pandemi boyunca kesintinin kaldırılması adına da farklı herhangi bir işlem, başvuru yapılabilir mimi durumları merak edildiğini dile getirdi. Yargıtay'ın vermiş olduğu kararını anlatan kıvanç ise açıklama sırasında şunları dile getirdi: 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 93. maddesine göre, bu kadar önemli olanlarda SGK’dan bağlanan emekli aylığı, dul ve yetim aylığı ile e değer olan iş göremezlik geliri gibi ödemelerden sadece ve sadece SGK’ya olan borçlar ardından nafaka alacakları için haciz konulması da söz konusu. Bunların da ek olarak dışında emekli aylığına haciz konulabilmesi adına da emeklinin yazılı muvafakatının olması şartı var.

Emekliye 1000 liradan fazla bir ödeme 3 yıllık süreç içerisinde....
Diğer bir farklı olan yandan, maaş hesabının bulunmakta olmaya devam ettiği bankadan kredi kullanılıyor. Bu anlarda bir de borcun ödenmemesi halinde söz konusu olan emekli aylığından kesinti yapılabileceğine dair bankalarca taahhütname sürekli olarak bulunuyor.

Peki bu anlardan taahhütnamenin iptaliadına farkı olarak açılan davalar Yargıtay’dan dönüyor. Bu karar için yargıtay 13. Hukuk Dairesi yakın tarihli olara gelen kararında (2019/6324 E. , 2020/3250 K.),borçlunun da bir yandan serbest iradesiyle imzaladığı taahhütnamenin de en son kısmına sonradan kaldırılamayacağına hükmetti.

SSK - SGK ve emekli sandığı dahil tüm herkesi ilgilendirecek olan durum 90 günlük sürecin yeterli olacağı....

Karara aslına bakılır ise konu dava dosyasına göre, emekli olarak yer alan bir vatandaş, emekli aylığı aldığı bankadan çok rahat bir şekilde kredi kullanırken, aylık olarak da 1030 TL tutarındaki taksitlerin emekli aylığından kesilmesi ya da kesilmemesi konusunda bankaya muvafakat verdi.

Lakin daha sonra ekonomik durumunun kötüleştiğini ya da durduğuu, emekli aylığı dışında kişilerin hiçbir gelirinin bulunmadığını, ya da emekli aylığını alamadığı için zor durumda ek bir şekilde kaldığını belirterek verdiği muvafakatin kaldırılmasını dile getirirken aylığından kesintilerin durulmasını da ek olarak istedi. Bankanın ise bu süreçlerde talebi kabul etmemesi üzerine tekrar bir dava açan emekli, yerel mahkemece haklı yer aldı.

Mahkeme ise bu anlarda taahhütnamenin de ek olarak kaldırılmasına, taahhütname dolayısıyla ille de  emekli aylığında yapılan kesintilerin ek olarak durdurulmasına ve daha önce yapılmış kesintilerin de vatandaşlar için iadesine karar verdi.

Bankanın vatandaşlar için vermiş olduğu temyiz talebi üzerine dosyayı da ek olarak inceleyen Yargıtay, yerel mahkemenin de üzerinde olacak kararını banka lehine bozdu. Yargıtay kararında, emeklinin kredi kullanırken daha rahat etmeyi planlarken kredinin teminatı olarak banka nezdinde de son günler içerisinde bulunan tüm alacakları, mevduat ve bloke hesapları da ek olarak üzerinde bankaya haciz yetkisi verdiği belirtildi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum