1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Whatsapp’ı sildikten sonra Telegram’a geçenler dikkat! Başınız ciddi şekilde belaya girebilir…
Whatsapp’ı sildikten sonra Telegram’a geçenler dikkat! Başınız ciddi şekilde belaya girebilir…

Whatsapp’ı sildikten sonra Telegram’a geçenler dikkat! Başınız ciddi şekilde belaya girebilir…

Whatsapp gizlilik sözleşmesini güncelleyerek herkese imzalama zorunluluğu sunmasının ardından milyonlarca vatandaş cihazlarından Whatsapp uygulamasını sildi. Bunun ardından kendilerine alternatif ararken binlerce vatandaşın Telegram uygulamasını cihazlarına indirdiği ortaya çıktı.

A+A-

Whatsapp gizlilik sözleşmesini güncelleyerek herkese imzalama zorunluluğu sunmasının ardından milyonlarca vatandaş cihazlarından Whatsapp uygulamasını sildi. Bunun ardından kendilerine alternatif ararken binlerce vatandaşın Telegram uygulamasını cihazlarına indirdiği ortaya çıktı.

Tam 72 saat içerisinde 35 milyon vatandaşların katılım gösterdiği Telegram uygulaması gizlilik ve güvenlik adımları hakkında bilgiler uzmanlar tarafından açıklanmaya devam ediyor. Telegram uygulaması indirenler dikkat…

Mesajlaşma uygulamaları hakkında gizlilik ve güvenlikleri son zamanlarda en çok tartışılan konularda bir tanesi olmaya devam ediyor. Son günlerde popülerlik oranı bir hayli artış gösteren Telegram uygulaması işlevselliği basit bir mesajlaşmanın çok daha ötesinde yazılımı yapılan bir uygulama. Kullanımı artması ile keşifler artarken herkesi hayretlere düşüren özellikleri de ortaya çıkıyor.

Mesaj panosu ile sosyal medya unsurları…           

Telegram uygulamasının bu kadar popüler bir hale gelmesinin ardından tam 72 saat kadar kısa sürede 35 milyon vatandaşın cihazına indirdiği ortaya çıktı. Çok geniş bir kullanıcı tabanı olmasının yanı sıra iletişim merkezi, mesaj panosu ve sosyal medya unsurlarını birleştirdiği de ortaya çıktı. Hal böyle olunca cihazlarda Telegram uygulaması kullanırken birçok gizlilik ve güvenlik unsurlarını farklı yönleri ile ele almak gerekir.

Siber güvenlik kuruluşu olarak yer alan Kaspersky uzmanlarıise Telegram uygulaması deneyimlerinin daha güvenli olmasına yardımcı olacak ipuçlarını bir araya getirdi.

Telegram uygulaması güvenlik için dikkat edilmesi gerekenler…

Telegram uygulaması güvenlik için dikkat edilmesi gereken ip uçları;

  1. Kullanıcı adı seçerek isim ya da telefon numarası kullanmak yerine kullanıcı adı ile kayıt olmak
  2. Hesaplar için iki faktörlü doğrulama olarak yer alan 2FA etkinleştirilmeli. Bu sayede kontrol biri tarafından ele geçirilmek istenirse geçici doğrulama pek de yeterli olmayacaktır. Ayarlar – gizlilik ve güvenlik – iki adımla doğrulama kısmı ile güçlü bir şifre belirlenmesi gerekecek.
  3. Başkaları ile sohbet etmek için gizli sohbet kısmının tercih edilmesi daha iyi şifrelenecek olduğu anlamına gelir. Sadece alıcı ve kişiler arasında şifreleme olacaktır.
  4. Sohbet ya ara arama sırasında başka bir VPN kullanılması daha iyi olacaktır.
  5. Ayarlar – gizlilik – güvenlik kapsamında yer alan etkin oturumlar seçeneği sürekli olarak kontrol edilmelidir. Bu durum hesapların sadece kişisel cihazlarda mı başka cihazlarda da mı açık olduğu görmeye iki adım ile şifreleme adımlarına yardımcı olacaktır.
  6. Gizlilik durumlarını en üst noktalara kadar çıkarmayı başarmak için Telegram uygulaması üyelik sırasında gerçek telefon yerine sanal numara kullanılmasına dikkat edilmelidir. Tek kullanımlık olmamasına da özen göstermek gerekir. Aksi halde istenen güvenlik önlemleri yeterince alınmayabilir.
  7. Bilgilerin gerçekten de güvenli bir şekilde korunduğuna emin olmak gerekir. Bu noktada ayarlar kısmında yer alan gizlilik ve güvenlik seçeneklerinin alt kısmında yer alan ayarları gözden geçirmek gerekir.

Telegram uygulaması ayarları nasıl yapılacak?

Kısa sürede kullanıcıları dağ gibi büyümeye devam eden Telegram uygulaması gizlilik ayarları da bir hayli önemli olacaktır. Telegram uygulaması gizlilik ayarları yapmak için;

  1. Telefon numarasını kimlerin görebileceği kısmından sadece kişilerim yapmak gerekir.
  2. Aktiviteleri kimler görebilir çevrim içi ya da son görülme gibi durumlar kimse olarak seçilmelidir.
  3. Profil fotoğraflarına gidilerek sadece kişilerim seçilmelidir.
  4. İletim mesajlarında yer alan isimlere dokunarak kimlerin görebileceği kısmı kişilerim yapmak gerekir.
  5. Aramalar kısmında yer alan sizleri kim arayabilir seçeneği bulma için herkesi seçin. Fakat burada dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi çağrı kalitesi artması için IP adresinin devreye gireceğini göz ardı etmemek gerekir. Eşler arası ayarların daha gelişmiş olan güvenlikleri için kişilerim kısmı tercih edilmelidir.
  6. Çeşitli içeriklere sahip olan mesaj panolarına kimlerin davet edebileceği kısımlar herkes ya da sadece kişilerim tercih edilmelidir.
  7. Akıllı cihazlarda mesajları kimler görebilir kısmından şifre kilidi tercih edin. Cihazları eline alan birinin mesajları görmesine engel olmak için şifre kilidi koyma sırasında parmak izi ya da şifre istenir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.