1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Yardıma İhtiyacı Olanlar Bu Belgeyle Başvuru Yapabilir! Fakirlik Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?
Yardıma İhtiyacı Olanlar Bu Belgeyle Başvuru Yapabilir! Fakirlik Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?

Yardıma İhtiyacı Olanlar Bu Belgeyle Başvuru Yapabilir! Fakirlik Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?

Maddi durumu geçim konusunda yeterli gelmeyen kişilere fakirlik kâğıdı verilir. Ebeveynlerinden herhangi biri olmayan muhtaç çocuklar ile yüzde 40 ile üzeri engeli olan muhtaçlara fakirlik kâğıdı alabilmenin diğer koşullarını sağlamaları hâlinde verilir. Muhtaçlık kâğıdı da denilen fakirlik kâğıdı, özellikle maddi durumu kötü olan vatandaşlara verilir.

A+A-

Bu evrakın, doldurulma ve onay işlemleri muhtarlıklarca yapılır. Bu evrak ile çeşitli yardımlardan faydalanmak isteyen kişiler, belgeleri doldurduktan sonra muhtarlığa teslim ederler. Muhtarlıkların en çok muhatap olduğu işlemlerden biri muhtaçlık belgesidir. Bu belgenin hak eden kişilere verilmesi görevi, yalnızca muhtarlara aittir.

Muhtaçlık belgesine başvuru için ilk aşamada nüfus cüzdanınız yeterli gelir. Durumlarının kötü olduğunun belgelenmesi için yapılan fakirlik belgesi için herhangi ücret talep edilmez.

Fakirlik Belgesi Nedir?

Türkiye İstatistik Kurumu yani TÜİK’in, Kasım 2017’de açıklamış olduğu rapora göre 4 kişiden oluşan ailenin açlık sınırı 1567,45 TL’dir. Hesaplanan bu tutar sadece gıda tutarıdır. 1567,45 TL içerisine eğitim ile ulaşım ve sağlık gibi giderlerin eklenmesi hâlinde tutar hayli artacaktır.

Türkiye çoğu aile açlık sınırının altında yaşıyor. Bu durumda olan vatandaşlar için ise devlet, bir takım aylık ödemeler yapar.

Muhtaçlık Belgesi (Fakirlik Belgesi) Almak için Şartlar Nedir?

Fakirlik belgesi alabilmek ve sosyal olanaklardan, maddi yardımlardan yararlanabilmek için gerekli bir takım koşullar vardır. Bu koşullara uygunluk göstermeniz hâlinde başvuru yapabilirsiniz.

  • Vasıta sahibi olmamak
  • 18 yaşından büyük olmak
  • Alınan aylık gelirin, belirlenen sınırın altında olması
  • Gayrimenkul sahibi olmamak
  • Sosyal güvencenin olmaması

Fakirlik Belgesi Almak için Ne Yapılır?

Muhtaçlık yani fakirlik belgesi alabilmek için kişiler mahallenin muhtarlarına müracaat etmelidir. Bazı mahalle muhtarları, başvuruda bulunan kişilerin işinin ve gelirinin olmadığını tespit edebilmek adına SGK kaydı isteyebilirler.

Bir aile içerisinde yalnız bir kişi bu belgeyi alarak yardımlardan yararlanabilir. Yardım alan kişinin durumunda iyileşme gerçekleşene kadar ödemelere devam edilir.

Fakirlik Belgesi Hangi Alanlarda Kullanılır?

Fakirlik belgesinin kullanılabileceği çeşitli alanlar vardır. Bu alanlardan bazıları; Eğitim, gıda, sağlık ve kömür yardımı ile nakit para ihtiyacı, çocuk bakımı, giyim olabilir. Gelir testi belgesi talep eden kamu kurumları da olabilir, bu belge ise E- Devlet üzerinden alınabilir.

Alacağınız fakirlik belgesi ile maddi durumunuzun iyi olmadığını göstererek sosyal vakıflardan yardım almayı sağlar. Kamu kurum ve kuruluşlarında resmi belge niteliği taşır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.