1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Vergi ödemeleri için müjdeli haberler geliyor! Resmen açıklandı ve flaş gelişmeler duyanı mutlu ediyor…
Vergi ödemeleri için müjdeli haberler geliyor! Resmen açıklandı ve flaş gelişmeler duyanı mutlu ediyor…

Vergi ödemeleri için müjdeli haberler geliyor! Resmen açıklandı ve flaş gelişmeler duyanı mutlu ediyor…

Yüz binlerce vatandaşı ilgilendiren açıklamalar gelmeye devam ediyor. Vergi ödemeleri için müjdeli haberler geldi. Resmi gazetede açıklanan bilgilere bakılacak olursa her şeyin yapılması zorunlu oldu. Evde üretimlerine devam eden vatandaşlar için satış yaparak ek gelir elde edenlere özel olarak esnaf muafiyeti fırsatları gelmeye başladı. Muafiyet içerisinde yer alan vatandaşların nüfusa kayıtlı ol

A+A-

Yüz binlerce vatandaşı ilgilendiren açıklamalar gelmeye devam ediyor. Vergi ödemeleri için müjdeli haberler geldi. Resmi gazetede açıklanan bilgilere bakılacak olursa her şeyin yapılması zorunlu oldu. Evde üretimlerine devam eden vatandaşlar için satış yaparak ek gelir elde edenlere özel olarak esnaf muafiyeti fırsatları gelmeye başladı. Muafiyet içerisinde yer alan vatandaşların nüfusa kayıtlı oldukları ikametleri içerisindeki tarha yetkili vergi daireleri üzerinde başvurularını yaparak durum güncelleme yapma zorunlulukları yer alıyor. Satış gelirlerine bakılacak olduğu zaman tahsilleri ile beraber gelirler üzerinden kesinti meydana gelmesi için bir ticari hesapların açılması ile beraber tüm hasılatların bu hesap yöntemi ile tahsil edilme şartı aranıyor.

Evler içerisinde imal edilen mallarını internet ya da buna benzer alanlar içerisinde elektronik ortamlar ile satmak isteyen vatandaşların da yaşanan bu zorlu günler içerisinde vergi muafiyet adımlarından yararlanabilmeleri adına esnaf vergi muafiyet belge alma zorunlulukları geldi.           

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanmış olan gelir vergisi geliri tebliğ resmi gazete içerisinde yayına alındı ve yürürlüğe alınarak bu zorlu günler içerisinde vatandaşları rahat bir nefes almaları adına fırsatlar sunuldu.

Esnaf muaflıkları geliyor…

Tebliğ içerisinde yer alan bilgilere bakılacak olduğu zaman gelir vergisi kanunu ile beraber bazı maddelerde meydana gelen değişiklikler sayesinde usul ve esaslar ile beraber düzenlemeler meydana geldi. Yapısal olarak meydana gelen değişiklikler 1 Ocak 2021 tarihi itibari ile olacak şekilde elde edilen gelirlere göre uygulanacak. Bunun için evlerde üretimlerine devam edilen malların internet ya da buna benzer olan alanlar içerisinde satışlarının yapılıyor olma şartları aranıyor. Ayrı bir iş yeri açmak zorunda kalmadan ve sanayi tipi ya da seri üretim olarak devam eden makine ile beraber alet kullanmak zorunda olmadan evlerde oturularak yapılan işler için geçerli olacak. Esnaf muaflığı kapsamında hem internet üzerinden hem de bunun gibi elektronik ortamlarda satışı yapılan ürünler için geçerli olacak.

Tebliğ geneline bakılacak olduğu zaman evlerde oturdukları yerden kendi el emekleri ile beraber üretimlerine devam edilen havlu, örgü, dantel, dikiş, nakış, turistik eşya ürünleri, sepet, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi durumlarda geçerli olacak.

3 yılda bir başvuru…

Vatandaşların muafiyet durumlarından yararlanmak için hak elde edebilmeleri için ikametlerinin yer aldığı tarha yetkili vergi dairelerine giderek başvuru yapmaları gerekir. Esnaf vergi muafiyet belgeleri alarak bu imkanlardan yararlanabilecekler. Vatandaşların bu işlemleri tek bir kere değil her üç yılda bir yerine getirmesi şartı aranıyor. Üç yılda bir başvuru yapılması ve durumların güncellenmesi ile beraber bu adımları yerine getirme şartı aranıyor.

Ülkemizde kurulu olarak yer alan bankalarda internet aracılığı ile medyana gelen satış gelirlerinin tahsil işlemleri ve bu gelirler üzerinden tevkifat yapılabilmesi adına bir ticaret hesaplarının açılması ve tüm söz konusu olan hasılatların münhasırın bu hesap ile beraber tahsil edilme şartı aranıyor.

Bankalar bu süreç içerisinde ticari hesaplar üzerinde aktarımları yapılan tutarlar üzerinden aktarım tarihi itibari ile geçerli olacak şekilde yüzde 4 gelir vergisi ile beraber tevkifatı gerçekleştirecek. Bunun yanı sıra bir ticari hesap açılması ile beraber tüm hasılat durumlarının bu hesap aracılığı ile meydana gelmesi gerekir. Esnaf muaflığı hizmetlerinden yararlanan vatandaşların bir ya da üzeri işçi çalıştırma durumlarında bu ödemeler yüzde 2 olacak. İndirimli oranların meydana gelmesi için ayda bir işçilerin en az 10 gün boyunca çalışma zorunlulukları yer alacak.

Muaflık şartını kayıp etme durumu…

Bir takvim yılı içerisinde elde edilmiş olan hasılatların 2021 yılı için en fazla 240 bin üzerine çıkmama şartı ile, içerisinde yer alan takvim yılı esnaf muaflığından faydalanma fırsatları sunulacak. İzleyen takvim süreçlerine bakılacak olduğu zaman bu haklardan yararlanma haklarını kayıp edecekler. Muaflık için hakları kayıp etmiş olan vatandaşlar izlemekte olan takvimler için takvim yılının başından bu yana kadar geçerli olacak şekilde gerçek usul ile beraber vergilendirmelere tabi tutulacak. Tekrardan aynı muafiyet durumlarından faydalanma imkanlarını kayıp edecekler. Birden fazla ürün imal edilerek internet ya da buna benzer olan alanlar içerisinde satışlarına devam edilmesi durumu karşısında hasılat ile ilgili yıl içerisinde geçerli olacak tutarın üzerine çıkmaması şartı aranacak. Bu durum karşısında her bir ürün cinsine uygun bir şekilde ayrı ayrı olarak değil de tüm ürünler üzerinden elde edilen hasılat durumları için geçerli sayılacak.

Esnaf muaflık durumları ile faydalanmış olan vatandaşlar için mükellefiyet tesisi, belge düzenleme durumları, defterleri düzeni olarak tutma, beyanname verme zorunlulukları gibi durumlar da kaldırılacak ve yer almayacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.