1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. Vatandaşlar SGK’ya koşuyor: Tüm kurallar değişti! hemen başvuru yaparak erken emekli olabilirsiniz…
Vatandaşlar SGK’ya koşuyor: Tüm kurallar değişti! hemen başvuru yaparak erken emekli olabilirsiniz…

Vatandaşlar SGK’ya koşuyor: Tüm kurallar değişti! hemen başvuru yaparak erken emekli olabilirsiniz…

Yüz binlerce vatandaşı çok yakından ilgilendirecek bir haber daha geldi. Erken emekli olmak artık hayal olmaktan çıkıyor. Yaş şartları aranıyor olsa bile belirli bir süre prim ödemiş olmak yetecek.

A+A-

Doğuştan engelli olan vatandaşlar için her şey çok daha kolay olacak. Belirli bir süre yıl şartları ve prim ödemelerini yapanlar için yaş şartlarına bakılmadan emekli olma haklarının sahibi olacaklar. Fakat bu anlarda vergi indirim şartlarından yararlanmış olmaları da isteniyor. Memur statüsü ile çalışma hayatına devam eden vatandaşlar da Bağ-kur kapsamında olduğu gibi 1 Ekim 2008 tarihinden daha sonra bu haklardan yararlanmaya başlatıldılar.

Sosyal güvenlik mevzuatında gelen açıklamalara göre rahatsızlıkları ya da engelleri olan vatandaşlar kapsamında erken emekli olma hakları geldi. Bunların yanı sıra malulen emeklilik ya da engelli emekliliklerinde yaş hadlerinden de yararlanılacak. Malulen emeklilik için vatandaşların iş hayatlarında iş kazalarından dolayı iş gücü kaybı yaşamaları gerekir.

Çalışmaları için iş güçlerinden en az yüzde atmış oranları ile kayıp edilmiş olması da geliyor. Engelli emekliliği haklarından yararlanmak için vatandaşların doğdukları anlarda meydana gelen engelleri ya da rahatsızlıklarının olması gerekir. Bu süreçlerde vergi indirimleri de gerekiyor. Eğer vatandaşların engel oranları en az yüzde kırk oranları ile iş görmelerine engelse bu haklardan yararlanacaklar. Engel oranları yüzde kırkın üzerinde olanlar için SSK ve memur olarak çalışan vatandaşların vergi indirim haklarından da yararlanarak daha erken emekli olma hakları verilecek. 2008 yılından daha sonra Bağ-kur kapsamında çalışma hayatına girenler için haklar geldi. Engelli emekliliği için yaş şartları aranmazken sigortalı çalışma sürelerinin 15 ya da 20 yıl arasında olması istenirken bir yandan da prim gün ödemelerinin 3600 ve 4500 arasında olması gerekir.

Vergi dairelerine gitmeden olmaz…

Gelen haber kapsamlarına göre erken emeklilik haklarının sahibi olmak isteyen vatandaşların ilk olarak vergi dilimi indirimi alması gerekiyor. Defterdarlık ya da vergi dairelerinden müracaat işlemlerinin yapılmasının ardından, kimlikler ile beraber dilekçenin yanı sıra iş yerlerinden alınan sigortalı çalışma hayatına dair belge ile başvuru yapmak gerekir.

Bunun ardından belirlenen hastane heyet kurulundan engel oranlarının rapor ile tespit edilmesi ve belgeler içerisine eklenmesi gerekir. Vergi dairesinin göndermiş olduğu hastanede raporların hazırlanması gerekir. 1 Ekim 2008 tarihinden bu yana kadar Bağ-kur kapsamında olan sigortalıların da engelli olarak daha erken emekli olma hakları geldi. Bu kapsamda;

  1. Engel oranları yüzde 60’ın daha üzerinde olan vatandaşların 15 yıl sigortalı çalışma ve 3960 gün prim ödemelerini yerine getirmesi gerekir.
  2. Engel oranları yüzde 50 ve 59 arasında olan vatandaşların 16 yıl sigortalı çalışma ve 4320 gün prim ödemelerini yerine getirmesi gerekir.
  3. Engel oranları yüzde 40 ve 49 arasında olan vatandaşların 18 yıl sigortalı çalışma ve 4680 gün prim ödemelerini yerine getirmesi gerekir.

Memurlarda Erken Emeklilik Hakkı

Bağ-kur kapsamında olan vatandaşlar gibi 1 Ekim 2008 tarihi itibari ile memur kesimler de bu haklardan yararlanmaya başladılar. Eğer belirlenen tarihin daha öncesinde vatandaşlar çalışma hayatına başladılar ve en az yüzde 40 oranları ile raporları varsa ya da doğuştan gelen en az yüzde 40 engel raporları varsa memurlar için 5400 prim gün ödemesi yani 15 yıl sigortalı bir şekilde çalışma hayatları ile emeklilik hakları verilecek. 1 Ekim 2008 tarihinden daha sonra sigortalı olarak çalışmaya başlayan memur kesim için engel oranları yüzde kırk ya da daha üzerinde olursa onlar için de istenen erken emeklilik hakları veriliyor.

Nasıl Erken Emekli Olunur?

Engelli çocuğu olan anneler için yasalarımız gereğinde erken emeklilik hakları gelmeye devam ediyor. 5510 sayılı kanun içerisinde yer alan ve 1 Ekim 2008 tarihinden daha sonra primlerin artması ile erken emeklilik hakları veriliyor. Yani bir başkasının bakımına muhtacı olan anne adayları 1 Ekim 2008 tarihinden daha sonra iş hayatına girdilerse prim ödemelerinin toplamının dörtte biri kadar eklemeler yapılıyor. Bu süre de annelerin yaş şartlarından düşürülmesi sağlanıyor.

Çocuklar ağır engelli olursa hem prim ödemelerinde düşme olacak hem de yaşta. Tabi ki bu durum çocukların hastanelerden alınan engel oranlarına göre değişiklik gösterecek. Annelerin çocuklarından dolayı daha erken emekli olma kapsamında SGK üzerinden başvuru adımlarını tamamlamaları gerekir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.